fbpx

Rodzaje identyfikowalności żywności Dlaczego warto je znać?

Tipos de trazabilidad alimentaria ¿Por qué debes conocerlos?

Rodzaje identyfikowalności żywności jest procesem, który ma na celu zapewnienie jakości produktów końcowych.

Ponadto ma ona zasadnicze znaczenie dla bezpieczeństwa żywności.

Ta weryfikacja lub kontrola dzieli się na trzy rodzaje, z których każdy ma inne zastosowanie w tych samych lub różnych zakładach.

Zapoznaj się z rodzajami identyfikowalności żywności i korzyściami płynącymi z ich stosowania w Twojej restauracji.

Koncepcja identyfikowalności żywności

Identyfikowalność żywności polega na rygorystycznej kontroli każdego z etapów produkcji danego produktu.

W ten sposób znany jest każdy ze składników i procedur, które są stosowane do uzyskania określonych produktów spożywczych, sposób ich dystrybucji i komercjalizacji.

Dzięki zastosowaniu systemu identyfikowalności żywności łatwo jest ustalić pochodzenie wad w żywności

lub jakiegokolwiek problemu powstałego w którymkolwiek z procesów.

Dzięki jej wdrożeniu unika się wprowadzania na rynek pewnych partii produktów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia osób je spożywających, a jakość każdej żywności jest gwarantowana.

Rodzaje identyfikowalności żywności

W zależności od rodzaju działalności, istnieją trzy rodzaje identyfikowalności żywności.

Każdy z nich gwarantuje szczegółową kontrolę, której Państwo oczekują, we wszystkich procesach, którym poddawana jest żywność

Wewnętrzna

Wewnętrzny typ identyfikowalności odbywa się w kuchni każdej restauracji lub w firmach zajmujących się przygotowywaniem żywności.

W tego typu procedurze dokonuje się zapisu żywności, która została uzyskana od dostawców.

Po zarejestrowaniu rozpoczynamy opracowywanie nowych produktów z tym surowcem. Na koniec wykonuje się nową kontrolę.

W tej ostatniej kontroli wyszczególnia się, które produkty z pierwszej rejestracji zostały użyte, jakim procedurom je poddano i jakie produkty otrzymano.

Wstecz

Innym rodzajem jest identyfikowalność wsteczna. Jest on przeznaczony do sprawdzania, jakie produkty zostały wysłane do restauracji i kto jest odpowiedzialnym dostawcą.

Aby wykonać tę wsteczną identyfikowalność konieczne jest posiadanie faktur zamówienia, informacji o karmieniu zwierząt i ich opiece, zaświadczeń, że nie są one transgeniczną żywnością i analizy żywności w celu potwierdzenia.

Ważne jest, aby na fakturach znajdowały się: nazwa dostawcy, numer partii produktów, miejsce pochodzenia oraz ogólne informacje.

Do przodu

Identyfikowalność typu forward jest wykonywana, gdy żywność jest produkowana w celu dalszego wprowadzania do obrotu w sklepach.

Oprócz każdego z procesów produkcyjnych musi istnieć ścisła kontrola nad chłodzeniem i konserwacją każdej partii produktów.

>  Jak pakować próżniowo w szklane słoiki

W każdym opakowaniu muszą być zapisane takiedane jak data produkcji, data ważności, numer partii i miejsce przeznaczenia, do którego te produkty zostały rozprowadzone.

Dzięki temu można na czas skorygować każdą wysyłkę produktów, które nie spełniają standardów jakości i bezpieczeństwa restauracji lub firmy.

Jakie informacje gwarantują identyfikowalność?

Dzięki identyfikowalności żywności przeprowadzana jest skrupulatna weryfikacja procesów produkcyjnych każdego produktu spożywczego. Dzięki temu możemy uzyskać jak najwięcej informacji na temat żywności.

Jednym z pierwszych aspektów jest rejestracja każdego z produktów, które są otrzymywane i dystrybuowane. W przypadku tych, które są otrzymywane, surowiec, z którego wytwarzane są produkty końcowe, które mają być wprowadzone do obrotu.

Ważne jest również, aby wiedzieć, kim są osoby odpowiedzialne za dostarczanie produktów oraz osoby odpowiedzialne za dystrybucję do punktów marketingowych w sklepach.

Kolejną istotną informacją w zarządzaniu identyfikowalnością żywności są daty. W tym przypadku, daty odbioru lub dostawy produktów.

Wreszcie, bardzo pomocne są inne informacje, takie jak numer partii, data przetworzenia i data ważności.

Kto gwarantuje rodzaje identyfikowalności żywności

Istnieje kilka podmiotów, które muszą zapewnić zgodność z rodzajami identyfikowalności żywności.

Każdy z nich zapewnia rygorystyczną kontrolę identyfikowalności żywności, ale w różnej skali.

Unia Europejska

Pierwszym podmiotem, który gwarantuje identyfikowalność żywności, jest Unia Europejska. Odpowiadają one za opracowanie odpowiedniego prawodawstwa.

Określa ona również standardy bezpieczeństwa i jakości, które firmy muszą zapewnić poprzez identyfikowalność żywności w każdym sklepie lub restauracji zlokalizowanej w którymkolwiek z krajów członkowskich.

Status

W przypadku państwa, głównym przedstawicielem, który popiera identyfikowalność żywności jest Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności.

Ministerstwo to ma na celu monitorowanie właściwego egzekwowania identyfikowalności żywności.

Jej działanie opiera się na przepisach wprowadzonych przez Unię Europejską oraz na prawie każdego kraju.

W przypadku, gdy któraś z firm nie przestrzega lub nie stosuje prawidłowo systemu identyfikowalności żywności, Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności będzie monitorować zakłady do czasu, aż będą one przestrzegać zasad bezpieczeństwa żywności.

Łańcuchy dostaw

Wreszcie, mamy łańcuchy dostaw. Łańcuchy te składają się z każdego z ludzi, którzy pracują w procesie wytwarzania produktów.

Od rolników po kierowców ciężarówek, są oni odpowiedzialni za identyfikowalność żywności w zakresie swoich kompetencji, tak aby w razie jakichkolwiek niedogodności można było szybko znaleźć rozwiązanie.

>  Kiedy zaleca się używanie jednorazowych sukni dla dzieci

Co zyskujesz dzięki rodzajom identyfikowalności żywności?

Zastosowanie identyfikowalności żywności ma ogromne zalety, które zapewniają poprawę jakości oferowanych przez Państwa usług.

Dzieje się tak dlatego, że klienci cenią sobie drobiazgową kontrolę i jakość, jaką otrzymują w każdym z produktów, które sprzedajesz.

Przejrzystość

Pierwszą zaletą jest to, że Twoja restauracja jest przejrzysta i uczciwa w stosunku do każdego procesu w łańcuchu dostaw.

Znając pochodzenie i ogólne szczegóły dotyczące żywności, możesz lepiej zarządzać sposobem, w jaki zostanie ona wykorzystana do produkcji produktów serwowanych w Twojej restauracji.

Zwiększenie bezpieczeństwa

Identyfikowalność żywności pozwala Twojej restauracji na zapewnienie większego bezpieczeństwa żywności.

Jeśli masz kontrolę nad datą przygotowania i wygaśnięcia każdego produktu, aby użyć tych, które są wolne od ryzyka zepsucia i roszczenia do dostawcy, jeśli są produkty z partii w złym stanie.

Pozwoli to na utrzymanie jakości restauracji, uniknięcie złych doświadczeń dla gości i nie narażanie ich na problemy zdrowotne.

Najwyższa wydajność

Jeśli chodzi o wydajność, identyfikowalność żywności jest najlepsza. Dzięki niemu łatwo jest prowadzić codzienny monitoring surowców wykorzystywanych w restauracji.

Jeśli zauważysz, że niedługo zabraknie Ci jakiegoś produktu, przystąpisz do składania nowego zamówienia do dostawców, nie osiągając nieistnienia żadnego składnika dla Twoich przepisów.

Rozwiń swoją logistykę

Znajomość każdego szczegółu żywności dzięki systemowi food traceability pozwala na lepszą kontrolę logistyki maga zynowej.

Znając proces konserwacji żywności, będziesz wiedział, czy powinieneś umieścić produkty w lodówce, magazynie czy zamrażarce.

Jeśli chodzi o datę ważności, to da Ci informacje, których potrzebujesz, aby posortować produkty w kolejności ich wyjazdu, umieszczając te, które wygasają najdłużej na dole.

Te, które są najbliżej daty ważności, są umieszczane z przodu, abymożna je było jak najszybciej wykorzystać.

Więcej zaufania

Ponieważ jest to proces, który wymaga dużej staranności, ludzie czują się bardziej pewni, że jedzą w Twojej restauracji.

Pewność ta wynika z faktu, że identyfikowalność żywności pokazuje, że Twoja restauracja dba o każdy szczegół usługi. To przyciągnie więcej i więcej klientów i będziesz miał wzrost sprzedaży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy