Fast food: rosnący trend gastronomiczny

Fast food: tendencia gastronómica en alzaq

Fast food to koncepcja, która leży między nami wszystkimi. Z różnych powodów, nikt nigdy nie staje się statyczny, gdy słyszy to określenie.Pizza, hamburgery lub frytki, by wymienić tylko trzy typowe dania z fast foodu, mają moc budzenia kubków smakowych każdego, nawet gdy właśnie jadliśmy.Ale co jest za fast foodem? Dlaczego tak bardzo go lubimy? Co się dzisiaj dzieje z tą propozycją gastronomiczną?Zostań z nami i dowiedz się wszystkiego o fast foodach, trendzie gastronomicznym, który jest bardzo dobrze umiejscowiony w sektorze restauracyjnym, hotelarskim i gastronomicznym.

Co to jest fast food?

¿Qué es el fast food?

Fast food to koncepcja gastronomiczna, której podstawową koncepcją jest szybkie przygotowanie i spożycie żywności.Od lat koncepcja ta jest związana z restauracjami spożywczymi znanymi jako “junk food”: m.in. hamburgery, hot dogi, pizza, smażony kurczak.Jednakże, jako przeciwwaga dla tego trendu, rozwijają się opcje fast foodów opartych na zdrowych recepturach, jako urozmaicona oferta sałatek.Inną z podstawowych cech wspólnych dla restauracji typu fast food jest brak obsługi stołu.Jest tam personel, który zajmuje się recepcją i dostawą, sprzątaniem i obsługą klienta, ale nie ma serwisu stołowego. To znaczy, kolacje odbierają zamówienie w barze i siedzą gdziekolwiek chcą.

Trochę historii fastfoodów

Un poco de historia sobre el fast food

Chociaż światowy boom na fast food jest zjawiskiem niedawnym, historia tej koncepcji jest znacznie dłuższa, niż się często uważa.Na przykład, w starożytnym Rzymie i Indiach używa się pojęcia fast foodu przez wiele pokoleń.Rzymianie mieli stoiska z fast foodami, gdzie można było zjeść preparaty chlebowe z oliwkami lub falaflem. Zwyczaj ten rozpowszechnił się na całym terytorium należącym do Imperium Rzymskiego.Z drugiej strony, Indianie używali fast foodów jako technika szybkiego podawania i spożywania posiłków na ulicy.Oprócz tej historycznej spuścizny fast foodów, uważa się, że obecna koncepcja pochodzi z lat czterdziestych XX wieku. W Stanach Zjednoczonych opracowano bezpośrednią gastronomię samochodową.Tak, jak widzimy w hollywoodzkich filmach, ludzie przyjeżdżali do restauracji z samochodem, parkowali, czekali na podanie i jedli w swoim samochodzie.Z tego ruchu, zachód zaczął przyjmować i spożywać fast foody w dużych ilościach Ale nie zawsze, związek fastfoodów z konsumentami był miesiącem miodowym.Pod koniec 1990 r. zaczęły pojawiać się ruchy przeciwko fast foodom, w zasadzie ze względu na wyraźną tendencję do sprzedaży żywności o niskiej zawartości składników odżywczych.

Magiczna receptura: cukier, tłuszcz i sól

Fórmula mágica: azúcar, grasas y sal

Boom na fast food budzi badania i przez większość czasu jest pod czujnym okiem społeczeństwa. Ale Dlaczego utrzymuje swoją popularność i nadal zdobywa zwolenników?Według badań, fast-food przynosi szczęśliwe punkty w jadłodajniach. To znaczy, że kiedy jemy fast foody, jesteśmy szczęśliwi.Jak taka reakcja jest możliwa?Związek cukrów, soli i tłuszczów, w tym samym jedzeniu i w dużych ilościach, budzi się i wywołuje automatyczne uczucie szczęścia, jakby to był lek.Zazwyczaj w potrawach typu fast-food znajdują się duże ilości tłuszczu, cukru i soli, nawet przekraczając maksymalną dzienną konsumpcję.

Otyłość i fast foody

La obesidad y el fast food

W roku 2004, Morgan Spurlock wprowadził świat do “Super Size Me” lub “Super Engage Me”, dokument, który pokazuje efekty jedzenia – śniadania, lunchu i kolacji – jedzenia ze znanej restauracji typu fast food.Spurlock rozpoczął dokument jako chudy i zdrowy człowiek. Po spożyciu 5 000 kalorii dziennie, zmiana była oczywista. Zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz dokumentalisty.Na zamknięciu, Spurlock miał więcej niż 11 kilogram nadwagi, dysfunkcje seksualne, problemy z wątrobą i nagłe wahania nastroju, wśród niektórych objawów jedzenia fast foodów.Za tymi smacznymi frytkami, dużymi kieliszkami zimnych napojów i soczystymi burgerami kryją się duże ilości tłuszczu, cukru i soli.Wiele z nich jest spożywanych bez wiedzy, choć po boomie dokumentalnym Spurlocka, restauracje fast foodowe zgodzili się na rozpoczęcie publikowania informacji żywieniowych na swoich posiłkach.

Miłośnik fast foodów

Fast food gourmet

Restauracje typu fast food są w stanie oprzeć się ciosom ruchów, które przeciwstawiają się fundamentom ich kultury: pytać, jeść i iść.W samym środku tego wiru narodził się smakosz fast foodów, koncepcja, która pod podstawami przygotowywania, serwowania i szybkiego jedzenia, są oddani przepisom, które mają na celu zaoferowanie najwyższej jakości.Smakosze fast foodów wykorzystują wysokiej jakości składniki, pochodzące od lokalnych rolników i hodowców, promując w ten sposób integralny rozwój miejsc, w których się znajdują.Oprócz wspierania producentów żywności, zamiarem jest przedstawienie wniosku, który jest przeciwieństwem tradycyjnych fast foodów Podejście to polega na wykorzystaniu w 100% prawdziwej żywności, z pominięciem żywności przetworzonej i produktów gotowych do spożycia.Kolejną cechą, która identyfikuje smakoszy fast foodów jest ich międzynarodowy charakter. Sosy, przyprawy, preparaty, składniki i przepisy z całego świata są zawarte w menu tego typu restauracji.Wreszcie, smakosz fast foodu przykłada dużą wagę do tego, aby zapewnić przyjemną obsługę kolacji. Chodzi o to, aby zredukować pojęcie restauracji typu fast food z szybko poruszającymi się środowiskami i restauracjami.W tym aspekcie fast foodów można podawać wyśmienite hamburgery, pizze, kanapki lub dowolny preparat, ale o znacznie wyższej jakości i bez kalorycznej wagi tradycyjnego fastfoodu.Bez wątpienia jest to ruch, który można wziąć pod uwagę, gdy chcesz otworzyć lub przekształcić ofertę gastronomiczną, którą masz w swojej restauracji, przez bycie bardziej odpowiedzialnym wobec swoich klientów.

Specjalne opakowanie do fast foodów

Envases especiales para el fast food

Jeśli jesteś przedsiębiorcą z branży fast-food i chcesz zacząć od zaoferowania swoim gościom innego doświadczenia, możesz zacząć od przeglądu opakowań, których używasz w swojej restauracji.Z tego powodu zapraszamy do odwiedzenia Jednorazowe zastosowanieStrona naszego sklepu internetowego specjalizuje się w marketingu produktów dla restauracji, hoteli i usług gastronomicznych.W naszej sekcji Wyjazd, dostawa i pakowanie ciężarówek z żywnościąWszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w swojej restauracji.Pojemniki na kanapki, kluski, hot dogi, hamburgery, tacos, churros, to tylko niektóre z opcji jakościowych, które można znaleźć w naszym sklepie.Ponadto, świadomi znaczenia konsolidacji marki dla tego typu działalności, oferujemy Państwu usługę dostosowania produktów do potrzeb klienta, dzięki czemu otrzymają Państwo jakość i wyróżnienie w jednym pakiecie.Na co czekasz? odwiedź Monouso i zacznij pracować nad nowym sposobem karmienia swoich klientów.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.