fbpx

Wymagania dotyczące uzyskania gwiazdy Michelin

Podobnie jak Goyas dla filmów hiszpańskich czy Grammy dla muzyki, również sektor restauracyjny cieszy się dużym uznaniem: Gwiazda Michelin.

Gwiazda Michelin to pomysł, który istnieje od ponad 100 lat i jest częścią strategii marketingowych producenta opon.

Od 1900 r., kiedy to ukazał się pierwszy Przewodnik Michelin, do dnia dzisiejszego nastąpiły istotne zmiany w publikacji.

Na początku przewodnik był prezentem dla nabywców opon. Służyła ona do udzielania porad na temat tras, miejsc, w których można zjeść, zakwaterowania i obsługi samochodów. Skupiała się ona tylko na Francji, kraju, w którym powstała ta inicjatywa.

W 1926 r., w odpowiedzi na właścicieli restauracji, którzy zaczęli czuć się nieswojo z powodu nie pojawienia się w przewodniku, ustalono gwiazdkowy ranking. W 1936 r. przyjęto hierarchię rankingów gwiazd. Minimum to 1 gwiazda, a maksimum to 3.

Tak więc, krok po kroku, stworzenie braci André i Edouard Michelin stało się największym uznaniem w sektorze restauracyjnym, z możliwością przekształcenia życia każdego szefa kuchni i placówki gastronomicznej.

Chociaż wszystkie reflektory skupiają się na restauracjach z gwiazdkami lub z gwiazdkami, przewodnik zawiera również restauracje, które – nawet jeśli nie mają gwiazdek – są najwyższej jakości.

Co to za gwiazda Michelin?

Qué es la estrella Michelin

Jak już wspomnieliśmy, gwiazdy Michelin są systemem klasyfikacji stosowanym w przewodniku o tej samej nazwie do kategoryzacji restauracji na całym świecie.

Proces rozpoznawania z gwiazdą Michelin jest w rękach 85 osób, z czego 12 jest przydzielonych do Hiszpanii.

Osoby te wraz z inspektorami, które choć pracują w głębokiej tajemnicy, posiadają wiedzę i przygotowanie niezbędne do oceny każdej restauracji na świecie.

Każdy z inspektorów jest odpowiedzialny za zasiadanie do jedzenia, średnio w 800 restauracjach w swoim regionie. Z tego procesu powstaje około 1.100 raportów, informujących o doświadczeniach na każdym z przystanków na odcinku 30.000 km.

Działalność każdego z inspektorów, zarówno w restauracjach, jak i w hotelach, jest ukryta. Ponadto, są oni odpowiedzialni za płacenie rachunków, aby zapobiec próbom przekupstwa lub otrzymania przysługi w zamian za zaproszenie.

W przypadku ich odkrycia lub gdy restauracja podejrzewa, że jedna z jej jadłodajni jest inspektorem Przewodnika Michelin, najbardziej zalecane jest zachowanie się w sposób naturalny i serwowanie mu, jak każdej innej osobie, która przechodzi przez drzwi restauracji.

Mają reputację nieprzekupnych, surowych i uczciwych w swojej pracy. Mają jasne wyobrażenie o tym, co powinni robić i zrobią to gładko.

Znaczenie gwiazd

Significados de las estrellas

Restauracja na świecie może otrzymać maksymalnie trzy gwiazdki. To coroczny proces.

Gwiazdy nie są na całe życie, więc jeśli restauracja spadnie w swojej jakości, zobaczy również, jak traci uznanie Michelin.

Każdy szczebel drabiny do sławy Michelin ma następujące znaczenie:

  • 1 gwiazdka: Bardzo dobre gotowanie. Konkretna propozycja. Warto się tam zatrzymać, żeby zjeść.
  • 2 gwiazdki: Wyjątkowa kuchnia. Jeśli restauracja nie jest na Twojej trasie, warto zrobić objazd, aby cieszyć się jej daniami.
  • 3 gwiazdki: Najwyższa kategoria przyznawana jest restauracjom z unikalną propozycją. Samo jedzenie tam jest warte całej podróży, bez względu na to, jak daleko jest ona od Twojej obecnej lokalizacji.

W celu uzyskania gwiazdki, restauracja jest odwiedzana przy różnych okazjach przez inspektorów swojej miejscowości. Przy każdej z ich wizyt wyniki muszą być stałe.

Pierwsza gwiazda Michelin wymaga wizyty czterech inspektorów. Aby osiągnąć te dwie gwiazdy, otrzymują do 10 wizyt od inspektorów.

Aby uzyskać trzecią gwiazdę, ze względu na znaczenie tego rozróżnienia, zakład musi być wizytowany przez inspektorów Państwa kraju i inspektorów Francji. Wynik musi być jednomyślny. Jeśli któryś z nich nie wyrazi zgody, nie otrzyma trzeciej gwiazdy.

Oprócz gwiazdek, przewodnik Michelin nagradza Bib Gourmand, który identyfikuje dobre restauracje z cenami dla wszystkich kieszeni, oraz Michelin Dish, najnowsze wyróżnienie dla wysokiej jakości kuchni.

Krok po kroku inspekcja w celu uzyskania gwiazdy Michelin

Paso a paso de una inspección

Na oficjalnej stronie internetowej Przewodnika Michelin proces kontroli każdego z obiektów jest jasno opisany.

Proces ten jest standaryzowany i respektowany przez każdego inspektora Michelin, niezależnie od tego, gdzie na świecie się znajduje i jaką restaurację planuje odwiedzić.

Zobaczmy, jak wygląda proces kontroli Michelin pod kątem rozpoznania:

Anonimowa wizyta

Ta pierwsza wytyczna jest uważana za złotą regułę kontroli

Inspektorzy będą uczestniczyć i oceniać, anonimowo, lokal, obsługę, komfort i – przede wszystkim – skupią się na sprawdzaniu podawanego jedzenia.

Po zapłaceniu rachunku, jeśli będą chcieli lub musieli uzyskać dodatkowe informacje do tych zebranych podczas pracy, inspektor będzie mógł ujawnić swoją tożsamość osobom odpowiedzialnym za lokal, który odwiedza.

Ważnym elementem Przewodnika Michelin, w czasach komunikacji 2.0, są opinie otrzymywane od setek osób za pośrednictwem poczty elektronicznej. Ich uczucia są brane pod uwagę przy planowaniu wizyty w dowolnej przestrzeni.

Niezależność

Maksymą Przewodnika Michelin jest oferowanie wysokiej jakości informacji swoim czytelnikom, wolnych od interesów korporacyjnych i osobistych.

W tym celu cały proces wizyt inspektorów i podejmowane przez nich decyzje są niezależne. Będą oni przestrzegać Twoich kryteriów, profesjonalizmu i prawidłowego stosowania przepisów przewodnika.

Decyzje redakcyjne są podejmowane zbiorowo, a w przypadku ważnych decyzji i wyróżnień są przedmiotem debaty na terytorium europejskim.

Najlepszy jest wybierany

Niezależnie od kraju, regionu lub lokalizacji restauracji, jeśli zasługujesz na to wyróżnienie, otrzymasz je.

Przewodnik Michelin łączy w sobie to, co najlepsze w kuchni światowej i skupia na tym wszystkie swoje wysiłki.

Dowodem na to jest uznanie, z jedną gwiazdką Michelin, restauracji Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle w Tajlandii, ulicznego stoiska z jedzeniem, które przygotowuje dania do 2 dolarów.

Przygotowanie kurczaka sojowego w stylu Hongkongu, ugotowanego ponad 35 lat temu przez Chan Hon Meng, zaskoczyło inspektorów i przyniosło mu uznanie.

Przegląd roczny

Ponownie, Przewodnik skupia się na czytelniku i chce dać każdemu z nich najbardziej aktualne informacje.

Aby to osiągnąć, co roku dokonywany jest przegląd każdej nagrody i uznania. Pod koniec roku restauracje mogą zostać ratyfikowane na dotychczasowym stanowisku, otrzymać nowe uznanie i – w najgorszym przypadku – stracić jedną z otrzymanych.

Jednorodna selekcja

Zasady są jasne i wszyscy inspektorzy, w każdym miejscu na świecie i w każdym rodzaju restauracji, będą oceniać i klasyfikować te same aspekty.

Kultura, rodzaj restauracji, wersja kuchni lub wiedza szefa kuchni; nie zmienia podstaw oceny. Zawsze jest taki sam.

Wymagania dotyczące gwiazd Michelin

Requisitos para ser estrellado Michelin

Do tej pory byliśmy po stronie Przewodnika Michelin, jako organizacja, która oferuje uznanie dla sektora restauracyjnego.

Ale co to za restauracja, która musi być rozpoznawana z gwiazdą Michelin? Tutaj mówimy ci wszystko.

Konsumpcja

Restauracja musi być częścią społeczności. Nie może to być odizolowana jednostka.

Inspektorzy biorą pod uwagę miejsce zakupu składników, relacje restauracji z rolnikami i producentami na tym obszarze.

Ocenione zostanie również wykorzystanie rodzimych składników z każdego obszaru do przygotowania potraw.

Sery, chleby i mięsa również muszą pochodzić ze społeczności. Ideą jest promowanie zrównoważonego rozwoju obszaru, na którym znajduje się jakikolwiek zakład.

Technika

Każde danie, które pochodzi z kuchni restauracji z gwiazdką Michelin, jest takie samo jak inne.

Jakość każdej potrawy, doskonałe zastosowanie techniki i wysokie standardy gotowania muszą być zachowane.

Restauracja nie może być wyjątkowa od czasu do czasu, w zależności od sezonu lub nastroju zespołu.

To jest główny powód, dla którego wszystkie są odwiedzane przy różnych okazjach.

Prezentacja

Tendencja w prezentacji jest brana pod uwagę przez każdego inspektora

Bazując na wyrażeniu „jemy oczami”, szczególną wagę przykłada się do formy wybranej do prezentacji każdego dania.

Składniki muszą być zachęcające do jedzenia, a układ na talerzu musi graniczyć z doskonałością.

Osobowość

Kreatywność i innowacyjność szefa kuchni nadaje kuchni każdej z restauracji niepowtarzalną osobowość.

Jest to jeden z aspektów najbardziej docenianych przez inspektorów.

Elementem wyróżniającym danie, które jest przygotowywane przez setki restauracji na całym świecie, jest aspekt, który należy rozpoznać.

Wiedza

Szefowie kuchni, jak ludzie nauki, nigdy nie mogą przestać studiować swojego zawodu. W przeciwnym razie nastąpi stagnacja, w miarę jak świat będzie się rozwijał.

Ważne jest, aby wejść w kontakt ze światem gotowania, dotrzeć do korzeni, poznać nowe metody gotowania, składniki, sposoby przygotowania, między innymi elementy.

Kiedy szef kuchni przekształca wspólne danie, inspektorzy przewodnika Michelin witają je z zadowoleniem.

Serwis

Gwiazda Michelin skupia się na kuchni, to prawda, ale jest to wysiłek zespołowy, a cała restauracja uczestniczy w jej zyskach lub stratach.

Obsługa klienta, która jest tak ważna dla wszystkich restauracji na całym świecie, to kolejny aspekt, który inspektor Michelin bierze pod uwagę podczas wizyty w restauracji.

Poziom personelu obsługi, wiedza o każdej potrawie w menu, traktowanie każdego klienta oraz czystość pomieszczeń to aspekty, które inspektor weźmie pod uwagę i uwzględni w swoim raporcie technicznym.

Gwiazdy Michelin w Hiszpanii

Estrellas en España

W internetowej wersji Przewodnika Michelin znajduje się 1 311 hiszpańskich restauracji z pewną rozpoznawalnością marki.

Zakłady te są rozmieszczone w następujący sposób:

  • 3 gwiazdki Michelin: 11 restauracji.
  • 2 gwiazdki Michelin: 29 restauracji.
  • 1 gwiazdka Michelin: 173 restauracje
  • Rozpoznanie Big Gourmand: 265 restauracji.
  • The Michelin Dish: 833 restauracje.

W pierwszej piątce, według liczby uznanych restauracji w danym regionie, mamy:

  • Katalonia: 282 restauracje.
  • Andaluzja: 154 restauracje.
  • Wspólnota Madrytu: 136 restauracji.
  • Wspólnota Walencji: 125 restauracji.
  • Galicja: 106 restauracji.

Dzięki wszystkim hiszpańskim restauracjom z uznaniem Michelin, nasz kraj znajduje się na piątym miejscu wśród dziesięciu krajów z większą liczbą gwiazdek Michelin na świecie.

Na czele tego stołu stoi Japonia, a na drugim miejscu Francja. Włochy w trzeciej i Niemcy w czwartej.

Po Hiszpanii mamy Wielką Brytanię na szóstym miejscu, Stany Zjednoczone na siódmym, Belgię na ósmym, Szwajcarię na dziewiątym i zamyka Holandię na dziesiątym miejscu krajów z większą liczbą nagród Michelin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy