Doradca Gastronomiczny: Co to jest i co robi

Jednym z zawodów, który ma największy wpływ na sektor restauracyjny i hotelarski jest zawód doradcy gastronomicznego.
Ten profesjonalista jest w stanie odkryć słabe punkty Twojej firmy i stworzyć innowacyjne strategie, które pozwolą Ci pobudzić Twój biznes do poprawy i osiągnięcia sukcesu.
Zostań z nami i dowiedz się więcej o różnych działaniach doradcy gastronomicznego , dlaczego warto go zatrudnić, aby odnowić swoją firmę i jakie są jego opłaty.
¿Qué encontrarás en este artículo?
- 1 Co to jest doradca gastronomiczny?
- 2 Czym zajmuje się doradca gastronomiczny?
- 2.1 Wsparcie przed otwarciem
- 2.2 Poszukiwanie niszy rynkowej
- 2.3 Gastronomiczny doradca i menu
- 2.4 Pomoc w tworzeniu oferty gastronomicznej
- 2.5 Najlepsze praktyki w zakresie promocji Twojej oferty
- 2.6 Zarządzanie dostawcami
- 2.7 Przyciąganie personelu do restauracji
- 2.8 Porady dotyczące efektywnego zarządzania kuchnią
- 2.9 Uwaga na tendencje rynkowe
- 3 Powody, dla których warto zatrudnić konsultanta gastronomicznego
- 4 Skąd mam wiedzieć, czy potrzebuję doradcy gastronomicznego?
- 5 Ile płaci doradca gastronomiczny?
- 6 Jak zostać doradcą gastronomicznym?
- 7 Monouso, ulubione miejsce doradcy gastronomicznego
Co to jest doradca gastronomiczny?

Doradca gastronomiczny to osoba posiadająca wiedzę i doświadczenie w branży restauracyjnej, odpowiedzialna za określenie trudności występujących w zarządzaniu restauracją.
Obecnie pozycja doradcy gastronomicznego jest jedną z najbardziej poszukiwanych w sektorze restauracyjnym, hotelarskim i turystycznym.
Czym zajmuje się doradca gastronomiczny?

Istniejąróżne działania prowadzone przez doradcę gastronomicznego, funkcje takie jak tworzenie i promocja strategii mających na celu ożywienie działalności gospodarczej, ułatwienie niezbędnych zasobów do poprawy zarządzania w obszarze administracji i zasobów ludzkich.
Ponadto, doradca ds. gastronomii jest odpowiedzialny za rozwiązywanie wszelkiego rodzaju konfliktów, które występują w przedsiębiorstwie, a które mają wpływ na personel pracujący w tym miejscu i które mogą zakłócić jego dobre wyniki
Pozostałe funkcje wykonywane przez doradcę gastronomicznego to
Wsparcie przed otwarciem
Korzystanie z pomocy doradcy gastronomicznego przed otwarciem firmy jest dużym ułatwieniem, ponieważ pomoże Ci on w ustaleniu celów biznesowych, dostarczając nie tylko wskazówek dotyczących projektowania pomieszczeń, ale także zakupu mebli.
Poszukiwanie niszy rynkowej
Inną funkcją doradcy gastronomicznego jest przeprowadzanie badań rynkowych, aby dowiedzieć się, kim jest Twój potencjalny klient, jakie są jego potrzeby i oczekiwania, w celu określenia, co zamierzasz mu zaoferować.
Ponadto, doradca gastronomiczny będzie odpowiedzialny za pracę nad strategiami marketingowymi, które będą napędzać rozwój Twojego biznesu.
Doradca gastronomiczny jest odpowiedzialny za zaprojektowanie odpowiedniego menu dla Twojej firmy.
Aby to zrobić, wykorzysta on jako przewodnik to, co myśli i chce twój potencjalny klient, oferując menu, które obudzi wszystkie jego zmysły.
Pomoc w tworzeniu oferty gastronomicznej
Projektowanie zróżnicowanej oferty gastronomicznej to kolejna z funkcji realizowanych przez doradcę gastronomicznego.
W ten sposób możesz zaoferować swoim klientom tematyczne menu idealne do świętowania specjalnych dat, takich jak Dzień Matki, Halloween, Walentynki czy Boże Narodzenie
Ponadto doradca gastronomiczny jest odpowiedzialny za sporządzanie list z menu bezglutenowym, specjalnymi menu dla dzieci oraz za degustację.
Najlepsze praktyki w zakresie promocji Twojej oferty
Do zadań doradcy gastronomicznego należą działania gwarantujące odpowiednie wykształcenie i przeszkolenie personelu pracującego w firmie.
Dzięki temu będziecie mogli Państwo udoskonalać swoje usługi, a także oferować swoim klientom wyjątkowe wrażenia.
Zarządzanie dostawcami
Zarządzanie dostawcami jest jednym z najważniejszych działań prowadzonych przez doradców gastronomicznych , pozwoli na utrzymanie właściwego zarządzania zasobami.
To zarządzanie ma zagwarantować oszczędność czasu i pieniędzy dla Twojej firmy.
Przyciąganie personelu do restauracji
Przyciągnięcie odpowiedniego personelu dla Twojej firmy jest największym wyzwaniem dla konsultanta kulinarnego, ponieważ to działanie wpłynie na zadowolenie z obsługi klienta i sukces Twojej firmy.
Porady dotyczące efektywnego zarządzania kuchnią
Jedną z funkcji doradcy gastronomicznego jest udzielanie porad, jak usprawnić zarządzanie zadaniami w kuchni.
- Optymalizacja przepisów w menu.
- Obliczenie kosztu każdej potrawy.
- Ustanowienie i stosowanie kontroli jakości w kuchni.
- Ocenić rentowność działalności.
Uwaga na tendencje rynkowe
Bycie uważnym na obecne trendyna rynku jest kolejnym z działań, które musi wykonać konsultant gastronomiczny , co oznacza bycie na bieżąco, kreatywnym i innowacyjnym.
Włączanie nowych potraw do menu, rozszerzanie listy win i oferowanie spersonalizowanej uwagi w Twojej firmie to tylko niektóre z propozycji, które mogą zaskoczyć Twoich klientów, pomijając codzienną pracę.
Powody, dla których warto zatrudnić konsultanta gastronomicznego

Wśród powodów zatrudnienia doradcy gastronomicznego mamy:
- Ułatwia to proces otwierania restauracji, ponieważ posiada doświadczenie i narzędzia niezbędne do rozwijania tego typu projektów.
- Pomaga to zdefiniować model biznesowy Twojego projektu.
- Usprawnia zarządzanie firmą.
- Jest on odpowiedzialny zaszkolenie integralnych profesjonalistów , w celu promowania Twojego biznesu jako najlepszej propozycji gastronomicznej w danej chwili.
- Pomaga nawiązaćpołączenie z klientami , aby utrzymać ich preferencje.
Skąd mam wiedzieć, czy potrzebuję doradcy gastronomicznego?

Aby ustalić, czy należy zatrudnić doradcę kulinarnego w swoim zespole, należy najpierw mieć jasne wyobrażenie o tym, jaka jest rzeczywistość Twojej firmy, a następnie ocenić obecne mocne i słabe strony.
Aby to zadanie nieco ułatwić, dzielimy się tutaj kilkoma pytaniami, które określą obecność doradcy kulinarnego w Państwa firmie
- Czy masz trudności z podejmowaniem decyzji, które wpływają na rozwój Twojej firmy?
- Czy masz problemy z rentownością swojej firmy?
- Czy uważasz motywację swojego zespołu za stratę czasu?
- Czy uważasz, że krytyka za oferowanie słabych usług w Twoim biznesie jest powracająca?
Odpowiedzi na te proste pytania pokażą Ci prawdziwą potrzebę posiadania doradcy gastronomicznego , nie pozwól, aby zła decyzja powstrzymała Cię przed sukcesem.
Ile płaci doradca gastronomiczny?

Ogólnie rzecz biorąc, przed rozpoczęciem każdego projektu biznesowego poświęcamy czas na szukanie dostawców, doradców i doświadczonych pracowników, którzy będą nas prowadzić i wspierać w rozwijaniu naszych celów.
Jednakże, przedstawiając koszt którejkolwiek z tych usług w odpowiedniej perspektywie, oprócz pytania o to, ile kosztuje konsultant gastronomiczny, poświęcamy czas na ocenę rzeczywistej potrzeby doradztwa
Opłata za ocenę, która obejmuje jedną lub dwie wizyty tygodniowo w Twojej firmie, z poświęceniem od 2 do 8 godzin na zarządzanie wszystkim, co jest związane z Twoimi wymaganiami, wynosi od 200 do 1000 euro miesięcznie.
Szacuje się, że przybliżony koszt godzinowy doradztwa dla Twojej firmy wynosi 23 euro . Jednak przy bardzo zmiennych kosztach.
Jak zostać doradcą gastronomicznym?

Szkolenie na doradcę gastronomicznego wymaga gruntownego przygotowania w szkole hotelarskiej , nauka ta pozwoli Ci na to:
- Udzielanie porad klientom, którzy aspirują do rozpoczęcia działalności w sektorze restauracyjnym.
- Zrozumienie wszystkich pojęć związanych z doradztwem gastronomicznym.
- Wybierz idealny personel do wykonywania funkcji w kuchni.
- Ustalić strategie mające na celu poprawę zarządzania i kierowania firmą.
- Określenie idealnych klientów zgodnie z ich potrzebami oraz dostosowanie menu do ich potrzeb.
- Poprawić błędy występujące w zarządzaniu przedsiębiorstwem.
- Opracowanie nowych strategii mających na celu zwiększenie rentowności.
- Oferowanie multidyscyplinarnej wizji biznesu.
Monouso, ulubione miejsce doradcy gastronomicznego

Sklep internetowy Monouso jest jedną z preferowanych stron internetowych dla doradców gastronomicznych, ze względu na dużą różnorodność opcji dostępnych dla klientów, z doskonałą jakością produktów i pierwszorzędną obsługą.
W Monouso znajdziesz naczynia wykonane z różnych materiałów, o wzorach i rozmiarach pasujących do potrzeb Twojej firmy.
Nie patrzcie dalej! Wejdź na naszą stronę i ciesz się doświadczeniem znalezienia – w jednym miejscu – nieskończonej ilości produktów dla branży hotelarskiej i gastronomicznej, w najlepszej cenie na rynku.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy