Substytut czekolady: wprowadzenie karobu

sustituto del chocolate

Od Monouso chcemy, aby nasi czytelnicy poznali zdrowe alternatywy dla zaspokojenia swoich s艂odkich pragnie艅. Pow贸d, kt贸ry sk艂oni艂 nas do napisania tego postu, w kt贸rym opowiemy o karobie, substytut czekolady.

Karob jest owocem o w艂a艣ciwo艣ciach podobnych do kakao. R贸偶nica polega na tym, 偶e jego sk艂ad od偶ywczy jest lepszy. I dlatego wiele os贸b, kt贸re wol膮 si臋 zdrowo od偶ywia膰, wybiera je bez zastanowienia.

Aby dowiedzie膰 si臋 wi臋cej o czekoladzie z karobem, czytaj dalej, a偶 do ko艅ca. Zaczynamy!

Carob, co to jest?

Zdajemy sobie spraw臋, 偶e wiele os贸b nie wie o tym substytucie kakao, z tego powodu postanowili艣my rozpocz膮膰 rozwijanie tego postu wyja艣niaj膮c, czym dok艂adnie jest karob.

Jest to owoc nale偶膮cy do rodziny ro艣lin str膮czkowych. Wyst臋puje w postaci str膮k贸w, kt贸re osi膮gaj膮 do 20 centymetr贸w d艂ugo艣ci, a w pe艂ni dojrza艂e nabieraj膮 ciemnego odcienia i s艂odkiego smaku.

algarroba-sustituye-chocolate

Owoc ten ro艣nie na drzewie zwanym szara艅czynem, pochodz膮cym z basenu Morza 艢r贸dziemnego. Dzi艣 jest znany jako substytut czekolady, poniewa偶 maj膮 podobne smaki, a nawet mo偶e by膰 dodawany w wielu przepisach, kt贸re wymagaj膮 kakao.

Jakie s膮 w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze chleba 艣wi臋toja艅skiego?

Dzi臋ki ostatnim badaniom opublikowanym w Plant Foods for Human Nutrition ustalono, 偶e karob zawiera r贸偶ne warto艣ci od偶ywcze, kt贸re przyczyniaj膮 si臋 do ochrony zdrowia. Jest wtedy owocem wyr贸偶niaj膮cym si臋 w zdrowej kuchni.

Aby da膰 Ci szersze poj臋cie, poni偶ej wyja艣nimy, jakie s膮 wszystkie warto艣ci od偶ywcze karobu:

  • Cukry naturalne: Zawieraj膮 od 48% do 56% sacharozy, g艂贸wnie glukozy i fruktozy.
  • Naturalne bia艂ko: Zawiera oko艂o 3 do 4% bia艂ka, kt贸re pomaga utrzyma膰 energi臋.
  • Witaminy: Zawiera g艂贸wnie witamin臋 E, D, C, niacyn臋, B6 i kwas foliowy, kt贸re od偶ywiaj膮 organizm.
  • Mikroelementy: Zawiera niezb臋dne dla zdrowia pierwiastki, takie jak wap艅, magnez, 偶elazo, mangan, cynk, s贸d, potas i fosfor.
  • Carob kalorii: Zawiera 220 kcal, r贸wnie偶 0’65g t艂uszczu i 49g w臋glowodan贸w w ka偶dym 100g proszku carob.
  • B艂onnik: Zawiera b艂onnik pokarmowy, kt贸ry dzi臋ki swojemu dzia艂aniu prebiotycznemu pomaga poprawi膰 fermentacyjn膮 flor臋 jelitow膮.
  • Polifenole: Zawieraj膮 g艂贸wnie taniny, flawonoidy i kwasy fenolowe.

Nale偶y zaznaczy膰, 偶e karob jest owocem wolnym od glutenu, kofeiny i innych u偶ywek. Dzi臋ki tym wszystkim w艂a艣ciwo艣ciom wcze艣niej opisane mog膮 by膰 w艂膮czone do przepis贸w na ciasta, napoje, desery i inne, gdzie czekolada jest cz臋sto stosowana.

W jaki spos贸b uzyskuje si臋 proszek z chleba 艣wi臋toja艅skiego?

Uwa偶amy, 偶e to 艣wietnie, 偶e planujesz w艂膮czy膰 karob do swojej codziennej diety. Chocia偶, aby dosta膰 si臋 do spo偶ywania tego owocu, trzeba najpierw wykona膰 艂atwy krok po kroku, kt贸ry pozwoli Ci zmieli膰 go na m膮k臋.

W kolejnych liniach, damy Ci szczeg贸艂y wszystkiego, co musisz zrobi膰, aby uzyska膰 m膮k臋 carob 艂atwo:

  1. Pierwsz膮 rzecz膮, kt贸rej potrzebujesz, jest posiadanie str膮k贸w chleba 艣wi臋toja艅skiego pod r臋k膮.
  2. Umie艣膰 str膮ki chleba 艣wi臋toja艅skiego w suszarni na jeden do trzech dni.
  3. Nast臋pnie na ma艂ym ogniu nale偶y opieka膰 odwodnione str膮ki chleba 艣wi臋toja艅skiego.
  4. Na koniec, za pomoc膮 m艂ynka nale偶y zacz膮膰 mieli膰 wcze艣niej upra偶one str膮ki chleba 艣wi臋toja艅skiego, a偶 do uzyskania bardzo drobnego proszku.

Co wa偶ne, nale偶y pami臋ta膰, 偶e str膮ki szara艅czynu nale偶y mieli膰 zawsze wtedy, gdy s膮 dojrza艂e i pozbawione nasion. W przeciwnym razie ko艅cowy smak mo偶e by膰 gorzki, co nie b臋dzie dla Ciebie satysfakcjonuj膮cym rezultatem.

Karob czy czekolada, co jest lepsze?

Obecnie istniej膮 miliony mi艂o艣nik贸w czekolady i jestem pewna, 偶e dwa razy zastanowiliby si臋 nad zast膮pieniem jej innym produktem spo偶ywczym, nawet je艣li jest on podobny. Nie chodzi jednak o to, aby ca艂kowicie wyeliminowa膰 kakao z planu 偶ywieniowego, ale raczej o to, aby odwa偶y膰 si臋 na urozmaicenie i wypr贸bowanie nowych sk艂adnik贸w.

Karob dzi臋ki swoim w艂a艣ciwo艣ciom i podobie艅stwu w smaku sta艂 si臋 popularny jako zdrowy zamiennik czekolady. Jest to s艂odki owoc, kt贸ry nie zawiera 偶adnych dodatk贸w ani substancji chemicznych szkodliwych dla zdrowia.

W przeciwie艅stwie do kakao, chleb 艣wi臋toja艅ski jest owocem wolnym od teobrominy i kofeiny. A nawet ocena jego w艂a艣ciwo艣ci wykaza艂a, 偶e mo偶e zawiera膰 wi臋cej wapnia ni偶 kakao i jest wolny od kwasu szczawiowego.

Nie oznacza to jednak, 偶e kakao jest szkodliwe dla zdrowia. Wr臋cz przeciwnie, niekt贸re badania wykaza艂y, 偶e zar贸wno ciemna czekolada, jak i kakao dostarczaj膮 sk艂adnik贸w od偶ywczych, kt贸re s膮 dobre dla naszego organizmu.

Tak wi臋c zar贸wno karob, jak i ciemna czekolada w wersji nies艂odzonej zawieraj膮 witaminy, minera艂y, antyoksydanty i inne zwi膮zki bioaktywne. Warto艣ci, kt贸re mog膮 poprawi膰 jako艣膰 od偶ywcz膮 Twojego planu posi艂k贸w.

Top 5: Korzy艣ci z karobu

Nie da si臋 ukry膰, 偶e warto艣膰 od偶ywcza chleba 艣wi臋toja艅skiego przewy偶sza warto艣膰 kakao. Z tego powodu wiele os贸b dbaj膮cych o swoje zdrowie woli w艂膮czy膰 go do swojej diety, przygotowuj膮c pyszne i zdrowe przepisy.

Nast臋pnie zobaczymy dok艂adnie, jakie inne korzy艣ci zapewnia karob:

1. Zaspokajaj膮 g艂贸d i utrzymuj膮 poziom cukru

Karob w proszku ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, 偶e pomaga szybko zaspokoi膰 g艂贸d i utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi. S膮 to cechy, kt贸re sprawiaj膮, 偶e jest to dobry pokarm dla sportowc贸w, kobiet w ci膮偶y, dzieci i os贸b starszych.

2. Poprawi膰 flor臋 jelitow膮

Karob s艂u偶y jako 艣rodek przeciwbiegunkowy, poniewa偶 jego w艂贸kna mog膮 poprawi膰 fermentacyjn膮 flor臋 jelitow膮. Jest r贸wnie偶 naturalnym 艣rodkiem przeczyszczaj膮cym, a niekt贸rzy ludzie u偶ywali go nawet do leczenia infekcji i problem贸w 偶o艂膮dkowo-jelitowych.

3. Unikanie b贸l贸w g艂owy lub migreny

Jest to owoc, kt贸ry nie zawiera tyraminy, substancji obecnej w kakao, kt贸ra stymuluje wyst膮pienie b贸lu g艂owy i nasila migren臋. Niew膮tpliwie odnosimy si臋 do atrybutu, kt贸ry czyni go idealnym dla tych, kt贸rzy cierpi膮 z powodu tych dolegliwo艣ci.

4. Przygotuj bogate i zdrowe desery

Rozmawiali艣my o owocu, kt贸ry s艂u偶y jako substytut czystego kakao. Nast臋pnie, mo偶na zrobi膰 zdrowsze przepisy, poniewa偶 zawiera wysokiej jako艣ci t艂uszcze, takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy. Ponadto, jego smak jest podobny do czekolady, ale nie jest dok艂adnie taki sam.

5. 艁atwe do uzyskania

Dzi艣 mo偶na kupi膰 carob w supermarketach i sklepach ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮. Poniewa偶 jego prezentacja ma r贸偶ne warianty, mo偶na go znale藕膰 w proszku, syropie i przek膮skach.

Jak spo偶ywa膰 chleb 艣wi臋toja艅ski w zdrowym przepisie?

barritas-energeticas-algarroba

Jak ju偶 wyja艣nili艣my, karob jest substytutem czekolady, kt贸ry mo偶na wykorzysta膰 w wielu przepisach na wypieki. Aby da膰 Ci przyk艂ad, poni偶ej podamy Ci nasz ulubiony przepis. Zwr贸膰 uwag臋!

Baton energetyczny Carob

Batony energetyczne Carob s膮 zdrow膮 i domow膮 alternatyw膮, kt贸r膮 mo偶na 艂atwo zrobi膰, nie inwestuj膮c du偶o pieni臋dzy. Jest to idealne rozwi膮zanie dla os贸b uprawiaj膮cych jakikolwiek sport, cho膰 je艣li nie jeste艣 sportowcem, r贸wnie偶 je pokochasz.

Sk艂adniki

  • M膮ka lub proszek z karobu: 3 艂y偶eczki (30 g)
  • Roztopione mas艂o: 5 艂y偶eczek (75 g)
  • Mi贸d: 1 艂y偶eczka (25 g)
  • Rozdrobniony kokos: 2 艂y偶eczki (20 g)
  • Rodzynki 3 艂y偶eczki (30 g)
  • P艂atki owsiane: 8 艂y偶eczek (80 g)

Przygotowanie

  1. W rondelku dodaj m膮k臋 karobow膮 i roztopione mas艂o.
  2. Podgrzej oba sk艂adniki na ma艂ym ogniu.
  3. Stopniowo dodawa膰 mi贸d, rozdrobniony kokos, rodzynki i p艂atki owsiane.
  4. Dodaj膮c sk艂adniki, nale偶y wykonywa膰 lekkie okr臋偶ne ruchy 艂opatk膮, aby dobrze wymiesza膰.
  5. Powinien gotowa膰 si臋 przez 10 minut, a nast臋pnie zdj膮膰 mieszanin臋 z ognia.
  6. Nast臋pnie nale偶y umie艣ci膰 papier pergaminowy w formie do pieczenia i wla膰 tam mas臋.
  7. Piec przez 30 minut.
  8. Na koniec odstawiamy do ostygni臋cia i zaczynamy kroi膰 na ma艂e porcje.
  9. Sko艅czy艂e艣!

Podsumowuj膮c, je艣li odwa偶ysz si臋 spr贸bowa膰 tego czekoladowego substytutu pami臋taj, 偶e jego spo偶ycie powinno by膰 r贸wnie偶 umiarkowane. Wszystko w nadmiarze ko艅czy si臋 szkodliwie dla naszego zdrowia.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Scroll to Top