Dowiedz się, jak ustawić stół na śniadanie

Jakość obsługi w Twojej restauracji zależy nie tylko od oferowania znakomitego menu, niezrównanej obsługi klienta, ale także od zapewnienia doskonałej prezentacji.
Przyłącz się do nas, aby dowiedzieć się, jak ustawiony jest stół na śniadanie i przygotować się do zaskoczenia gości i osiągnięcia doskonałej prezentacji
Dowiedz się wszystkiego o typach stołów, obrusów i sztućców na śniadanie, jakie są niezbędne narzędzia, aby zapewnić swoim klientom niezapomniane wrażenia i gdzie można znaleźć naczynia do serwowania stolików.
¿Qué encontrarás en este artículo?
- 1 Zalecane rodzaje i układy stołów śniadaniowych
- 2 Obrusy na śniadanie
- 3 Jak i gdzie umieścić naczynia
- 4 Umieszczenie sztućców na stole na śniadanie
- 5 Umieszczenie szklanek i filiżanek do kawy
- 6 Gdzie położyć chleb na stole śniadaniowym?
- 7 Serwetka: Właściwa lokalizacja
- 8 Czy konieczne jest udekorowanie stołu na śniadanie?
- 9 Sprzęt, który może Ci pomóc
- 10 Dystrybucja gości zgodnie z protokołem
- 11 Wszechstronne dania na śniadanie i inne posiłki
- 12 FAQ
Zalecane rodzaje i układy stołów śniadaniowych

Istnieją trzy rodzaje stołów do serwowania śniadań, te mogą być okrągłe, kwadratowe i prostokątne . Ich wielkość i kształt zależy od liczby gości, którzy są rozmieszczeni, aby cieszyć się posiłkiem.
Ogólnie rzecz biorąc, rozmieszczenie stołów uwzględnia dostępną przestrzeń miejsca, więc możliwe jest dostosowanie formatu i ustawienie stolika śniadaniowego, który najlepiej odpowiada potrzebom imprezy.
Najczęściejstosowanymi formatami są tabele prostokątne i kwadratowe , ponieważ mogą być one rozmieszczone bez komplikacji i zajmują mniej miejsca.
Obrusy na śniadanie

Rozmawialiśmy już o formacie i rozmieszczeniu stołów do serwowania śniadań, teraz wymienimy jeden z najważniejszych elementów, które muszą być obecne przy ustawianiu stołu śniadaniowego jako obrusy.
Obrusy są doskonałą propozycją nadania osobowości i stylu stolikom Twojej imprezy
Użycie obrusu jest opcjonalne, może być użyty jako jedyny element do postawienia stołu śniadaniowego lub towarzyszyć mu obrus, który podkreśla jego obecność, preferowany jest ciemny odcień lub żywy kolor.
Jak i gdzie umieścić naczynia

Przy ustawianiu stołu śniadaniowego ważne jest, aby znać lokalizację potraw.
W tym celu zaleca się pozostawienie odstępu pomiędzy jadalniami do 75 centymetrów. Pozwoli to uniknąć potknięcia się o łokcie między jadłodajniami w czasie jedzenia.
Talerze, których używamy przy ustawianiu stołu śniadaniowego, umieszczane są w środku, służąc jako przewodnik do prawidłowego ustawienia sztućców i szk lanek niezbędnych do tego, aby jadłodajni mogli cieszyć się jedzeniem.
Umieszczenie sztućców na stole na śniadanie

Inne naczynia obecne przy podawaniu do stołu to sztućce śniadaniowe, są one ustawione w odwrotnej kolejności do ich użycia , ułożone od zewnątrz do wewnątrz.
Widelce umieszcza się po lewej stronie, a noże po prawej stronie, a następnie łyżki.
Wśród wyjątków lokalizacji sztućców na śniadanie mamy:
- Mały widelec do owoców morza lub koktajlowy znajduje się po prawej stronie za łyżkami.
- Łyżka des erowa umieszczana jest w górnej części talerza, twarzą do góry i z uchwytem skierowanym w prawo, wraz z widelcem z uchwytem skierowanym w lewo.
Umieszczenie szklanek i filiżanek do kawy

Z drugiej strony, po ustawieniu stołu śniadaniowego, szklanki układa się po prawej stronie talerzy, po przekątnej i na noże i łyżki.
Kolejność kieliszków jest łatwa do zapamiętania, idzie w górę, najpierw stawia się kieliszek białego wina, następnie kieliszek czerwonego wina, a na końcu kieliszek lub puchar do wody.
Jeśli chodzi o filiżankę do kawy, jest ona umieszczana na nożykach i łyżkach , między naczyniami i szklanką, jeśli jest podawana z jedzeniem
Inaczej jest, gdy podajemy kawę jako dodatek do deseru, w tym przypadku nie ma konieczności umieszczania filiżanki w momencie ustawiania stołu śniadaniowego.
Gdzie położyć chleb na stole śniadaniowym?

Przy ustawianiu stołu śniadaniowego należy zwrócić uwagę na miejsce chleba na stole. Umieszcza się ją na małym talerzyku, znajdującym się po lewej stronie nad widelcami obok łyżki deserowej.
Jeśli na stole zostanie położony jakikolwiek smarowidło, nie zapomnij umieścić noża do masła lub rozsmarowywarki na talerzu, na którym chleb był podawany.
Serwetka: Właściwa lokalizacja

Jeśli chodzi o serwetki, ważne jest, aby przy ustawianiu stołu śniadaniowego zwrócić uwagę na ich właściwe umiejscowienie, powinny one być umieszczone na stole za pomocą ozdobnych fałdek do dekoracji stołu.
Serwetki są umieszczone po lewej stronie, obok widełek. Inną realną opcją jest umieszczenie serwetki na talerzach z obrączką, która nada jej charakterystyczny wygląd.
Należy pamiętać, że w żadnym wypadku nie należy wkładać serwetek do wnętrza okularów
Czy konieczne jest udekorowanie stołu na śniadanie?

Dekoracja jest istotnym aspektem nadania osobowości Twojemu wydarzeniu przy ustawianiu stołu śniadaniowego, musi być spójna, umiarkowana i delikatna.
Wybór kolorów, wzorów i motywów, które pasują do lokalu, pomoże Ci podkreślić piękno przestrzeni i osiągnąć harmonijną dekorację.
Do dekoracji można również dołączyć latarnie , kwiaty naturalne lub miseczki na owoce.
Sprzęt, który może Ci pomóc

Aby ustawić stół śniadaniowy, można wspierać się przy pomocy dodatkowego wyposażenia i oferować więcej możliwości podczas serwowania posił ków
Do serwowania i utrzymywania ciepła potraw można używać mebli w formie bufetu, a także dozowników napojów i płatków zbożowych
Decyzja o zastosowaniu mebli pomocniczych będzie zależała od rodzaju przygotowywanej imprezy, aby zagwarantować harmonię i styl dekoracji.
Dystrybucja gości zgodnie z protokołem

Dystrybucja gości jest obowiązkiem gospodarza, oprócz przewodniczenia wydarzeniu. Goście będą rozmieszczani na przemian przez mężczyzn, kobiety i dzieci , którym muszą towarzyszyć ich rodzice.
Na początku imprezy obsługa rozpocznie się od gospodarza po lewej stronie i zamówienie to będzie utrzymane nawet do czasu usunięcia naczyń
Protokół wskazuje, że potrawy podaje się z lewej strony, natomiast posiłek na talerzu podaje się z prawej strony tylko jedną ręką
Wszechstronne dania na śniadanie i inne posiłki

Na stronie internetowej Monouso znajdziesz uniwersalną zastawę stołową na śniadanie i inne posiłki.
Nasza zastawa stołowa wykonana jest z wytrzymałych materiałów doskonałej jakości, dostępnych w różnych rozmiarach, wzorach i kolorach.
Produkty Monouso idealnie nadają się do stosowania w sektorze restauracyjnym i gastronomicznym, ponieważ sprawiają, że każde menu wyróżnia się poprzez serwowanie na stole bardzo trwałych dań w najlepszej cenie na rynku.
FAQ
Czy do śniadania należy używać obrusu?
Zastosowanie obrusu jest dowolne, może on być użyty jako jedyny element nakrycia stołu śniadaniowego lub może mu towarzyszyć nakrycie stołu podkreślające jego obecność, najlepiej w ciemnym lub żywym kolorze.
Jak ułożyć talerze śniadaniowe?
Talerze, których używamy przy nakrywaniu stołu śniadaniowego, umieszczamy w centrum, służą one jako wskazówka do prawidłowego ułożenia sztućców i szklanek niezbędnych do tego, aby jadący mogli cieszyć się jedzeniem.
Gdzie umieścić plan na śniadaniówce?
Jeśli na stole postawiono smarowidło, nie zapomnijcie położyć noża do masła lub smarowidła na talerzu, na którym podano chleb.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy