fbpx

Znaczenie prezentacji dania

Prezentacja dań jest tak samo ważna jak jakość użytych składników i wynikający z nich smak. Dobre danie jest wynikiem bardzo wyczerpującej, wcześniejszej analizy, która ma na celu uzyskanie estetycznego wyniku, zgodnego z wartościami restauracji, a także z zasadami kulinarnymi prezentowanej potrawy.

Kafelkowanie musi być proporcjonalne i mieć pewien zmysł estetyczny, ale nie tylko, musi być wynikiem zasad marketingowych, które muszą być zrewidowane tak, aby można je było z powodzeniem włączyć do swoich pomysłów na układanie płytek.

Prezentacja dania wykracza daleko poza pierwszy obraz jadłodajni, ale nabiera również znaczenia, ponieważ warunkuje smak i wzbogaca doznania konsumpcyjne.

Zanim zaczniesz z kilkoma sztuczkami, aby otrzymać wyjątkowe danie, powinieneś mieć na uwadze, że „jesz oczami” i że prezentacja dania jest o wiele ważniejsza niż mogłoby ci się wydawać na początku. Zdobywaj punkty spektakularnym daniem.

Wskazówki dotyczące tworzenia dobrej płyty

Kolor

Kolor jest najbardziej reprezentatywnym elementem dania i daje nam pierwsze wskazówki dotyczące jedzenia, które zamierzamy spożywać. Innymi słowy, wybrane kolory i ich kombinacja odgrywa zasadniczą rolę w pierwszym wrażeniu, jakie robimy, gdy danie trafia na nasz stół.

W rzeczywistości, liczne badania mówią o psychologii koloru i wpływie, jaki kolor naczyń ma na nasze postrzeganie talerza. Bardzo dobrze gra z uzupełniającymi się zakresami chromatycznymi i stara się nigdy nie zrywać z harmonią płyty.

Na przykład, podczas gdy białe potrawy starają się podkreślić przede wszystkim jedzenie na nich ułożone, potrawy z dekoracjami są nieświadomym rozproszeniem uwagi, które nie pozwala nam obserwować i smakować wszystkich niuansów i smaków potrawy.

Przepis

Układ jedzenia, jak i sosów, na talerzu nie jest przypadkowy, ale istnieją techniki rozprowadzania jedzenia na talerzu, tworząc różne figury geometryczne. Najbardziej znane i używane są następujące:

  • Trójkątny
  • Plac
  • Okólnik
  • Linear

Tom

Wszystko na talerzu musi być jadalne i ułożone w taki sposób, aby jedzenie było wygodne dla jadłodajni, dlatego objętość jedzenia, a także potraw jest podstawowa i musi być starannie dobrana. Z drugiej strony, włączenie zbyt dużej ilości jedzenia do tego samego dania może być nasycone dla jadłodajni, więc ilość powinna być bardzo dobrze zbadana.

Dekoracja

Bawi się kolorami potraw, a także daniami, aby stworzyć harmonijny i zrównoważony rezultat. Możesz bawić się kolorami, ale także kształtami, liniami, smakami i teksturą.

Zastawa stołowa

Wybór dań jest decydujący, jeśli chodzi o ich prezentację. Z naczynia biodegradowalneWynikiem tej analizy jest dania z łupków dopóki nie dotrzesz do biodegradowalne miniatury opcje są nieskończone.

Jeśli szukasz zastawy stołowej do swoich naczyń, na naszej stronie internetowej Monouso znajdziesz tu największy wybór zastawy stołowej, cateringu i opakowań dla swojej branży hotelarskiej – czekamy na Ciebie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy