fbpx

Szef kuchni w domu i inne sposoby na przeżycie wyjątkowego posiłku

Cenas con experiencia con un chef en casa

Dziś experiential dining to trend, który stał się bardzo popularny w wielu częściach świata ze względu na to, co oferuje. Zapewnienie gościom w domu lub we własnej restauracji niezapomnianych wrażeń kulinarnych to nie tylko włączenie kuchenki i gotowanie.

W tym artykule będziemy mówić o kilku rzeczach, które powinieneś wiedzieć, jeśli chcesz przeprowadzić jedno z tych doświadczeń i cieszyć się nimi. W ten sposób dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć, aby zacząć wdrażać lub adaptować ten trend w swoim lokalu we właściwy sposób.

Czym są experiential dining?

Jeśli chcemy zdefiniować experiential dining, możemy powiedzieć, że jest to “kompletna podróż” oferowana dinerowi. Doświadczenie zaczyna się w momencie wejścia do restauracji i kończy w momencie wyjścia.

Jako klienci oczekują, że Twoja restauracja będzie oferowała nie tylko menu najwyższej jakości, ale znacznie więcej. Dobre jedzenie, wystrój, oświetlenie czy obsługa klienta to niektóre z rzeczy, których oczekuje klient. To powiedziawszy, możemy powiedzieć, że te doświadczenia powinny stymulować wszystkie zmysły poprzez:

  • Smak
  • Zapach
  • Sight
  • Słuch
  • Mózg
  • Żywność

Koncepcja experiential dining obejmuje wszystkie te czynniki, dla których zapewnienie unikalnych doświadczeń jest celem nadrzędnym. Jeśli sprawisz, że odwiedzający będzie zachwycony i będzie chciał powtórzyć doświadczenie, to znaczy, że zrobiłeś to dobrze.

Doświadczenia kulinarne z lokalnymi szefami kuchni i gospodarzami

Doświadczenia kulinarne, lub gastronomiczne, mogą być również małymi spotkaniami grupowymi, podczas których turyści cieszą się doskonałym posiłkiem wraz z miejscową ludnością. Ci ludzie potrafią sprawić, że goście czują się jak w domu, a te wspomnienia mogą zostać z nimi na długo.

Oczywiście plany te wymagają gospodarza, który podzieli się również kilkoma tradycyjnymi przepisami, opowiadając jednocześnie historie związane z każdą z potraw. Nieważne czy jest to profesjonalny kucharz czy amator, gospodarze w równym stopniu dzielą się pasją do gastronomii.

Poprzez jedzenie, na doświadczonych kolacjach, poznasz całą historię stojącą za tym, co jesz. Mało tego, czeka Cię niesamowita atmosfera i świetne towarzystwo, którego nie będziesz chciał opuścić.

Jak zorganizować własne doświadczenie gastronomiczne?

Zrobimy trochę miejsca, aby porozmawiać trochę o tym, jak można zrobić własne doświadczenie i czego potrzebujesz. Mówiąc wprost, możemy powiedzieć, że składnikami niezapomnianej kolacji są:

  • Gotowanie i degustacja w grupie: w ten sposób każdy będzie mógł podzielić się historiami i poznać nieco lepiej swoich gospodarzy. Poza tym wiadomo, że w dobrym towarzystwie jedzenie smakuje lepiej.
  • Miej pasjonującego gospodarza: nie ma sensu mieć gospodarza, który nie jest tak bardzo pasjonatem jedzenia. W tym doświadczeniu najlepiej mieć takiego, który kocha swoją pracę i potrafi dzielić się swoimi historiami i wiedzą z innymi.
  • Miej je w wyjątkowym miejscu: lokalizacja jest niezwykle ważnym czynnikiem i najlepiej, jeśli będzie to coś nietypowego. Może za ogniskiem, gospodarstwem czy czymś takim, ważne, żeby się wyróżniać.
  • Atmosfera: w połączeniu z lokalem, atmosfera powinna być przyjemna i wesoła przez cały czas, aby nie zanudzać gości.

Idealnie byłoby, gdyby gospodarze mieli przygotowane swoje opowieści, zanim zaczną gotować. To samo dotyczy talerza z potrawami, które planują zaserwować, ponieważ celem jest to, aby goście zabrali ze sobą wszystkie smaki, których doświadczyli.

Jak dostosować swój biznes do tych nowych trendów?

Choć może się wydawać, że experiential dining może być oferowany tylko w najbardziej luksusowych restauracjach, to tak naprawdę można go zrobić w każdym dobrze przygotowanym lokalu. Adaptacja jest ważna, dlatego pokażemy Ci, co zrobić, aby była udana.

  • Spraw, by jadący widzieli przygotowywane potrawy, bo to pobudza zmysły.
  • Wykorzystaj dobre platerowanie, aby jedzenie wyglądało piękniej i bardziej apetycznie.
  • Pokaż wystrój lokalu, bo nawet jeśli Twoje menu jest niezaprzeczalnie dobre, to klienci nie przyjdą, jeśli nie przykujesz ich uwagi.
  • Stwórz komfortową i przyjemną atmosferę za pomocą muzyki, a jeśli jest ona na żywo, tym lepiej.

Jeśli weźmiesz pod uwagę te 4 punkty, będziesz mógł zobaczyć, jak krok po kroku Twój biznes dostosowuje się do tego dobrego i lukratywnego trendu. Pamiętaj, że przeżycie związane z kolacją powinno być niezapomniane, a do tego nie potrzeba wiele, o ile masz to, czego potrzebujesz.

Autor

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.