Je艣li twoja restauracja serwuje wina, kt贸re maj膮 towarzyszy膰 ka偶demu z da艅 w menu, konieczne jest posiadanie listy win.
Menu win jest przydatne dla Twoich go艣ci, aby pozna膰 oferowane przez Ciebie propozycje win, kt贸re dobrze komponuj膮 si臋 z ka偶d膮 potraw膮 lub s膮 idealne na idealny wiecz贸r.
Musisz by膰 bardzo ostro偶ny, aby poda膰 konkretne informacje o ka偶dym napoju, kt贸ry sk艂ada si臋 na Twoj膮 list臋 win.
Ponadto, wykaz win musi mie膰 elegancki design, 偶eby zwr贸ci膰 na siebie uwag臋 restauracji.
Zwr贸膰 uwag臋 na ka偶dy z kluczy, jak zrobi膰 list臋 win, odwa偶ysz si臋 zbudowa膰 w艂asn膮 i zaoferowa膰 swoim klientom najlepsze informacje.
Poj臋cie podstawowe: Co to jest lista win?
Jak zaznaczyli艣my, lista win w restauracjach wskazuje go艣ciom na rodzaje win, kt贸re serwujesz, ich cechy i cen臋.
Ponadto oferuj膮 one wi臋cej informacji o winach, ni偶 jakikolwiek kelner zapewni, wi臋c us艂uga ta wyr贸偶nia艂aby si臋 na tle konkurencji.
Lista win jest okre艣lona przez jako艣膰 wyboru, kombinacji z ka偶dym daniem w menu, sezonu zbior贸w i jego przechowywania.
Powiniene艣 mie膰 r贸wnie偶 wyb贸r butelek, kt贸re odpowiadaj膮 naturalnym zainteresowaniom go艣ci odwiedzaj膮cych Twoj膮 firm臋.
Struktura listy win
Struktura list win jest zaprojektowana zgodnie z trzema modelami organizacyjnymi wed艂ug rodzaju winogron, ich typologii lub nazwy pochodzenia.
Organizacja wed艂ug rodzaju winogron jest jedn膮 z najbardziej z艂o偶onych i rzadkich do zaobserwowania. Sk艂ada si臋 ona z zam贸wi膰 rodzaje wina w zale偶no艣ci od rodzaju winogron, z kt贸rymi zosta艂y wyprodukowane.
W ramach ich klasyfikacji wed艂ug rodzaju winogron, wina s膮 zamawiane od najbardziej ekonomicznych do najdro偶szych.
Druga metoda organizacji jest wed艂ug typu. Jest to najcz臋艣ciej stosowana metoda w restauracjach, poniewa偶 jest naj艂atwiejsza do zrozumienia.
Wina w tego typu menu s膮 klasyfikowane na bia艂e, r贸偶owe i czerwone. Mo偶na r贸wnie偶 dodawa膰 wina musuj膮ce i s艂odkie.
Wreszcie, s膮 one klasyfikowane wed艂ug nazwy pochodzenia. Na tych wykresach umieszczone s膮 nazwy pochodzenia. Na nim wina s膮 podzielone na rodzaje, aby u艂atwi膰 ich wyb贸r.
Twoja restauracja mo偶e r贸wnie偶 rozwa偶y膰 w艂膮czenie sekcji win mi臋dzynarodowych, win nagrodzonych w r贸偶nych konkursach i najbardziej wyj膮tkowych win, kt贸re masz w swojej winotece.
Odpowiedzialny za wyb贸r win w menu
Zanim zaczniesz tworzy膰 list臋 win w swojej restauracji, konieczne jest zasi臋gni臋cie porady specjalist贸w.
Sommelierzy s膮 profesjonalistami, kt贸rzy odpowiadaj膮 za degustacj臋 win, doradzaj膮 restauracjom najlepsze opcje picia i ustalaj膮, kt贸re wino jest odpowiednie do ka偶dej potrawy.
Je艣li nie masz sommeliera w swoim personelu, mo偶esz zatrudni膰 sommeliera na pewien okres czasu, by wesprze膰 ci臋 w przygotowaniu listy win twojej restauracji.
Skoncentruj si臋 na swoich celach biznesowych
Pierwsz膮 rzecz膮, kt贸r膮 powiniene艣 przeanalizowa膰, tworz膮c swoj膮 pierwsz膮 list臋 win, s膮 cele Twojej restauracji Poka偶膮 ci drog臋.
Zwr贸膰 uwag臋 na ilo艣膰 win, kt贸re chcesz zaoferowa膰 do restauracji i co chcesz osi膮gn膮膰 z w艂膮czeniem tego nowego menu.
Ponadto, mo偶na rozwa偶y膰, co cechy, kt贸rych klienci szukaj膮 w winach, aby艣cie mogli spe艂ni膰 ich 偶膮dania.
Nie zapomnij, 偶e lista win musi s艂u偶y膰 twojemu idealnemu klientowi
Nie ma nikogo, kto wie wi臋cej o twojej sprzeda偶y w restauracji ni偶 ty. Dlatego musisz zacz膮膰 budowa膰 profil dinery, kt贸re cz臋sto przychodz膮 do twojego lokalu i pij膮 wino.
Nie zapomnij te偶 poda膰 przyczyn wydarze艅 i rezerwacji, kt贸re odbywaj膮 si臋 w Twojej firmie.
Ka偶dy szczeg贸艂 pozwoli Ci na poznajcie swoich klient贸w, ich gusta i ustalcie, jakie s膮 ich wina kt贸re zwr贸c膮 ich uwag臋.
Zanim wybierzesz wino, zastan贸w si臋 nad swoimi daniami
Wina s膮 idealne do podkre艣lenia smak贸w ka偶dej z potraw, kt贸re przygotowujesz w swojej restauracji, od przystawek po desery.
Nie wszystkie rodzaje 偶ywno艣ci stworzy膰 doskona艂e po艂膮czenie z ka偶dym rodzajem wina.
Twoja lista win powinna sugerowa膰 go艣ciom, kt贸ry drink najlepiej b臋dzie pasowa艂 do ka偶dego z da艅. Ta informacja powinien by膰 znany twoim kelnerom, w przypadku, gdy klient za偶膮da twojej rady.
Szukaj inspiracji w swoim otoczeniu
Odwied藕 lokale, kt贸re znajduj膮 si臋 w tej samej okolicy co Twoja restauracja oraz zobaczy膰, jakie s膮 ich wybory win dla klient贸w.
W ten spos贸b b臋dziesz wiedzia艂, w kt贸rych aspektach listy win powiniene艣 si臋 wyr贸偶nia膰 spo艣r贸d innych firm gastronomicznych, rodzaj win, kt贸re powiniene艣 zaoferowa膰, wygl膮d i struktur臋 menu.
Jeste艣 wyj膮tkowy! Niech twoja lista win to potwierdzi
Twoja restauracja musi by膰 wyj膮tkowa, aby przyci膮ga膰 uwag臋 klient贸w i odr贸偶nia膰 Ci臋 od reszty, wi臋c kt贸ra zawiera list臋 win.
Stw贸rz projekt, kt贸ry jest zgodny z Twoj膮 restauracj膮, kt贸ry integruje si臋 z ca艂膮 Twoj膮 ofert膮 i nie zrywa z relacj膮, jak膮 powinna mie膰 z ca艂ym otoczeniem.
W wykazie win znajduj膮 si臋 produkty, kt贸re – cho膰 mog膮 by膰 spo偶ywane samodzielnie – mog膮 by膰 r贸wnie偶 spo偶ywane przez ludzi musi 偶y膰 ze wszystkim, co oferujecie.
Klucze do ustalania cen
Tw贸j przeci臋tny bilet do restauracji b臋dzie jednym z punkt贸w wyj艣cia do podj臋cia decyzji w sprawie cen wina.
Nale偶y ustali膰 ceny, kt贸re nie stanowi膮 straty dla restauracji, ale r贸wnie偶 nie mog膮 przekroczy膰 bud偶etu przeci臋tnego klienta plac贸wki.
Dobrym pomys艂em, aby dostosowa膰 si臋 do ka偶dej pojemno艣ci, jest ustala膰 ceny kieliszk贸w i butelek do wina, oferuj膮c opcje w zale偶no艣ci od ilo艣ci da艅
Kieliszki, aby cieszy膰 si臋 wyborem win
Aby Twoi klienci mogli posmakowa膰 wyboru, kt贸ry oferujesz na li艣cie win, konieczne jest posiadanie okulary najlepszej jako艣ci.
W naszym wirtualnym sklepie, Jednorazowe zastosowanieJe艣li chcesz dowiedzie膰 si臋 wi臋cej o naszych produktach, znajdziesz kilka produkt贸w, kt贸re b臋d膮 s艂u偶y膰 Twoim go艣ciom tak, jak na to zas艂uguj膮.
Jedn膮 z opcji jest kieliszki do wina wielokrotnego u偶ytku. Produkt wykonany z tworzywa sztucznego r贸wnego szk艂u, do tego stopnia, 偶e Pa艅stwa klienci wytrzymaj膮 tak d艂ugo, 偶e s膮 wykonane z politereftalanu etylenu lub tworzywa PET.
Dzi臋ki tym kubkom wielokrotnego u偶ytku unikasz utraty kubk贸w, poniewa偶 zosta艂y one z艂amane i mo偶esz ich u偶ywa膰 po ka偶dym myciu. Kolejn膮 zalet膮 tego materia艂u jest to, 偶e nie przenosz膮 zapach贸w i smak贸w na napoje.
Maj膮 one r贸偶ne wzory o niskiej stopie koloru i pojemno艣ci, kt贸re r贸偶ni膮 si臋 w zale偶no艣ci od rodzaju szk艂a, do nabycia po najlepszych cenach na rynku
Te偶, mamy niskopod艂ogowe plastikowe kubki lub plastikowe kubki, produkty, kt贸re nadadz膮 inny akcent Twoim us艂ugom i dostosuj膮 si臋 do ka偶dego stylu.
Odwied藕 Monouso i odkryj produkty, kt贸re mamy dla Twojej restauracji.