Rodzaje widelców: zastosowanie i protokół umieszczenia

Descubre los tipos de tenedores en un restaurante

Jak wiadomo, w restauracji są różne rodzaje widelców, tak wiele, że można – i będzie – się pomylić.

Każdy widelec ma określone funkcje i może pomóc Ci podczas delektowania się jedzeniem, oferując lepsze wrażenia z jedzenia.

Poznaj rodzaje widelców i ich zastosowania, dzięki czemu następnym razem, gdy pójdziesz do restauracji, wybierzesz odpowiedni widelec do każdej potrawy.

Rodzaje widelców i do czego służą

Tipos de tenedores y para qué sirven

W zależności od tego, jaka potrawa znajduje się na talerzu, należy użyć konkretnego rodzaju widelca . W ten sposób łatwiej będzie Ci spożywać posiłki i przestrzegać protokołu, który odpowiada każdej okazji.

W zależności od ich zastosowania, pewne cechy różnią się, takie jak liczba zębów, grubość, nachylenie uchwytu, rozmiar i kształt.

Widelec startowy

Widelec obiadowy ma czteropalczastą konstrukcję.

Jest też o kilka centymetrów mniejszy od widelca używanego do dania głównego.

Widelec ślimaka

czy zamierzasz jeść ślimaki? Wtedy znajdziesz również widełki ślimaka. Ten jest znacznie dłuższy i cieńszy od pozostałych widelców na stole.

Posiada dwie długie, cienkie wypustki, co ułatwia wyjęcie ślimaka z jego muszli.

Widelec do ostryg lub skorupiaków

Widelec do ostryg lub mięczaków oferuje Ci niezbędną funkcję do wyjmowania mięczaków z ich muszli bez konieczności używania dodatkowych sztućców.

Wyróżnia się przy stole tym, że jest małym widelcem z grubym uchwytem i trzema zębami.

Danie główne i widelec do mięsa

Widelec używany do dań głównych zawierających mięso jest większy niż ten używany do jedzenia przystawek.

Zachowuje jednak w ramach swojej charakterystyki cztery wtyki.

Widelec do ryb

W przeciwieństwie do widelca używanego do mięsnych dań głównych, podczas jedzenia ryb wymagany jest inny widelec.

Ten widelec do ryb ma cztery zęby, ale jest szerszy i bardziej płaski w kształcie.

Widelec do sałatek

Widelec do sałatek to kolejny niezbędny rodzaj widelca w restauracji.

Można go rozpoznać po tym, że ma kształt podobny do łyżki, ale posiada trzy wypustki do nabierania sałatki. Ten typ widelca jest tej samej wielkości co łyżka do sałatek.

Widelec do serwowania

Widelec do serwowania służy jako podpora podczas spożywania posiłków za pomocą łyżki.

Ten rodzaj widelca jest szeroki i ma cztery do pięciu zębów, które zapewniają wymagane wsparcie.

Widelce te są zazwyczaj wymagane podczas spożywania potraw z makaronu.

Widelec do carvingu

Widelec carvingowy to jeden z najdłuższych dostępnych wariantów wideł.

Składa się z dwóch długich, oddzielnych, spiczastych kłów, które służą do przytrzymywania kawałków mięsa przeznaczonych do krojenia.

Widelec do krojenia

Widelec do wyciskania, jak sama nazwa wskazuje, służy do wyciskania owoców, np. cytrusów.

Jest porównywalny wielkością do widelca deserowego, ale ma trzy długie kłykcie o szerokim rozstawie.

Widelec do owoców

Widelce do owoców są małe, mają trzy zęby i służą do zbierania owoców.

Ich funkcję uzupełnia nóż, który służy do krojenia lub obierania owoców, które zostały wyrzeźbione.

Widelec do deserów

W końcu każda restauracja powinna mieć widelczyki do deserów. Jest to najmniejszy widelec na stole, a jego trzy zęby nie są spiczaste.

Zamiast przyjmować rozmiar jako metodę odróżnienia ich od reszty, ten widelec powinien być umieszczony z przodu talerza z uchwytem po lewej stronie.

A jeśli chcesz wiedzieć więcej o widelcach, nie wahaj się poznać języka sztućców lub pozycji sztućców na stole.

Widelce i sztućce do wyboru

Tenedores y cubiertos que se adaptan a ti

Jeśli szukasz różnych typów widelców lub ogólnie sztućców, mamy rozwiązanie.

W naszym sklepie internetowym Monouso znajdziesz katalog z różnymi rodzajami sztućców, w różnych kolorach i z różnych materiałów.

Możesz kupić wszystkie sztućce w ilości, która najbardziej odpowiada Twoim potrzebom i zażądać dostawy pod adres, który najbardziej Ci odpowiada.

Kup dowolny produkt do swojej kuchni – amatorskiej lub profesjonalnej – bezpiecznie, bez wychodzenia z domu, w naszym sklepie internetowym: Monouso.

Jakie widelce możemy znaleźć?

Wyróżnimy je w zależności od zastosowania: widelce do przystawek, do ślimaków, do ostryg… Również widelec do dań głównych i mięs, do ostryg… Duży wybór pysznych dań, które można zjeść, gdy jest się głodnym.

Jakie są najmniejsze widelce?

Ewentualnie najmniejsze widelce, jakie można znaleźć, to widelce do kawy i owoców.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.