Fast food: rosn膮cy trend gastronomiczny

Fast food: tendencia gastron贸mica en alzaq

Fast food to koncepcja, kt贸ra le偶y mi臋dzy nami wszystkimi. Z r贸偶nych powod贸w, nikt nigdy nie staje si臋 statyczny, gdy s艂yszy to okre艣lenie. Pizza, hamburgery lub frytki, by wymieni膰 tylko trzy typowe dania z fast foodu, maj膮 moc budzenia kubk贸w smakowych ka偶dego, nawet gdy w艂a艣nie jadli艣my. Ale co jest za fast foodem? Dlaczego tak bardzo go lubimy? Co si臋 dzisiaj dzieje z t膮 propozycj膮 gastronomiczn膮? Zosta艅 z nami i dowiedz si臋 wszystkiego o fast foodach, trendzie gastronomicznym, kt贸ry jest bardzo dobrze umiejscowiony w sektorze restauracyjnym, hotelarskim i gastronomicznym.

Co to jest fast food?

驴Qu茅 es el fast food?

Fast food to koncepcja gastronomiczna, kt贸rej podstawow膮 koncepcj膮 jest szybkie przygotowanie i spo偶ycie 偶ywno艣ci.Od lat koncepcja ta jest zwi膮zana z restauracjami spo偶ywczymi znanymi jako “junk food”: m.in. hamburgery, hot dogi, pizza, sma偶ony kurczak.Jednak偶e, jako przeciwwaga dla tego trendu, rozwijaj膮 si臋 opcje fast food贸w opartych na zdrowych recepturach, jako urozmaicona oferta sa艂atek.Inn膮 z podstawowych cech wsp贸lnych dla restauracji typu fast food jest brak obs艂ugi sto艂u.Jest tam personel, kt贸ry zajmuje si臋 recepcj膮 i dostaw膮, sprz膮taniem i obs艂ug膮 klienta, ale nie ma serwisu sto艂owego. To znaczy, kolacje odbieraj膮 zam贸wienie w barze i siedz膮 gdziekolwiek chc膮.

Troch臋 historii fastfood贸w

Un poco de historia sobre el fast food

Chocia偶 艣wiatowy boom na fast food jest zjawiskiem niedawnym, historia tej koncepcji jest znacznie d艂u偶sza, ni偶 si臋 cz臋sto uwa偶a.Na przyk艂ad, w staro偶ytnym Rzymie i Indiach u偶ywa si臋 poj臋cia fast foodu przez wiele pokole艅.Rzymianie mieli stoiska z fast foodami, gdzie mo偶na by艂o zje艣膰 preparaty chlebowe z oliwkami lub falaflem. Zwyczaj ten rozpowszechni艂 si臋 na ca艂ym terytorium nale偶膮cym do Imperium Rzymskiego.Z drugiej strony, Indianie u偶ywali fast food贸w jako technika szybkiego podawania i spo偶ywania posi艂k贸w na ulicy.Opr贸cz tej historycznej spu艣cizny fast food贸w, uwa偶a si臋, 偶e obecna koncepcja pochodzi z lat czterdziestych XX wieku. W Stanach Zjednoczonych opracowano bezpo艣redni膮 gastronomi臋 samochodow膮.Tak, jak widzimy w hollywoodzkich filmach, ludzie przyje偶d偶ali do restauracji z samochodem, parkowali, czekali na podanie i jedli w swoim samochodzie.Z tego ruchu, zach贸d zacz膮艂 przyjmowa膰 i spo偶ywa膰 fast foody w du偶ych ilo艣ciach Ale nie zawsze, zwi膮zek fastfood贸w z konsumentami by艂 miesi膮cem miodowym.Pod koniec 1990 r. zacz臋艂y pojawia膰 si臋 ruchy przeciwko fast foodom, w zasadzie ze wzgl臋du na wyra藕n膮 tendencj臋 do sprzeda偶y 偶ywno艣ci o niskiej zawarto艣ci sk艂adnik贸w od偶ywczych.

Magiczna receptura: cukier, t艂uszcz i s贸l

F贸rmula m谩gica: az煤car, grasas y sal

Boom na fast food budzi badania i przez wi臋kszo艣膰 czasu jest pod czujnym okiem spo艂ecze艅stwa. Ale Dlaczego utrzymuje swoj膮 popularno艣膰 i nadal zdobywa zwolennik贸w?Wed艂ug bada艅, fast-food przynosi szcz臋艣liwe punkty w jad艂odajniach. To znaczy, 偶e kiedy jemy fast foody, jeste艣my szcz臋艣liwi.Jak taka reakcja jest mo偶liwa?Zwi膮zek cukr贸w, soli i t艂uszcz贸w, w tym samym jedzeniu i w du偶ych ilo艣ciach, budzi si臋 i wywo艂uje automatyczne uczucie szcz臋艣cia, jakby to by艂 lek.Zazwyczaj w potrawach typu fast-food znajduj膮 si臋 du偶e ilo艣ci t艂uszczu, cukru i soli, nawet przekraczaj膮c maksymaln膮 dzienn膮 konsumpcj臋.

Oty艂o艣膰 i fast foody

La obesidad y el fast food

W roku 2004, Morgan Spurlock wprowadzi艂 艣wiat do “Super Size Me” lub “Super Engage Me”, dokument, kt贸ry pokazuje efekty jedzenia – 艣niadania, lunchu i kolacji – jedzenia ze znanej restauracji typu fast food.Spurlock rozpocz膮艂 dokument jako chudy i zdrowy cz艂owiek. Po spo偶yciu 5 000 kalorii dziennie, zmiana by艂a oczywista. Zar贸wno na zewn膮trz, jak i wewn膮trz dokumentalisty.Na zamkni臋ciu, Spurlock mia艂 wi臋cej ni偶 11 kilogram nadwagi, dysfunkcje seksualne, problemy z w膮trob膮 i nag艂e wahania nastroju, w艣r贸d niekt贸rych objaw贸w jedzenia fast food贸w.Za tymi smacznymi frytkami, du偶ymi kieliszkami zimnych napoj贸w i soczystymi burgerami kryj膮 si臋 du偶e ilo艣ci t艂uszczu, cukru i soli.Wiele z nich jest spo偶ywanych bez wiedzy, cho膰 po boomie dokumentalnym Spurlocka, restauracje fast foodowe zgodzili si臋 na rozpocz臋cie publikowania informacji 偶ywieniowych na swoich posi艂kach.

Mi艂o艣nik fast food贸w

Fast food gourmet

Restauracje typu fast food s膮 w stanie oprze膰 si臋 ciosom ruch贸w, kt贸re przeciwstawiaj膮 si臋 fundamentom ich kultury: pyta膰, je艣膰 i i艣膰.W samym 艣rodku tego wiru narodzi艂 si臋 smakosz fast food贸w, koncepcja, kt贸ra pod podstawami przygotowywania, serwowania i szybkiego jedzenia, s膮 oddani przepisom, kt贸re maj膮 na celu zaoferowanie najwy偶szej jako艣ci.Smakosze fast food贸w wykorzystuj膮 wysokiej jako艣ci sk艂adniki, pochodz膮ce od lokalnych rolnik贸w i hodowc贸w, promuj膮c w ten spos贸b integralny rozw贸j miejsc, w kt贸rych si臋 znajduj膮.Opr贸cz wspierania producent贸w 偶ywno艣ci, zamiarem jest przedstawienie wniosku, kt贸ry jest przeciwie艅stwem tradycyjnych fast food贸w Podej艣cie to polega na wykorzystaniu w 100% prawdziwej 偶ywno艣ci, z pomini臋ciem 偶ywno艣ci przetworzonej i produkt贸w gotowych do spo偶ycia.Kolejn膮 cech膮, kt贸ra identyfikuje smakoszy fast food贸w jest ich mi臋dzynarodowy charakter. Sosy, przyprawy, preparaty, sk艂adniki i przepisy z ca艂ego 艣wiata s膮 zawarte w menu tego typu restauracji.Wreszcie, smakosz fast foodu przyk艂ada du偶膮 wag臋 do tego, aby zapewni膰 przyjemn膮 obs艂ug臋 kolacji. Chodzi o to, aby zredukowa膰 poj臋cie restauracji typu fast food z szybko poruszaj膮cymi si臋 艣rodowiskami i restauracjami.W tym aspekcie fast food贸w mo偶na podawa膰 wy艣mienite hamburgery, pizze, kanapki lub dowolny preparat, ale o znacznie wy偶szej jako艣ci i bez kalorycznej wagi tradycyjnego fastfoodu.Bez w膮tpienia jest to ruch, kt贸ry mo偶na wzi膮膰 pod uwag臋, gdy chcesz otworzy膰 lub przekszta艂ci膰 ofert臋 gastronomiczn膮, kt贸r膮 masz w swojej restauracji, przez bycie bardziej odpowiedzialnym wobec swoich klient贸w.

Specjalne opakowanie do fast food贸w

Envases especiales para el fast food

Je艣li jeste艣 przedsi臋biorc膮 z bran偶y fast-food i chcesz zacz膮膰 od zaoferowania swoim go艣ciom innego do艣wiadczenia, mo偶esz zacz膮膰 od przegl膮du opakowa艅, kt贸rych u偶ywasz w swojej restauracji.Z tego powodu zapraszamy do odwiedzenia Jednorazowe zastosowanieStrona naszego sklepu internetowego specjalizuje si臋 w marketingu produkt贸w dla restauracji, hoteli i us艂ug gastronomicznych.W naszej sekcji Wyjazd, dostawa i pakowanie ci臋偶ar贸wek z 偶ywno艣ci膮Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w swojej restauracji.Pojemniki na kanapki, kluski, hot dogi, hamburgery, tacos, churros, to tylko niekt贸re z opcji jako艣ciowych, kt贸re mo偶na znale藕膰 w naszym sklepie.Ponadto, 艣wiadomi znaczenia konsolidacji marki dla tego typu dzia艂alno艣ci, oferujemy Pa艅stwu us艂ug臋 dostosowania produkt贸w do potrzeb klienta, dzi臋ki czemu otrzymaj膮 Pa艅stwo jako艣膰 i wyr贸偶nienie w jednym pakiecie.Na co czekasz? odwied藕 Monouso i zacznij pracowa膰 nad nowym sposobem karmienia swoich klient贸w.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Scroll to Top