Food Design

Food Design to jedna z dziedzin Gastronomii, która obecnie jest szczególnie modna. Gdybyśmy mieli podsumować ją jednym zdaniem, byłoby to oblicze designu mające na celu refleksję nad tym, jak tworzymy, prezentujemy i konsumujemy jedzenie. Dlatego…
¿Qué encontrarás en este artículo?
Food Design: Gastronomia w najczystszej postaci
Oba pojęcia są ze sobą ściśle powiązane. Przemiana surowych składników pochodzących z natury w przetworzoną żywność stanowi podstawę jedzenia, gastronomii, a zatem i food designu.
W końcu cały czas mówimy o designie. A food design narodził się w Europie około 1997 roku. Odnosi się nie tylko do tworzenia nowej żywności, ale także opakowań, przestrzeni, przedmiotów i form prezentacji. Zawiera również elementy biologii, genetyki, socjologii, żywienia… Krótko mówiąc, jest to dziedzina naprawdę złożona i bogata.
Jak mówi jedna z wybitnych postaci w tej dziedzinie, Francesca Zampollo,“food design to, po prostu, połączenie jedzenia i designu. Food design to proces projektowania, który prowadzi do innowacji produktów, usług lub systemów dotyczących żywności: od produkcji, zaopatrzenia, konserwacji i transportu do przygotowania, prezentacji, konsumpcji i utylizacji“.
jak doszło do powstania tego trendu?
Chociaż sięga końca lat 90-tych, pierwszy Manifest Food Design został opublikowany w 2002 roku przez Włoskie Stowarzyszenie Projektowania Przemysłowego. Wśród głównych szkół szkoleniowych jest Online School of Food Design, prowadzona przez niesamowitego dr Zampollo.
Ponadto ta dyscyplina rozwinęła się w różne subdyscypliny, które również warto studiować:
- Projektowanie z żywnością: są one pomyślane jako obiekty, które z założenia mają określoną użyteczność i ergonomię. Nowe smaki, tekstury, temperatury, kolory? Także nowe formaty, materiały, nazewnictwo i opakowania.
- Produkt spożywczy: projektowanie masowe, dla dużych fabryk.
- Food design: produkty związane z przygotowaniem żywności: gotowanie, mieszanie, przechowywanie, konserwacja, prezentacja… Poprzez nie możemy komunikować zarówno naszą markę, jak i treść.
- Tworzenie nowych doświadczeń gastronomicznych: kluczowa rola żywności w generowaniu nowych doświadczeń gastronomicznych, które pozwalają nam przeżywać nowe doznania i wyjątkowe chwile.
jaki jest jego obecny status?
Jest to trend w pełnym rozkwicie, uznany przez wiodące międzynarodowe szkoły gastronomiczne, takie jak Basque Culinary Center. Kontynuowane są badania nad związkami między projektowaniem a jedzeniem w celu sformułowania nowych możliwości twórczych.
na czym opiera się filozofia Food Design?
Filozofia Food Design skupia się zatem na naszej relacji z jedzeniem i tym, jak możemy ją poprawić, traktując jedzenie jako kluczowy czynnik rozwoju człowieka.
Dowiedz się więcej o innych powiązanych terminach w naszym Słowniku żywności i gastronomii.
Najczęściej zadawane pytania
Czym jest food design?
Food design to dziedzina projektowania, która zastanawia się nad tym, jak tworzymy, prezentujemy i konsumujemy jedzenie.
Z jakich dziedzin składa się food design?
Projektowanie z żywnością, produkt spożywczy, projektowanie dla żywności, tworzenie nowych doświadczeń gastronomicznych?
Na czym opiera się filozofia Food Design?
Filozofia Food Design skupia się zatem na naszej relacji z jedzeniem i tym, jak możemy ją poprawić, traktując jedzenie jako kluczowy czynnik rozwoju człowieka.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy