W gastronomii zmiany w wi臋kszo艣ci przypadk贸w wynikaj膮 z bezpo艣rednich potrzeb u偶ytkownik贸w. Jedn膮 z tych zmian jest tzw. casual food.
W obecnej dynamice konsument贸w, firm i du偶ych sieci restauracji przyszli do zaoferowania r贸偶nych opcji, kt贸re pozwalaj膮 cieszy膰 si臋 zdrow膮 偶ywno艣膰 i dania bez konieczno艣ci przechodzenia przez d艂ugie oczekiwania.
Og贸lnie rzecz bior膮c, typ konsumenta w tego typu modelu biznesowym restauracji opuszcza prac臋 w czasie przerwy, dlatego potrzebuj膮 szybkiej obs艂ugi i uwagi, ale bez po艣wi臋cania 偶adnej z jako艣ci.
Jedyn膮 rzecz膮, jakiej pragnie ten typ kelnera, jest cieszy膰 si臋 zdrowym menu, nie traci膰 czasu i wr贸ci膰 do swojego dnia pracy bez komplikacji.
W tym miejscu zajmiemy si臋 g艂贸wnymi cechami casual food, modelu, kt贸ry wyr贸偶nia si臋 szybk膮 obs艂ug膮 i szerok膮 gam膮 zdrowych menu. Dzi臋ki temu ma on wi臋kszy zasi臋g, je艣li chodzi o konsument贸w.
Co to jest casual food?
Casual food to trend gastronomiczny, w kt贸rym 艂膮cz膮 si臋 poj臋cia szybko艣ci, jako艣ci i zdrowej 偶ywno艣ci.
Jej celem jest zaoferowanie konsumentom da艅 przygotowanych z doskona艂ej jako艣ci sk艂adnik贸w, szybko i bez utraty estetyki czy dobrego smaku potraw wchodz膮cych w sk艂ad menu.
Cechy charakterystyczne casual food
Alternatywa ta zosta艂a uznana za doskona艂膮 opcj臋 w sektorze restauracyjnym, poniewa偶 jej propozycja zach臋ci艂a konsument贸w do wyboru zdrowszej i bardziej zr贸wnowa偶onej diety.
W艣r贸d najwa偶niejszych cech casual food mamy:
- Koncentruje si臋 na oferowaniu konsumentom propozycji zdrowego od偶ywiania.
- Szybka obs艂uga klienta gwarantuje dobry serwis.
- Ta innowacyjna koncepcja promuje stosowanie przyjaznych dla 艣rodowiska opakowa艅 nadaj膮cych si臋 do recyklingu.
- Oferuje konsumentom przyst臋pne ceny.
Korzy艣ci z casual food
W casual food istotne jest posiadanie element贸w wyr贸偶niaj膮cych, kt贸re pozwol膮 na zdobycie uznania klient贸w. Ponadto musi oferowa膰 kompleksow膮 obs艂ug臋 poprzez menu szybkiej dostawy.
W艣r贸d g艂贸wnych zalet tej oferty gastronomicznej mamy:
- Zaproponuj alternatyw臋 zdrowej konsumpcji w obliczu z艂ych nawyk贸w 偶ywieniowych.
- Stawiaj膮c na trend zdrowego stylu 偶ycia, wykorzystuj膮c produkty rolne przetwarzane w naturalny spos贸b.
- Oferujemy szybk膮 i sprawn膮 obs艂ug臋, gdzie mo偶na nawet zam贸wi膰 na wynos.
- Posiadaj膮 kreatywne propozycje gastronomiczne, kt贸re dostosowuj膮 si臋 do preferencji konsument贸w.
- Koncepcja ta pozwoli艂a r贸偶nym sieciom restauracji i firmom na zwi臋kszenie sprzeda偶y.
Trendy wyst臋puj膮ce w restauracji typu casual food
Aby obs艂u偶y膰 i zrozumie膰 swoich klient贸w, konieczne jest posiadanie informacji, kt贸re u艂atwiaj膮 proces, s艂uchanie potrzeb i pragnie艅 konsumenta, aby zapewni膰 satysfakcjonuj膮ce do艣wiadczenie.
W艣r贸d najwa偶niejszych trend贸w tej nowej koncepcji mamy:
Zdrowsze restauracje
Oferuj膮 konsumentom surowce pochodz膮ce z ogrod贸w, kt贸re korzystnie wp艂y waj膮 na 艣rodowisko i daj膮 mo偶liwo艣膰 spo偶ywania 艣wie偶szych posi艂k贸w.
Praktyka ta promuje zr贸偶nicowan膮 i zdrow膮 diet臋, skoncentrowan膮 na fast foodach o wysokich standardach jako艣ciowych.
艁膮cz膮 si臋 z klientami, kt贸rzy wymagaj膮 szybkiej obs艂ugi
W tym momencie bardzo wa偶ne jest uwzgl臋dnienie wymaga艅 konsument贸w, zaspokojenie ich potrzeb w zakresie zamawiania 偶ywno艣ci i czasu dostawy.
Oferowanie wysokiej jako艣ci us艂ug nie tylko przekroczy oczekiwania klient贸w, ale r贸wnie偶 doprowadzi do ich preferencji.
Poprawa do艣wiadcze艅 konsument贸w bez opieki
Aby pozna膰 nowe sposoby obs艂ugi tego typu konsument贸w i odpowiedzie膰 na ich potrzeby, musisz zaoferowa膰 spersonalizowane do艣wiadczenie gastronomiczne , skoncentrowane na gustach Twoich klient贸w.
Innym sposobem na popraw臋 do艣wiadcze艅 klient贸w jest oferowanie indywidualnych porcji, kt贸re zadowol膮 go艣ci, co doprowadzi do akceptacji menu i zmniejszenia ilo艣ci resztek jedzenia po zako艅czeniu obs艂ugi.