Menu degustacyjne: wskazówki, jak wdrożyć je w swojej firmie

Menu degustacyjne jest rodzajem menu, które jest fascynujące dla klientów. Pozwala im to na spróbuj różnych potraw podczas pobytu na miejscu.
Restauracje oferują różnorodne menu degustacyjne składające się z dań z jakiegoś rodzaju kuchni, wybór opcji menu, specjalności lokalu lub dania przygotowane z sezonowych składników.
Dowiedz się wszystkiego o menu degustacyjnym, jak karty powinny wyglądać w menu degustacyjnym oraz kilka wskazówek dotyczących tworzenia własnych.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Menu degustacyjne: Co to jest?
Menu degustacyjne ma na celu aby zaoferować klientowi doświadczenie gastronomiczne, opierając się na degustacji kilku gwiezdnych dań restauracji.
Ten rodzaj menu składa się z co najmniej sześciu dań. Wraz ze wzrostem liczby potraw w menu degustacyjnym, im mniej potraw jest serwowanych.
Ponadto, są one idealne dla klientów, aby zapoznać się z różnymi alternatywami oferowanymi przez restaurację, bez konieczności chodzenia do restauracji kilka razy.
Menu degustacyjne ma pewne cechy, które odróżnić ją od reszty menu, które istnieją.
Głównym z nich jest to, że jest to menu, które oferuje określoną liczbę potraw. Każdy przygotowany z pysznych składników i w harmonii z pozostałymi daniami.
Inną jego cechą charakterystyczną jest to, że musi być podawany z wagą odpowiednią do ilości podawanych potraw. Waga jest określona przez strukturę menu degustacyjnego.
Struktura tego typu menu składa się z przystawki, trzech lub więcej przystawek, jednego lub więcej dań mięsnych, jednego lub więcej dań rybnych i jednego lub więcej deserów.
Aby lepiej przykuć uwagę jadłodajni, zwykle, stosowane są płyty o różnych kształtach geometrycznych i jasne kolory.
Rodzaje menu degustacyjnego są podzielone na trzy: menu parowania, menu długie i wąskie oraz menu wyświetlacza.
Chociaż te trzy typy mają ten sam cel, każdy z nich ma które potrafią przykuć uwagę różnych typów restauracji.
Długi i wąski
Długie, wąskie menu degustacyjne uważane jest za klasyczne menu. Poprzez oferowanie tego typu menu, podaje się sześć do ośmiu dań.
Należy podkreślić, że każde z dań, które są podawane w ramach tej koncepcji, jest tak skonstruowane i połączone, aby smaki były w harmonii z pozostałymi daniami
Parowanie
W porównaniu z długim i wąskim menu, menu parowania ma następującą strukturę podawać konkretny napój z każdym podawanym daniem.
To menu pozwala na podanie właściwego napoju ze składnikami, które składają się na danie i podkreślają jego walory smakowe.
Wystawa
Menu wystawy jest serwisem gastronomicznym, który jest skoncentrowany na doświadczeniu i umiejętnościach szefa kuchni.
Dlatego menu degustacyjne wystawy składa się z od 9 do 50 dań.
Menu degustacyjne oferuje wielkie korzyści dla restauracji, w kategoriach zwiększonego dochodu i uznania krajowego i międzynarodowego, w najlepszym przypadku.
Jeśli masz zamiar zastosować menu degustacyjne w swojej restauracji, pozostawiamy Ci kilka wskazówek, aby uzyskać lepsze wyniki.
Zrównoważone porcje
W odróżnieniu od menu dnia, menu degustacyjne składa się z więcej niż sześciu dań.
Każde z dań musi mieć małe lub umiarkowane porcje. W ten sposób jadłodajnia cieszy się gastronomicznym doznaniem ze spokojem.
Najlepsze do tablicy
Ważne jest, aby każde danie mają najlepszą prezentację i doskonały smak.
Aby to osiągnąć, musisz nabyć składniki od dostawców wysokiej jakości, którzy oferują najlepsze ceny na rynku.
Pokaż to, co najlepsze w Twojej kuchni
Oprócz zastosowania najlepszej jakości składników, prezentacja dania jest ważną część opinii w restauracji.
Wykorzystuje różne techniki i dekoracje, aby przyciągnąć uwagę jadłodajni podczas dostarczania dań przez kelnera oraz podczas degustacji.
Uwaga na jedzenie i wino
Jeśli planujesz pracę w restauracji, skorzystaj z menu degustacyjnego parowania, konieczne jest posiadanie sommeliera, który doradzi ci.
Zadaniem sommeliera w Waszej restauracji będzie zaplanowanie odpowiednich napojów, które jadłodajnie powinny spożywać z każdym z dań serwowanych podczas degustacji.
Nie tylko będzie musiał pracować z winami, ale także musi proponować kombinacje z koktajlami i naturalnymi sokami.
Różne restauracje zdecydowały się na wdrożenie menu degustacyjnego, aby aby zaoferować unikalne przeżycie waszym restauracjom.
Niektóre restauracje, które oferują tylko menu degustacyjne, zapewniają swoim klientom doświadczenie, które trwa od trzech do czterech godzin.
Pracują również pod tryb serwowania menu degustacji niespodzianek, w którym klienci dokonują rezerwacji i sporządzane jest specjalne menu degustacyjne, które nie zawiera potraw powodujących reakcje alergiczne.
Inne restauracje traktują swoje menu degustacyjne jako demonstrację typowych dań z konkretnych krajów lub regionów. To menu degustacyjne jest idealne do serwowania i przyjmowania turystów.Bez względu na to, jakie menu degustacyjne oferujecie swoim klientom, należy pamiętać, że to coś więcej niż tylko wydawanie posiłków, rozwijasz się w gastronomii.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy