Food court – pyszna koncepcja, którą musisz znać

Food courts lub targi żywności to aktualny trend, który rozwinął się na całym świecie, a na który wpływ miał podobny system, który został wdrożony w Stanach Zjednoczonych w latach 80.

W tych przestrzeniach rozwijają się firmy należące do sektora gastronomicznego, które nie tylko dzielą się lokalizacją, ale także zdrową konkurencją smaków z innymi lokalami.

Jedną z głównych zalet food court’u jest oszczędność na kosztach wynajmu i sprzęcie kuchennym, co pozwoli Ci rozszerzyć wizję biznesu i zainwestować w ulepszenia.

Generalnie food court’y znajdują się na dużych przestrzeniach, gdzie firmy dzielą się powierzchnią stolików i krzeseł.

Kolejną cechą food court jest dążenie do lojalności klientów, zapewnienie wysokiej jakości opieki i przystępnych cen.

Aby poznać zalety food court, zostańcie z nami i dowiedzcie się nieco więcej o tym trendzie w Hiszpanii.

Co to są food court’y?

Co to są punkty gastronomiczne?

Food court to strefa gastronomiczna, w której znajduje się kilka restauracji oferujących usługi gastronomiczne swoim klientom, którzy oczekują smacznego posiłku na wspólnej przestrzeni.

W lokalach gastronomicznych goście mają do wyboru wiele różnych opcji kulinarnych, dzięki czemu mogą cieszyć się wybranym przez siebie menu.

Ten rodzaj biznesu ewoluował z czasem aż do dnia dzisiejszego. Stały się one znane na lotniskach i w centrach handlowych, jako miejsce przesiadkowe, gdzie ludzie mogli się posilić po przylocie lub przed wyjazdem do miejsca docelowego.

Przestrzenie te są ważnym elementem gwałtownego wzrostu liczby restauracji, przedsięwzięć i sieci restauracyjnych, zwłaszcza tych, które zajmują się oferowaniem fast foodów.

Obecnie punkty gastronomiczne można znaleźć w centrach handlowych, kasynach i na lotniskach. Restauracje te są w stanie zaoferować swoje dania ponad tysiącu osób podczas jednego serwisu.

Korzyści wynikające z funkcjonowania strefy gastronomicznej

Korzyści płynące z funkcjonowania strefy gastronomicznej

Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się, że chcesz zjeść w swoim ulubionym lokalu, a wszystkie stoliki są zajęte? Jest to denerwująca sytuacja, zwłaszcza gdy nie masz czasu na czekanie.

Jedną z zalet food courtów jest to, że dają one swobodę wyboru jedzenia w przestrzeni wspólnej, bez konieczności chodzenia do restauracji.

Inne korzyści, które mają food courts to:

  • Idealny do odwiedzenia z rodziną
  • Możesz iść i cieszyć się swoim ulubionym menu o każdej porze dnia
  • Są to idealnemiejsca do dzielenia się z przyjaciółmi
  • Posiadają bogatą ofertę gastronomiczną
  • Jego wystrój jest ciepły, minimalistyczny i komfortowy

Oprócz tych korzyści, niektóre lokale mają combosy lub opcje ekonomiczne dla pracowników, którzy podczas godziny lunchu cieszą się pysznym menu w dobrej cenie.

Organizacja punktów gastronomicznych

Organizacja punktów gastronomicznych

W tym modelu biznesu gastronomicznego organizacja jest istotnym aspektem, który musi być traktowany z uwagą, w celu osiągnięcia idealnego biegu, aby uniknąć problemów między restauracjami poprzez dzielenie przestrzeni i przyborów podczas dnia pracy.

Wszystkie foodtrucki mają różną tożsamość i standardy, ale łączy je to, że zapewniają swoim klientom dania, przeżycia i wysokiej jakości obsługę.

Przedsiębiorstwa te, oprócz pracy w tej samej przestrzeni i dzielenia się stolikami, dystrybuują inne elementy, takie jak zastawa stołowa, w której serwowane są dania, aby obniżyć koszty.

Oprócz zastawy stołowej, miejsca te dzielą się sztućcami i innymi narzędziami do obsługi, które są przyznawane przez komitet zarządzający administracją miejsca, w którym znajduje się restauracja.

Jest jednak więcej lokali gastronomicznych, w których trzeba kupić zastawę stołową i sprzęt potrzebny do serwowania potraw.

Aby wszystkie restauracje w strefie gastronomicznej mogły czerpać te korzyści, muszą podzielić się kosztami zakupu tych przyborów, aby obniżyć koszty tych produktów i zainwestować je w ulepszenia lokalu.

Naczynia, które są wspólne w tego typu restauracji są:

  • Tace
  • Służba ochrony
  • Naczynia, sztućce i szkło
  • Meble takie jak stoły, lady i krzesła
  • Mycie szkła, naczyń i sztućców
  • Urządzenia elektryczne
  • Łazienki
  • Pracownicy obsługi technicznej
  • Opłaty za usługi takie jak woda, gaz, elektryczność, ogrzewanie itp
  • WiFi i usługi telefoniczne
  • Sponsorzy
  • Organizacja imprez w food courtach

Food courts w Hiszpanii

Punkty gastronomiczne w Hiszpanii

Hiszpania posiada duży rynek food courtów. Coraz częściej pojawiają się osoby, które rozważają pomysł wpisania się w ten trend.

Jednym z pierwszych przykładów food court jest Mercado de San Miguel, który oferuje odwiedzającym go klientom różnorodne dania, napoje alkoholowe, desery czy tapas.

W Barcelonie, są uznane food court’y La Boquerá i El Nacional. Oba mają imponujący wystrój i czas obsługi poświęcony sprzedaży dań kuchni śródziemnomorskiej.

Wreszcie, Mercado de Abastos i Mercado de la Ribera to tradycyjne lokale z efektownym wystrojem i food courtem, w którym otwierają się gastrobary.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.