Wskazówki dotyczące bycia dobrym gospodarzem restauracji

anfitrion-portada

Działanie z życzliwością, opanowaniem i zdrowym rozsądkiem to nieomylna taktyka bycia dobrym gospodarzem restauracji. Jednak w Monouso chcemy nauczyć Cię innych, równie skutecznych sztuczek, aby włożyć klienta do kieszeni.

Więc rozgość się jak najbardziej i dowiedz się o wszystkich nieletnich. Idziemy!

Co to jest gospodarz restauracji?

Restauracja lub hostessa, zgodnie z jej tłumaczeniem na język angielski, jest profesjonalistą, który odpowiada za przyjęcie klientów, towarzyszenie im przy stole, przyniesienie menu i pożegnanie, gdy zdecydują się wyjść.

W dzisiejszych czasach, gospodarz stał się kluczem w restauracjach. Sprawiają one, że pobyt klienta jest dużo przyjemniejszy, co jest niezbędne, aby te jadłodajnie czuły się komfortowo i chciały wkrótce wrócić.

Jaki jest profil, który powinien mieć gospodarz restauracji?

Gospodarz jest pierwszą osobą, która będzie miała kontakt z klientami, będzie się nimi opiekować przez cały czas posiłku i będzie ostatnią, która się z nimi pożegna. Z tego powodu, aby być dobrym gospodarzem, musisz być obdarzony różnymi cechami. Więcej szczegółów przekażemy później:

  • Przyjazna osobowość. Ponieważ gospodarz będzie pierwszą twarzą, którą klient będzie obserwował, konieczne będzie zachowanie dobrej postawy w każdej sytuacji i zawsze uśmiechanie się.
  • Umiejętność radzenia sobie z publicznością. Najtrudniejsi i najbardziej wymagający klienci są również ważni, aby uczęszczać do nich z dobrym nastawieniem, ponieważ klient ma zawsze rację.
  • Bądźcie zorganizowani. Zorganizowanie się z resztą personelu jest niezbędne, aby poświęcić jak największą uwagę klientom i dać im jak najmniej miejsca na błędy.
  • Dostępność do wykonywania wielu zadań. Wiele razy gospodarz będzie musiał być również kelnerem, stać przez długi czas i pomagać w sprzątaniu przy zamykaniu.
  • Będziesz pełnoletni. To ważne, żeby się zestarzały. Ponadto, wiele restauracji na ogół nie zwraca się o certyfikaty edukacyjne lub wcześniejsze doświadczenie zawodowe w tej dziedzinie.
  • Mówią kilkoma językami. Biegła znajomość języka angielskiego jest bardzo ważną cechą w kontaktach z klientami zagranicznymi i zapewnieniu bardziej przyjemnego pobytu. Dobra znajomość języka włoskiego i francuskiego również będzie pomocna.

consejos-para-ser-un-buen-anfitrión-de-restaurante-cuerpo

7 wskazówek dotyczących bycia dobrym gospodarzem restauracji

Jak można było zobaczyć wcześniej, cechy dobrego gospodarza wcale nie są zaskakujące. Wystarczy zastosować empatię, być cierpliwym, nie zaniedbywać klienta i być tak rozmownym, jak to konieczne.

Chociaż, jeśli chcesz się jeszcze bardziej wyróżnić w tej dziedzinie, dajemy Ci kilka wskazówek, aby być dobrym gospodarzem. Spójrz!

1. Utrzymuj wszystko w porządku

Przed przyjazdem klientów, upewnij się, że posiadasz wszystkie niezbędne materiały, takie jak kilka piór, notatnik i mapę na stołach. Jeśli potrzebujesz czegoś więcej, pamiętaj, żeby zapytać kierownika.

Upewnij się, że dostępna jest wystarczająca ilość czystych sztućców. Jeśli restauracja przyjmuje rezerwacje, należy je uwzględnić przy organizowaniu stołów i planu miejsc, ponieważ wiedząc ile stołów jest dostępnych, będzie można lepiej ustalić stanowisko każdego kelnera.

2. Zawsze witaj klientów z uśmiechem

Gospodarz ma pierwszą okazję do zrobienia dobrego wrażenia na klientach. Z tego powodu powinieneś się uśmiechnąć i powitać ich serdecznie, gdy ich witasz.

Nie skupiaj się na jednym gościu, ale staraj się mieć go na oku, bo do restauracji mogą przyjechać nowi klienci. Teraz, jeśli jesteś bardzo zajęty, uśmiechnij się do nich i powiedz „Będę za chwilę”.

Jeśli przyjeżdżają stali klienci, można ich nazywać po imieniu z szacunkiem i miłością. Natychmiast daj im znać, czy będą musieli czekać, aby nie tracić czasu i zdecydować się na inne plany obiadowe.

3. Pokaż swoim klientom swój stolik

Prowadząc klientów do ich stolika starasz się chodzić nieco szybciej niż oni. Upewnij się, że przyniesiesz menu, dobry zestaw sztućców i serwetek.

Możesz zapytać, czy wybrany dla nich stolik jest w porządku, czy wolą siedzieć przy innym. Ponadto, przeproś ich, jeśli musieliby czekać zbyt długo.

4. Upewnij się, że klienci są komfortowi

Jeśli restauracja jest umiarkowanie pusta, klienci siedzą przy stołach, które nie są zbyt blisko siebie. W ten sposób Twoi goście będą mieli wystarczająco dużo miejsca i będą się czuli bardziej komfortowo.

Spróbuj też zdobyć dla nich wodę lub inne podobne przedmioty. Jeśli poproszą o coś jeszcze, daj im znać, że wkrótce będzie z nimi kelner.

5. Miej dobrą komunikację z kelnerami

Będziesz mógł stwierdzić, czy kelnerzy dobrze dbają o zamówienia klientów, rozmawiając z nimi. Pamiętaj, że wszyscy pracują w tym samym zespole i ważne jest, aby pracować w sposób skoordynowany, tak aby wszystko szło gładko.

Jeśli kelner jest przeciążony kilkoma stolikami, spróbuj znaleźć partnera do pomocy. Możesz nawet pomóc, ale nie zaniedbuj swoich obowiązków jako gospodarz restauracji.

6. Spacer po restauracji

Musisz chodzić po restauracji, żeby podążać za stołami. W ten sposób nie stracisz kontroli nad restauracjami, które właśnie wychodzą i będziesz wiedział, ile stołów będzie znów dostępnych.

Pomaga również w czyszczeniu i ustawianiu stołów, gdy jest to konieczne. Ważne jest, aby być gotowym do udzielenia pomocy, gdy Twoi koledzy z klasy cię potrzebują. Tym bardziej, jeśli nic nie robisz, a nowi klienci czekają z niecierpliwością.

7. Pożegnaj się ze swoimi gośćmi

Pamiętaj! Będziesz ostatnią osobą w restauracji, która będzie miała kontakt z klientami. W związku z tym należy się uprzejmie pożegnać, gdy zdecydują się przejść na emeryturę. Ten gest pozwoli im poczuć, że mieli przyjemne doświadczenie i będą chcieli wrócić.

Wiesz! Ładny uśmiech, miłe słowa i bliskie traktowanie to nieomylne wskazówki, aby być dobrym gospodarzem restauracji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy