Czy wybrałbyś dla swojej restauracji żywność pochodzącą z lokalnych źródeł?


Zywność pochodzącą z lokalnych może być korzystna zarówno dla restauracji ekologicznych, jak i tych dbających o zdrowie. To może pomóc poprawić reputację Twojej restauracji, wesprzeć lokalne rolnictwo i zapewnić klientom pełnowartościowe, zdrowe składniki.
Jeśli zastanawiasz się, co oznacza termin “lokalnie pozyskiwane” i co powinieneś wziąć pod uwagę przed podjęciem decyzji o serwowaniu lokalnej żywności, czytaj dalej.¿Qué encontrarás en este artículo?
Co to znaczy “lokalnie pozyskiwany”?
Z definicji żywność pozyskiwana lokalnie odnosi się do produktów serwowanych i spożywanych w promieniu ok. 150-250 km od miejsca ich uprawy.
Chociaż liczby te są uogólnieniem, nie ma konkretnej reguły określającej, czym jest żywność lokalna. Zgodnie z ustawą Consolidated Farm and Rural Development Act Komisji Senatu USA ds. Rolnictwa, Żywienia i Leśnictwa, “termin ‘lokalnie lub regionalnie produkowany rolniczy produkt spożywczy’ oznacza [żywność] hodowaną, produkowaną i dystrybuowaną w miejscowości lub regionie, w którym produkt końcowy jest wprowadzany na rynek, w taki sposób, że całkowita odległość, na jaką jest on transportowany, jest mniejsza niż 650 km od miejsca pochodzenia produktu.”
Kiedy rozpoczął się ruch na rzecz żywności pozyskiwanej lokalnie?
Obecne parcie na lokalnie pozyskiwaną żywność rozpoczęło się w 1981 roku od zestawu wytycznych opracowanych przez Towarzystwo Edukacji Żywieniowej (SNEB). Wytyczne te zostały stworzone w celu promowania lokalnej produkcji żywności, aby spowolnić utratę gruntów rolnych. Statuty te zalecały również zrównoważone diety, coś, co było nowym pomysłem dla amerykańskiej opinii publicznej
Korzyści płynące z żywności pozyskiwanej lokalnie
Włączenie do swojej restauracji żywności produkowanej lokalnie ma wiele zalet, ponieważ żywność pochodząca z lokalnych źródeł jest pożywna, co przemawia do klientów dbających o zdrowie
Oto kilka innych korzyści płynących z tego typu żywności
- Pieniądze pozostają na miejscu i pobudzają pobliskie gospodarki.
- Świeże produkty oferują sezonową różnorodność.
- Zachęca do płodozmianu, który utrzymuje glebę w dobrym stanie dla przyszłego rolnictwa.
- Przyczynia się do zrównoważonej gospodarki rolnej, a co za tym idzie do wytwarzania produktów takich jak biodegradowalne plastikowe kubki.
- Skraca to odległości transportu, co zmniejsza emisję gazów.
Ponieważ kupowanie na miejscu sprzyja zrównoważonemu rozwojowi, wiele gospodarstw rolnych i targowisk zwiększa swoje obroty. Często odbywa się to za pośrednictwem promocji internetowych, jak również połączeń dokonanych przez rolnictwo wspierane przez społeczność, lub CSA. Kupowanie na miejscu zwraca rolnikom większą część ceny zakupu żywności, budując jednocześnie relacje między rolnikami a restauratorami.

Wady żywności pochodzącej z lokalnych źródeł
Zanim zmienisz źródło żywności, powinieneś być świadomy pewnych wad kupowania lokalnie pozyskiwanej żywności dla swojej restauracji
- Często mają wyższą cenę niż produkty importowane.
- Mają one tendencję do szybszego psucia się, ponieważ brakuje im środków konserwujących potrzebnych do transportu przez granicę.
- Wybór może być ograniczony do tego, co jest w sezonie.
- Nieudane zbiory mogą ograniczyć dostępność niektórych upraw.
- Może mieć negatywny wpływ na gospodarkę krajową lub światową.
- Mniejsze lokalne gospodarstwa mogą podlegać mniejszym regulacjom prawnym niż sieci krajowe.
Alternatywy dla kupowania produktów pochodzących z lokalnych źródeł
Jeśli pomimo powyższych rozważań chcesz kupować dla swojej restauracji żywność pochodzącą z lokalnych źródeł, nadal możesz to zrobić. Możesz zdecydować się na kupowanie produktów sezonowych lokalnie, a resztę owoców i warzyw sprowadzać z innych regionów. Taki plan działania pozwala na włączenie do potraw świeżych, lokalnych produktów, przy jednoczesnym wspieraniu globalnej produkcji innych artykułów spożywczych.
Inną opcją jest korzystanie z hiperlokalnego zaopatrzenia w żywność, tj. uprawianie własnych produktów w ogródku na dachu lub w ogródku przydomowym. Włączenie hiperlokalnych źródeł zaopatrzenia do restauracji wymaga trochę czasu i eksperymentów, ale coraz więcej mieszkańców przekonuje się, że jest to zrównoważona opcja
Jaka jest różnica między “lokalnym” a “organicznym”?
Ważne jest, abyś znał różnicę między “lokalnym” a “organicznym”, abyś lepiej rozumiał, co kupujesz. Pozwala to również na informowanie klientów o składnikach zawartych w menu.
Podczas gdy niektóre lokalne produkty spożywcze są ekologiczne, nie zawsze tak jest.
Czym są lokalne sieci dystrybucji żywności?
Istnieją dwie metody, za pomocą których użytkownicy końcowi nabywają żywność pochodzącą z lokalnych źródeł
- Metoda direct-to-consumer. W tym systemie (najszerzej stosowanym) rolnicy sprzedają swoje produkty bezpośrednio konsumentom na targach rolnych, w CSA i innych programach bezpośrednich.
- Metoda bezpośredniej sprzedaży detalicznej. Bezpośrednie rynki detaliczne łączą sklepy spożywcze, restauracje i instytucje z lokalnie pozyskiwaną żywnością. W ten sposób eliminuje się pośredników i dostarcza konsumentom świeżą żywność tak szybko, jak to możliwe.
Kiedy już zrozumiesz korzyści i względy związane z kupowaniem produktów lokalnych, możesz podjąć decyzję. Lokalnie wyprodukowane owoce i warzywa mogą być smacznym dodatkiem do potraw, który klienci zauważą, a ponadto budują relacje z rolnikami i wspierają lokalną gospodarkę
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy