Rodzaje spożywczych worków próżniowych

bolsa-vacio-portada

Żywność zakonserwowana w torebkach zamykanych próżniowo bardzo dobrze zachowa swój zapach, kolor, smak i konsystencję na dłużej. Jednakże rynek oferuje kilka rodzajów worki próżniowe na jedzenie, będąc koniecznym, by wiedzieć, które z nich odpowiada twoim prawdziwym potrzebom.

Dlatego należy przeczytać ten wpis, w którym przedstawiamy najbardziej kompletny przewodnik, aby z powodzeniem kupić ten produkt.

Próżniowe worki na jedzenie, znasz je już?

Worki próżniowe na żywność są bardzo skuteczne w celu lepszej konserwacji produktów i żywności. W ten sposób zachowają swoje właściwości odżywcze nawet do 5 razy więcej, niż w przypadku ochrony przyrody.

Dzięki tym torbom, profesjonalni kucharze i gospodynie domowe uczyniły z niej bardzo wszechstronną metodę konserwacji w swoich kuchniach. Dzięki temu, że można próżniowo pakować zarówno surowe jak i gotowane potrawy, takie jak warzywa, mięso, ryby, owoce, sery, ciastka czy kawę.

Ponadto, mogą one konserwować pokarmy stałe w całości, w kawałkach, plasterkach, przecierach i płynach.

Rodzaje worków próżniowych na żywność, które wybieram?

bolsa-vacio-cuerpo

W Monouso posiadamy dużą wiedzę na temat tego typu produktów i chcemy opowiedzieć Państwu o 3 rodzajach worków próżniowych do żywności, które można znaleźć na rynku:

1. Worki próżniowe do konserwacji

Te worki ochronne są idealne, jeśli chcesz zapakować jedzenie i przedłużyć jego konserwację wewnątrz lodówki. Wytrzymują one bez problemu nawet temperaturę od 55ºC do 70ºC, która jest odpowiednia do gotowania i regeneracji.

Są one wykonane z poliamidu i polietylenu. Materiały te są organiczne i nadają się do obróbki żywności. Poza tym zaleca się odkurzanie tych worków za pomocą komorowej maszyny próżniowej.

2. Worki próżniowe do konserwacji tłoczonej

Są to worki wysokiej jakości i charakteryzują się szorstką powierzchnią w porównaniu do innych modeli dostępnych na rynku. Ich specyficzna konstrukcja gwarantuje jednolite pakowanie żywności przy użyciu każdej domowej maszyny pakującej.

Zostały one specjalnie zaprojektowane do użytku domowego, ponieważ można w nich przechowywać bardzo dobrze świeże i pokrojone produkty, takie jak warzywa, owoce, mięso i ryby.

3. Próżniowe worki do gotowania

Próżniowe worki do gotowania wytrzymują temperaturę od 70ºC do 225ºC. Można ich używać również, gdy chcemy długo gotować w niskiej temperaturze i sterylizować jedzenie na parze.

Wykonane są one z bioróżnorodnego poliamidu z polipropylenem, który oferuje wysoką barierę dla tlenu. W ten sposób twoje jedzenie będzie lepiej zachowane przez kilka dni. Ponadto, będziesz w stanie nadać pakowanym produktom więcej smaku i będziesz w stanie gotować mięsa w krótszym czasie.

Warto wspomnieć, że worki do gotowania próżniowego, które oferujemy w naszym sklepie internetowym, mogą być stosowane w piecach parowych, łaźniach wodnych, a nawet w Ronerach.

4. Worki termokurczliwe

Idealnie nadają się do przemysłowych maszyn pakujących próżniowo, ponieważ dzięki wysokiej temperaturze ich materiał obkurcza się i całkowicie dostosowuje do żywności. Można ich używać do gotowania lub przechowywania żywności.

5. Worki próżniowe do pieców

Stały się one bardzo praktyczne w kuchni, ponieważ są odporne na bardzo wysokie temperatury. Ponadto, są one przepuszczalne dla gazów, dzięki czemu lepiej zachowują żywność i nie są zalecane do uszczelniania próżniowego.

Dlaczego miałbym kupować worki do odkurzania żywności

Istnieje wiele korzyści wynikających z nabycia worków do odkurzania żywności i w tym miejscu wyjaśnimy je szczegółowo:

  • Państwa surowe lub gotowane potrawy nie stracą swojego smaku, koloru ani właściwości odżywczych.
  • Potrawy takie jak ryby, mięso, kiełbasy, sery, warzywa lub owoce zachowają swoją konsystencję i jędrność.
  • Twoje ciasteczka, tosty, między innymi, pozostaną chrupiące dłużej.
  • Będziesz mógł zaoszczędzić pieniądze, ponieważ będziesz mógł kupić więcej jedzenia, kiedy dostaniesz zniżki bez obawy, że pogorszy się ono w lodówce.
  • Unikniesz pogardy dla jedzenia, ponieważ będziesz mógł pakować i przechowywać resztki.
  • Świeże mięso i ryby można marynować z przyprawami lub aromatycznymi ziołami, aby po ugotowaniu były smaczniejsze.
  • Marynowanie jest szybsze w workach próżniowych.
  • Próżniowo pakowana żywność może być zamrażana i przechowywana w optymalnych warunkach przez wiele miesięcy.
  • Próżniowo pakowana żywność nie jest impregnowana zapachami lub smakami innych produktów spożywczych, które masz w zamrażarce.
  • Oszczędzisz miejsce w swojej lodówce.

Zanim się pożegnamy, chcemy przypomnieć, że nie należy pakować w worki gorącego jedzenia, niech ostygnie przed odkurzaniem.

Teraz, ze wszystkimi danymi, które odkryłeś w tym poście na temat typów worków do odkurzania żywności, na pewno wiesz, które z nich najlepiej odpowiadają Twoim potrzebom, budżetowi i gustom. Wybierz odpowiedni!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy