Korzyści wynikające z korzystania z arkusza danych technicznych naczynia

Beneficios de usar plantilla ficha técnica de plato

Korzystanie z szablonu arkusza danych dania to doskonały sposób na uporządkowanie i udokumentowanie charakterystyki każdego dania serwowanego w restauracji.

co zawiera karta charakterystyki potrawy, dlaczego warto ją stosować i czy jest ona niezbędna w Twojej restauracji?

Zapoznaj się z każdą z cech charakterystycznych, które składają się na te karty danych technicznych i zdecyduj się dodać je do swojej restauracji.

co to jest karta charakterystyki naczynia?

Co to jest arkusz danych płyty?

Karta techniczna potrawy to dokument, w którym każdy z elementów receptury przygotowywanej w restauracji jest zapisany w najdrobniejszych szczegółach.

Składniki, czas przygotowania, przybory potrzebne do przygotowania oraz ilości każdego składnika, z uwzględnieniem liczby osób, to tylko niektóre z danych zawartych w karcie technicznej potrawy.

Tworząc kartę dań, każdy członek personelu kuchennego będzie wiedział, jaki przepis jest stosowany w restauracji i jaka wersja najlepiej sprawdza się od czasu jej otwarcia.

Podstawowe dane dotyczące szablonu karty technicznej naczynia

Podstawowe dane dotyczące szablonu karty katalogowej

Każdy szablon arkusza danych technicznych zawiera istotne informacje o każdym daniu z menu , ułatwiając jego przygotowanie każdemu członkowi personelu kuchennego.

Zapoznaj się z danymi, które składają się na te karty techniczne, aby nie pominąć żadnego elementu, co pozwoli Ci wykonać idealną pracę w Twojej restauracji.

Nazwa

Nazwa jest pierwszym elementem, który należy umieścić na karcie technicznej potrawy , aby odróżnić ją od pozostałych.

Nazwa, która pojawia się na karcie technicznej dania, musi być taka sama jak nazwa, która pojawia się w menu restauracji.

Grupa

Wzależności od głównego składnika potrawy należy wybrać grupę, do której należy.

Grupa, w której go umieścisz, powinna być zgodna z grupami, na które podzielone jest menu.

Na przykład: warzywa, ryby, desery, mięso, makaron lub drób.

Składniki i ilości

Składniki i ilości potrzebne do przygotowania przepisupowinny być również wyszczególnione w szablonie karty technicznej potrawy.

Podobnie należy podkreślić liczbę osób, które mogą spożywać daną potrawę.

Zastawa stołowa

Karty danych technicznych naczyń powinny wskazywać , które elementy zastawy stołowej mogą być używane do serwowania.

Ważne jest również wskazanie sztućców, szklanek lub filiżanek, które będą uzupełniały naczynia użyte do podania potrawy na stół.

Sosy towarzyszące

W karcie technicznej każdego dania należy zaznaczyć, czy zawiera ono jakieś sosy i jakie sosy najlepiej do niego pasują.

Z kolei każdy sos powinien mieć swoją własną kartę charakterystyki.

Odpowiednie przybrania

W innej części szablonu arkusza danych potrawy wymienione są dodatki towarzyszące przepisowi.

Podobnie jak w przypadku sosów, każda dekoracja powinna mieć swoją własną kartę techniczną, aby zawsze stosować oryginalny przepis i nie zmieniać istoty restauracji.

Plating

Aby mieć pewność, że polewanie jest takie samo jak przy pierwszym przygotowaniu potrawy, należy zrobić zdjęcia i dołączyć je do karty technicznej.

Wskazówka dotycząca zdjęć: rób je pod różnymi kątami, aby znać położenie każdego elementu i móc obliczyć takie cechy, jak wysokość i objętość.

Uwagi ogólne

Szablon arkusza informacyjnego dania zawiera również ostrzeżenia, które pozwalają uniknąć najczęstszych błędów podczas przygotowywania przepisu.

Podpowiada również, co zrobić, gdy brakuje jakiegoś składnika lub narzędzia kuchennego.

czy martwisz się o alergika? Na karcie należy umieścić informacje o alergenach oraz o tym, jakie składniki można zastąpić w przypadku, gdy gość nie może lub nie chce ich spożywać.

Inne informacje dotyczące szablonu arkusza danych naczynia

Inne dane z szablonu arkusza danych płytki

Oprócz pierwszych danych, które składają się na szablon arkusza informacyjnego dania, są jeszcze trzy elementy, których nie można pominąć.

Jeśli nie zostaną one dodane do arkusza danych, potrawa może mieć różny smak, konsystencję, kolor i konsystencję w porównaniu z oryginalnym przepisem

Czas

Czas jest podstawowym czynnikiem podczas gotowania każdej potrawy. Poświęcenie większej lub mniejszej ilości czasu na proces gotowania całkowicie zmienia przepis.

Dlatego w każdym z szablonów arkuszy technicznych należy zostawić miejsce na umieszczenie całkowitego lub przybliżonego czasu, który należy wykorzystać do uzyskania potrawy.

Wymagany personel

W zależności od stopnia złożoności potrawy do przygotowania elementów składających się na nią potrzeba więcej lub mniej kucharzy.

W każdym szablonie arkusza technicznego dania należy wpisać, ilu pracowników kuchni brało udział w przygotowaniu dania oraz, jeśli to możliwe, co każdy z nich przygotował.

Sprzęt, który ma być używany

Jeśli chodzi o wyposażenie, szablon karty technicznej talerza wskazuje, jakie narzędzia kuchenne muszą być dostępne do jego przygotowania.

Jeśli narzędzia te nie są dostępne w danej chwili, należy je zakupić lub wypożyczyć, aby nie zaprzestać oferowania tej opcji w menu.

Karta dań i receptur Jaka jest między nimi różnica?

Specyfikacja techniczna potrawy i przepis kulinarny Czym się różnią?

Karty charakterystyk potraw i przepisy kulinarne są niezbędnymi narzędziami w kuchni. Nie są one jednak tożsame.

Z jednej strony przepisy zawierają składniki, ilości i kroki, które należy wykonać, aby przygotować danie.

Z drugiej strony karta techniczna zawiera więcej szczegółów dotyczących przygotowania potrawy, takich jak czas gotowania, naczynia, których należy użyć, sposób podania, nazwa, liczba osób, które mogą ją zjeść, itp.

Można powiedzieć, że karta techniczna ma na celu standaryzację przygotowań, tak aby za każdym razem, gdy klient przychodzi do restauracji, otrzymał ten sam smak, który zapamiętał.

Kup niezbędne naczynia kuchenne dla swojej restauracji

Kup niezbędne naczynia kuchenne dla swojej restauracji

Do serwowania dań przygotowywanych w restauracji zgodnie ze specyfikacjami technicznymi potrzebna jest wysokiej jakości zastawa stołowa, która będzie honorować platerowanie.

Aby pomóc Ci zdobyć to, czego potrzebujesz, aby odnieść sukces w podawaniu swoich przepisów, zapraszamy do naszego sklepu internetowego Monouso.

Na naszej stronie internetowej można znaleźć takie produkty jak talerze, szklanki, sztućce, miski, pojemniki na wynos i wiele innych.

Aby ułatwić Ci zakupy, wszystkie produkty są uporządkowane w prosty i intuicyjny sposób, dzięki czemu wystarczy kilka kliknięć, aby znaleźć to, czego szukasz.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.