Co to jest wine pairing w restauracji

Czym jest wine pairing w restauracji? Jest to jedno z pytań często zadawanych przez właścicieli firm gastronomicznych.
Wiedząc korzyści z parowania w swojej usłudze jest niezbędne dla Twojej firmy, ponieważ będziesz oferować wysokiej jakości usługi dla swoich klientów
Zwróć uwagę na klucze niezbędne do wdrożenia parowania w restauracji, jakie są napoje, które są używane i żywności, które towarzyszą.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Czym jest food pairing w restauracji?

Parowanie w restauracji to idealne połączenie między rodzajem wina a potrawą lub składnikiem.
Parowanie pozwala na uzupełnienie doznań kulinarnych, oferując wina, które podkreślają smak każdej opcji z menu.
Z drugiej strony, wykorzystanie parowania w restauracjach oznacza większe przychody, ponieważ klienci będą mieli przyjemne doświadczenie, które zachęci ich do powrotu z przyjaciółmi lub rodziną.
Tylko wino paruje się z winem, a co z piwem?

Pairing to nie tylko wino.
Parowanie z piwem jest zresztą jedną z tych strategii, które restauracje stosują z dużym powodzeniem.Wykorzystanie piwa w pairingu staje się na tyle zauważalne, że pojawiają się restauracje nawiązujące współpracę z markami piwnymi lub zachęcane do warzenia piw rzemieślniczych, które uzupełniają konkretne dania.
Podobnie jak wino, istnieją różne rodzaje piw, które – zapewniamy – stanowią doskonały dodatek do dań oferowanych w Państwa restauracji.
Dominujące smaki, klucz do pairingu w restauracji

Przy łączeniu w pary należy cały czas pamiętać o smakach poszczególnych składników.
Słodki, kwaśny, słony, gorzki, cierpki, ostry oraz smaki mało znane na świecie, takie jak ostry, umami, tłuszczowy czy cierpki; są decydujące, gdy zaczynamy planować pairing.
Zidentyfikuj każde danie w menu, przestudiuj użyte składniki i ich smaki, to ułatwi Ci wybór piwa lub wina, które najlepiej się z nimi kojarzy lub do nich pasuje.
Klucze do łączenia potraw w restauracji

W realizacji pairingu w restauracji ważny jest smak składników, ale są też inne aspekty, których nie można pom inąć.
Naucz się kluczy do oferowania tego pairingu w Twojej restauracji w sposób spersonalizowany i dostosowany do każdego dania w Twoim menu.
Przeszkol swój zespół
Aby rozpocząć oferowanie usługi parowania wina w restauracji ważnejest, aby mieć przeszkolony personel w tej dziedzinie.
Szefowie kuchni, kelnerzy i kelnerki muszą posiadać wiedzę na temat idealnego doboru pary do każdego dania. W ten sposób mogą zaproponować klientom opcje napojów zgodnie z ich zamówieniem.
Można również zdecydować się na pairing w restauracji, aby być w rękach sommelier, personel z ogromnym doświadczeniem w wyborze napojów.
Motywuj za pomocą bodźców
Motywacja jest najlepszym sposobem na dobre wykonywanie pracy.
Zachęć pracowników restauracji do udziału w doborze parowania potraw.Wiedza i pewna zachęta finansowa są alternatywą dla pracowników, aby dać z siebie wszystko, przekonując klientów do wyboru idealnej pary do ich zamówienia.
Nie ograniczaj się tylko do wina
Nie używaj tylko wina jako opcji do parowania.
Piwo – z dnia na dzień – zyskuje coraz większe uznanie wśród opcji pairingowych w restauracji. Ponadto, jego różnorodność smaków jest tak samo wdzięczna jak w przypadku wina.Choć piwa zaliczane są do ciężkich trunków, można je wykorzystać w restauracyjnym pairingu, łącząc je z lekkimi daniami bez wielu składników.
Niezależnie od tego, czy używasz wina czy piwa, musisz znaleźć równowagę między napojami a potrawami w menu, która zadowoli Twoich gości i sprawi, że będą wracać po więcej.
Pochodzenie jako czynnik łączący w pary
W ramach pairingu restauracyjnego należy również wziąć pod uwagę pochodzenie wina lub piwa
Pamiętasz powiedzenie: co rośnie razem, to idzie razem?
To właśnie z tego powodu sommelierzy zaproponowali szefom kuchni i kucharzom serwowanie napojów z danego kraju lub regionu, z potrawami lub składnikami charakterystycznymi dla tych obszarów.
Każde wino z własnym daniem
Wino w parowaniu restauracji jest klasykiem. Różne rodzaje wina umożliwiły stworzenie niezrównanych par, o smaku, który odróżnia konkurencję.
Klienci mogą nie przychodzić do Twojej restauracji w poszukiwaniu parowania win, ale Twój zespół powinien być odpowiedzialny za rekomendowanie klientom, jaki rodzaj wina jest idealny do ich dania.
Chardonnay
Chardonnay to rodzaj wina, które podaje się daniom do degustacji ryb w sosie lub tłustych.
Wino to jest idealne do spożywania owoców morza i ryb, takich jak łosoś.
Pinot Noir
Wino Pinot Noir doskonale komponuje się z potrawami przyrządzonymi z takich składników jak trufle czy grzyby, lub ogólnie ze składnikami o ziemistych smakach.
Pod względem smakowym są lekkie, ale mają wyraźny i głęboki smak.
Szampan
Szampan jest doskonałą alternatywą przy spożywaniu wytrawnych potraw.
Napój ten ma w smaku nutę słodyczy i jest orzeźwiający, gdy spożywamy pikantne składniki, wielu preferuje go podczas jedzenia sushi i świeżych sałatek.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc jest idealne do spożywania, gdy potrawy mają sosy lub dressingi.
Jeśli sosy lub dressingi są kwaśne lub pikantne, Sauvignon Blanc jest idealny, ponieważ smaksosów nie przyćmiewa smaku wina.
Cabernet Sauvignon
W przeciwieństwie do Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon jest typem wina, które doskonale łączy się z czerwonymi mięsami.
Najbardziej niezwykłą cechą Cabernet Sauvignon jest to, że pomaga lepiej rozpoznawać smaki mięs, jednocześnie gasząc pragnienie po spożyciu każdego kawałka
Wytrawne Rosé
Wino różowe wytrawne to dobry wybór do łączenia z daniami głównymi lub serowymi przystawkami.
W przypadku serów, każdy z nich może być uzupełniony wytrawnym winem różowym.
Dzieje się tak dlatego, że wytrawne rosé to połączenie owocowego smaku oferowanego przez wino czerwone, z charakterystyczną kwasowością wina białego.
To jest parowanie z piwem

Podobnie jak w przypadku wina, różne rodzaje piwa mogą stanowić parę z określonymi potrawami, biorąc pod uwagę ich właściwości i smak.
Klarowne piwo doskonale komponuje się z sałatkami i daniami rybnymi
Innym rodzajem są piwa jasne. Choć są ciężkie, pasują do wielu potraw, o ile nie są zbyt pikantne.
Z kolei piwo z ciałem to alternatywny pairing, który zwykle towarzyszy owocom morza, potrawom pikantnym lub zawierającym lekkie białka.
Piwa typu stout i porter to napoje, które podaje się do grillowanych lub wędzonych czerwonych mięs. Dobrze komponują się również z potrawami z dodatkiem przypraw lub sosów o mocnych smakach.
Najbardziej złożonymi piwami do zastosowania w parowaniu restauracyjnym są piwa typu IPA. Ich smak jest tak gorzki, że trudno jest im uzupełnić inne potrawy, nie przyćmiewając ich.
Kieliszki i szklanki do restauracji food pairing

Do serwowania piwa lub wina, które jest częścią pairingu w restauracji, potrzebne są kieliszki i szklanki o odpowiedniej pojemności i jakości.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego wirtualnego sklepu Monouso.
Posiadamy katalog z kieliszkami i kubkami wykonanymi z różnych materiałów, takich jak plastik czy szkło, dzięki czemu możesz serwować napoje wygodnie i zgodnie z potrzebami Twojej firmy.
Z drugiej strony, kieliszki są zaprojektowane zgodnie z rodzajem wina masz zamiar służyć, takie jak kieliszki do szampana.
Wreszcie, mamy wielką różnorodność szklanek, które mają idealną pojemność, aby podać piwo, które odpowiada parowaniu każdego dania.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy