Food courts lub targi 偶ywno艣ci to aktualny trend, kt贸ry rozwin膮艂 si臋 na ca艂ym 艣wiecie, a na kt贸ry wp艂yw mia艂 podobny system, kt贸ry zosta艂 wdro偶ony w Stanach Zjednoczonych w latach 80.
W tych przestrzeniach rozwijaj膮 si臋 firmy nale偶膮ce do sektora gastronomicznego, kt贸re nie tylko dziel膮 si臋 lokalizacj膮, ale tak偶e zdrow膮 konkurencj膮 smak贸w z innymi lokalami.
Jedn膮 z g艂贸wnych zalet food court’u jest oszcz臋dno艣膰 na kosztach wynajmu i sprz臋cie kuchennym, co pozwoli Ci rozszerzy膰 wizj臋 biznesu i zainwestowa膰 w ulepszenia.
Generalnie food court’y znajduj膮 si臋 na du偶ych przestrzeniach, gdzie firmy dziel膮 si臋 powierzchni膮 stolik贸w i krzese艂.
Kolejn膮 cech膮 food court jest d膮偶enie do lojalno艣ci klient贸w, zapewnienie wysokiej jako艣ci opieki i przyst臋pnych cen.
Aby pozna膰 zalety food court, zosta艅cie z nami i dowiedzcie si臋 nieco wi臋cej o tym trendzie w Hiszpanii.
Co to s膮 food court’y?

Food court to strefa gastronomiczna, w kt贸rej znajduje si臋 kilka restauracji oferuj膮cych us艂ugi gastronomiczne swoim klientom, kt贸rzy oczekuj膮 smacznego posi艂ku na wsp贸lnej przestrzeni.
W lokalach gastronomicznych go艣cie maj膮 do wyboru wiele r贸偶nych opcji kulinarnych, dzi臋ki czemu mog膮 cieszy膰 si臋 wybranym przez siebie menu.
Ten rodzaj biznesu ewoluowa艂 z czasem a偶 do dnia dzisiejszego. Sta艂y si臋 one znane na lotniskach i w centrach handlowych, jako miejsce przesiadkowe, gdzie ludzie mogli si臋 posili膰 po przylocie lub przed wyjazdem do miejsca docelowego.
Przestrzenie te s膮 wa偶nym elementem gwa艂townego wzrostu liczby restauracji, przedsi臋wzi臋膰 i sieci restauracyjnych, zw艂aszcza tych, kt贸re zajmuj膮 si臋 oferowaniem fast food贸w.
Obecnie punkty gastronomiczne mo偶na znale藕膰 w centrach handlowych, kasynach i na lotniskach. Restauracje te s膮 w stanie zaoferowa膰 swoje dania ponad tysi膮cu os贸b podczas jednego serwisu.
Korzy艣ci wynikaj膮ce z funkcjonowania strefy gastronomicznej

Czy kiedykolwiek zdarzy艂o Ci si臋, 偶e chcesz zje艣膰 w swoim ulubionym lokalu, a wszystkie stoliki s膮 zaj臋te? Jest to denerwuj膮ca sytuacja, zw艂aszcza gdy nie masz czasu na czekanie.
Jedn膮 z zalet food court贸w jest to, 偶e daj膮 one swobod臋 wyboru jedzenia w przestrzeni wsp贸lnej, bez konieczno艣ci chodzenia do restauracji.
Inne korzy艣ci, kt贸re maj膮 food courts to:
- Idealny do odwiedzenia z rodzin膮
- Mo偶esz i艣膰 i cieszy膰 si臋 swoim ulubionym menu o ka偶dej porze dnia
- S膮 to idealnemiejsca do dzielenia si臋 z przyjaci贸艂mi
- Posiadaj膮 bogat膮 ofert臋 gastronomiczn膮
- Jego wystr贸j jest ciep艂y, minimalistyczny i komfortowy
Opr贸cz tych korzy艣ci, niekt贸re lokale maj膮 combosy lub opcje ekonomiczne dla pracownik贸w, kt贸rzy podczas godziny lunchu ciesz膮 si臋 pysznym menu w dobrej cenie.
Organizacja punkt贸w gastronomicznych

W tym modelu biznesu gastronomicznego organizacja jest istotnym aspektem, kt贸ry musi by膰 traktowany z uwag膮, w celu osi膮gni臋cia idealnego biegu, aby unikn膮膰 problem贸w mi臋dzy restauracjami poprzez dzielenie przestrzeni i przybor贸w podczas dnia pracy.
Wszystkie foodtrucki maj膮 r贸偶n膮 to偶samo艣膰 i standardy, ale 艂膮czy je to, 偶e zapewniaj膮 swoim klientom dania, prze偶ycia i wysokiej jako艣ci obs艂ug臋.
Przedsi臋biorstwa te, opr贸cz pracy w tej samej przestrzeni i dzielenia si臋 stolikami, dystrybuuj膮 inne elementy, takie jak zastawa sto艂owa, w kt贸rej serwowane s膮 dania, aby obni偶y膰 koszty.
Opr贸cz zastawy sto艂owej, miejsca te dziel膮 si臋 sztu膰cami i innymi narz臋dziami do obs艂ugi, kt贸re s膮 przyznawane przez komitet zarz膮dzaj膮cy administracj膮 miejsca, w kt贸rym znajduje si臋 restauracja.
Jest jednak wi臋cej lokali gastronomicznych, w kt贸rych trzeba kupi膰 zastaw臋 sto艂ow膮 i sprz臋t potrzebny do serwowania potraw.
Aby wszystkie restauracje w strefie gastronomicznej mog艂y czerpa膰 te korzy艣ci, musz膮 podzieli膰 si臋 kosztami zakupu tych przybor贸w, aby obni偶y膰 koszty tych produkt贸w i zainwestowa膰 je w ulepszenia lokalu.
Naczynia, kt贸re s膮 wsp贸lne w tego typu restauracji s膮:
- Tace
- S艂u偶ba ochrony
- Naczynia, sztu膰ce i szk艂o
- Meble takie jak sto艂y, lady i krzes艂a
- Mycie szk艂a, naczy艅 i sztu膰c贸w
- Urz膮dzenia elektryczne
- 艁azienki
- Pracownicy obs艂ugi technicznej
- Op艂aty za us艂ugi takie jak woda, gaz, elektryczno艣膰, ogrzewanie itp
- WiFi i us艂ugi telefoniczne
- Sponsorzy
- Organizacja imprez w food courtach
Food courts w Hiszpanii

Hiszpania posiada du偶y rynek food court贸w. Coraz cz臋艣ciej pojawiaj膮 si臋 osoby, kt贸re rozwa偶aj膮 pomys艂 wpisania si臋 w ten trend.
Jednym z pierwszych przyk艂ad贸w food court jest Mercado de San Miguel, kt贸ry oferuje odwiedzaj膮cym go klientom r贸偶norodne dania, napoje alkoholowe, desery czy tapas.
W Barcelonie, s膮 uznane food court’y La Boquer谩 i El Nacional. Oba maj膮 imponuj膮cy wystr贸j i czas obs艂ugi po艣wi臋cony sprzeda偶y da艅 kuchni 艣r贸dziemnomorskiej.
Wreszcie, Mercado de Abastos i Mercado de la Ribera to tradycyjne lokale z efektownym wystrojem i food courtem, w kt贸rym otwieraj膮 si臋 gastrobary.