Food court – pyszna koncepcja, którą musisz znać

Food courts lub targi żywności to aktualny trend, który rozwinął się na całym świecie, a na który wpływ miał podobny system, który został wdrożony w Stanach Zjednoczonych w latach 80.
W tych przestrzeniach rozwijają się firmy należące do sektora gastronomicznego, które nie tylko dzielą się lokalizacją, ale także zdrową konkurencją smaków z innymi lokalami.
Jedną z głównych zalet food court’u jest oszczędność na kosztach wynajmu i sprzęcie kuchennym, co pozwoli Ci rozszerzyć wizję biznesu i zainwestować w ulepszenia.
Generalnie food court’y znajdują się na dużych przestrzeniach, gdzie firmy dzielą się powierzchnią stolików i krzeseł.
Kolejną cechą food court jest dążenie do lojalności klientów, zapewnienie wysokiej jakości opieki i przystępnych cen.
Aby poznać zalety food court, zostańcie z nami i dowiedzcie się nieco więcej o tym trendzie w Hiszpanii.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Co to są food court’y?

Food court to strefa gastronomiczna, w której znajduje się kilka restauracji oferujących usługi gastronomiczne swoim klientom, którzy oczekują smacznego posiłku na wspólnej przestrzeni.
W lokalach gastronomicznych goście mają do wyboru wiele różnych opcji kulinarnych, dzięki czemu mogą cieszyć się wybranym przez siebie menu.
Ten rodzaj biznesu ewoluował z czasem aż do dnia dzisiejszego. Stały się one znane na lotniskach i w centrach handlowych, jako miejsce przesiadkowe, gdzie ludzie mogli się posilić po przylocie lub przed wyjazdem do miejsca docelowego.
Przestrzenie te są ważnym elementem gwałtownego wzrostu liczby restauracji, przedsięwzięć i sieci restauracyjnych, zwłaszcza tych, które zajmują się oferowaniem fast foodów.
Obecnie punkty gastronomiczne można znaleźć w centrach handlowych, kasynach i na lotniskach. Restauracje te są w stanie zaoferować swoje dania ponad tysiącu osób podczas jednego serwisu.
Korzyści wynikające z funkcjonowania strefy gastronomicznej

Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się, że chcesz zjeść w swoim ulubionym lokalu, a wszystkie stoliki są zajęte? Jest to denerwująca sytuacja, zwłaszcza gdy nie masz czasu na czekanie.
Jedną z zalet food courtów jest to, że dają one swobodę wyboru jedzenia w przestrzeni wspólnej, bez konieczności chodzenia do restauracji.
Inne korzyści, które mają food courts to:
- Idealny do odwiedzenia z rodziną
- Możesz iść i cieszyć się swoim ulubionym menu o każdej porze dnia
- Są to idealnemiejsca do dzielenia się z przyjaciółmi
- Posiadają bogatą ofertę gastronomiczną
- Jego wystrój jest ciepły, minimalistyczny i komfortowy
Oprócz tych korzyści, niektóre lokale mają combosy lub opcje ekonomiczne dla pracowników, którzy podczas godziny lunchu cieszą się pysznym menu w dobrej cenie.
Organizacja punktów gastronomicznych

W tym modelu biznesu gastronomicznego organizacja jest istotnym aspektem, który musi być traktowany z uwagą, w celu osiągnięcia idealnego biegu, aby uniknąć problemów między restauracjami poprzez dzielenie przestrzeni i przyborów podczas dnia pracy.
Wszystkie foodtrucki mają różną tożsamość i standardy, ale łączy je to, że zapewniają swoim klientom dania, przeżycia i wysokiej jakości obsługę.
Przedsiębiorstwa te, oprócz pracy w tej samej przestrzeni i dzielenia się stolikami, dystrybuują inne elementy, takie jak zastawa stołowa, w której serwowane są dania, aby obniżyć koszty.
Oprócz zastawy stołowej, miejsca te dzielą się sztućcami i innymi narzędziami do obsługi, które są przyznawane przez komitet zarządzający administracją miejsca, w którym znajduje się restauracja.
Jest jednak więcej lokali gastronomicznych, w których trzeba kupić zastawę stołową i sprzęt potrzebny do serwowania potraw.
Aby wszystkie restauracje w strefie gastronomicznej mogły czerpać te korzyści, muszą podzielić się kosztami zakupu tych przyborów, aby obniżyć koszty tych produktów i zainwestować je w ulepszenia lokalu.
Naczynia, które są wspólne w tego typu restauracji są:
- Tace
- Służba ochrony
- Naczynia, sztućce i szkło
- Meble takie jak stoły, lady i krzesła
- Mycie szkła, naczyń i sztućców
- Urządzenia elektryczne
- Łazienki
- Pracownicy obsługi technicznej
- Opłaty za usługi takie jak woda, gaz, elektryczność, ogrzewanie itp
- WiFi i usługi telefoniczne
- Sponsorzy
- Organizacja imprez w food courtach
Food courts w Hiszpanii

Hiszpania posiada duży rynek food courtów. Coraz częściej pojawiają się osoby, które rozważają pomysł wpisania się w ten trend.
Jednym z pierwszych przykładów food court jest Mercado de San Miguel, który oferuje odwiedzającym go klientom różnorodne dania, napoje alkoholowe, desery czy tapas.
W Barcelonie, są uznane food court’y La Boquerá i El Nacional. Oba mają imponujący wystrój i czas obsługi poświęcony sprzedaży dań kuchni śródziemnomorskiej.
Wreszcie, Mercado de Abastos i Mercado de la Ribera to tradycyjne lokale z efektownym wystrojem i food courtem, w którym otwierają się gastrobary.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy