Restauracje ekologiczne s膮 艣wietn膮 alternatyw膮, je艣li martwisz si臋 o ci臋偶ki i nieusuwalny 艣lad ekologiczny , jaki pozostawiasz na naszej planecie.
Ze wzgl臋du na swoj膮 koncepcj臋, restauracje ekologiczne s膮 nieszkodliwe dla 艣rodowiska i zdrowia swoich klient贸w.
Coraz wi臋cej firm gastronomicznych stawia na ten model biznesowy, przy艂膮czaj膮c si臋 do zmian, kt贸rych potrzebuje nasza planeta.
Dowiedz si臋, co zielona restauracja ma do zaoferowania, jakie s膮 jej zalety i jak mo偶na je rozpozna膰 na pierwszy rzut oka.
Co to jest restauracja ekologiczna?

Zielone restauracje to lokale gastronomiczne, kt贸re zarz膮dzaj膮 swoimi us艂ugami, unikaj膮c wyrz膮dzania szk贸d 艣rodowiskunaturalnemu.
W ka偶dej tzw. restauracji ekologicznej u偶ywa si臋 surowc贸w, kt贸re szanuj膮 natur臋, ale jednocze艣nie s膮 wysokiej jako艣ci.
Z drugiej strony, inteligentnie zarz膮dzaj膮 us艂ugami, takimi jak elektryczno艣膰 i woda, a tak偶e promuj膮 prac臋 ekologiczn膮 poprzez posiadanie w艂asnych ogrod贸w warzywnych.
Minimalne wymagania, aby zosta膰 restauracj膮 ekologiczn膮

Restauracja ekologiczna posiada cechy, kt贸re odr贸偶niaj膮 j膮 od zwyk艂ej restauracji , szczeg贸lnie w odniesieniu do zarz膮dzania kuchni膮 i obs艂ug膮.
W ten sam spos贸b zaanga偶owanie restauracji ekologicznych w ochron臋 艣rodowiska musi by膰 godne uwagi.
Dlatego te偶 ka偶da restauracja musi spe艂nia膰 nast臋puj膮ce wymagania, aby zosta膰 zaklasyfikowana jako ekologiczna.
W艂asny i pobliski sad
Restauracja ekologiczna musi mie膰 ogr贸dki w pobli偶u swojego zak艂adu, bez wzgl臋du na to, czy s膮 one ma艂e czy du偶e.
Ogrody te s膮 doskona艂ym wsparciem dla uprawy i zbioru surowc贸w wykorzystywanych do przygotowania da艅 z menu.
Wi臋cej ni偶 posiadanie ogrodu w pobli偶u, jest to r贸wnie偶 doskona艂a opcja, aby kupi膰 znacznie wi臋kszy jeden w zacisznym miejscu w mie艣cie, aby mie膰 wi臋ksze plony dla biznesu.
Wspieranie lokalnego rolnictwa
Nie masz w艂asnego ogrodu? Nie martw si臋, wci膮偶 masz szans臋 zosta膰 uznanym za restauracj臋 ekologiczn膮.
Restauracje ekologiczne preferuj膮 zakup warzyw i ro艣lin str膮czkowych od lokalnych producent贸w.
Gwarantuje to zar贸wno 艣wie偶o艣膰 ka偶dego produktu, jak i poszanowanie 艣rodowiska naturalnego przez ca艂y czas, od uprawy do zbior贸w.
Oczyszczona woda w przedsi臋biorstwie
Jednym z najwi臋kszych problem贸w naszej planety jest nadmierne zu偶ycie wody, dlatego restauracje ekologiczne oferuj膮 rozwi膮zanie tego problemu.
Przedsi臋biorstwa te wykorzystuj膮 oczyszczon膮 wod臋 do opracowywania receptur, nawadniania ogrod贸w warzywnych i przygotowywania napoj贸w.
Woda poddawana jest procesowi filtracji w celu wyeliminowania mikroorganizm贸w i bakterii, i staje si臋 u偶ytecznym zasobem dla tych restauracji.
Zr贸wnowa偶one produkty
Ka偶da restauracja ekologiczna szanuje przetrwanie gatunku, dlatego kupuje produkty tylko od dostawc贸w, kt贸rzy gwarantuj膮 zr贸wnowa偶ony rozw贸j.
Oznacza to produkty, kt贸re nie powoduj膮 szk贸d dla 艣rodowiska, zar贸wno w perspektywie kr贸tko-, jak i d艂ugoterminowej
Mi臋so bez maltretowania
Restauracja ekologiczna posiada nie tylko wega艅skie lub wegetaria艅skie opcje, ale r贸wnie偶 dania z czerwonego mi臋sa, drobiu lub ryb.
Jednak restauracje ekologiczne wyr贸偶niaj膮 si臋 tym, 偶e kupuj膮 mi臋so z humanitarnych gospodarstw.
Gospodarstwa te s膮 wolne od zn臋cania si臋 nad zwierz臋tami, a zwierz臋ta 偶yj膮 spokojnie bez u偶ycia 艣rodk贸w chemicznych.
Domowej roboty? Lepiej!
Istniej膮 produkty, kt贸re zawieraj膮 du偶o chemii i konserwant贸w, dlatego restauracje ekologiczne wol膮 dba膰 o ich przygotowanie.
Produkty spo偶ywcze takie jak sery, d偶emy, ocet czy kie艂basy s膮 cz臋sto wykonywane samodzielnie, aby zapewni膰 zdrowy i wysokiej jako艣ci produkt.
Kompostuj swoje odpady organiczne
Odpady organiczne mo偶na ponownie wykorzysta膰 do zrobienia kompostu do swojego ogrodu.
W ten spos贸b zmniejszasz ilo艣膰 odpad贸w, kt贸re trafiaj膮 na wysypisko. Ponadto pomagasz 艣rodowisku, stosuj膮c naturalny, bogaty w sk艂adniki od偶ywcze naw贸z, kt贸ry nie powoduje ubocznych szk贸d.
Uwa偶aj na olej!
Olej spo偶ywczy jest cz臋sto wyrzucany, gdy nie jest ju偶 u偶ywany do sma偶enia, ale ma on wiele zastosowa艅 poza kuchni膮.
Ekologiczne restauracje wrzucaj膮 zu偶yty olej do szklanych s艂oik贸w i wywo偶膮 do zielonych punkt贸w. Tam s膮 one zbierane i wykorzystywane do wytwarzania nowych produkt贸w.
Na przyk艂ad, olej spo偶ywczy jest u偶ywany do produkcji myde艂, oleju samochodowego, farb, oleju do pieczenia lub 艣wiec. Tak wi臋c zamiast sko艅czy膰 zanieczyszczaj膮c 艣rodowisko, dostaje drug膮 szans臋.
Mniej wina butelkowanego
Serwowanie wina butelkowanego pozostawia setki pustych butelek tygodniowo, kt贸re rozk艂adaj膮 si臋 latami i powoduj膮 ogromne szkody w ekosystemie.
Dlatego w ka偶dej ekologicznej restauracji wino butelkowane zast臋puje si臋 winem podawanym prosto z beczki.
Poza tym, opr贸cz tego, 偶e pomaga 艣rodowisku, jest ta艅sz膮 alternatyw膮 dla kupowania wina i nie zanieczyszcza 艣rodowiska, poniewa偶 beczki s膮 ponownie wykorzystywane.
Preferowane s膮 materia艂y ulegaj膮ce biodegradacji
Zamiast u偶ywa膰 szklanej lub plastikowej zastawy sto艂owej, restauracja przyjazna 艣rodowisku opowiada si臋 za stosowaniem zastawy biodegradowalnej.
Tego typu produkty wykonane s膮 z surowc贸w pochodzenia naturalnego i mog膮 by膰 wykorzystywane jako kompostowalne lub rozpadaj膮 si臋 w ci膮gu tygodni lub miesi臋cy.
Dlaczego warto wybra膰 do jedzenia restauracj臋 ekologiczn膮?

Restauracje ekologiczne oferuj膮 wiele korzy艣ci w zakresie zdrowia, koszt贸w i jako艣ci us艂ug.
S膮 to r贸wnie偶 plac贸wki, kt贸re dbaj膮 o zapewnienie najlepszych wra偶e艅 przy jednoczesnej dba艂o艣ci o 艣rodowisko naturalne.
Zdrowe od偶ywianie
Pierwszym powodem, dla kt贸rego powiniene艣 wybra膰 restauracj臋 ekologiczn膮 jest to, 偶e surowce, kt贸rych u偶ywa s膮 zdrowsze.
Dzieje si臋 tak, poniewa偶 posiadaj膮 oni dostawc贸w ekologicznych, od kt贸rych kupuj膮 produkty nie poddane dzia艂aniu 艣rodk贸w chemicznych i pochodz膮ce z ostatnich zbior贸w.
Co wi臋cej, niekt贸re z produkt贸w mog膮 pochodzi膰 z w艂asnych ekologicznychogr贸dk贸w restauracji.
W przypadku mi臋sa, pochodzi ono z hodowli przyjaznych zwierz臋tom i nie jest maltretowane podczas opieki nad nimi.
Mniejsze spo偶ycie t艂uszczu
Restauracje ekologiczne wyr贸偶niaj膮 si臋 tym, 偶e oferuj膮 zdrowe menu , w kt贸rym nie ma opcji sma偶onych.
Jest to ogromna zaleta, poniewa偶 w restauracji mo偶na je艣膰, co si臋 chce, bez obawy o problemy zdrowotne zwi膮zane z t艂uszczem.
Przyjemny wystr贸j
Zielone restauracje maj膮 wystr贸j, kt贸ry koncentruje si臋 na odcieniach zieleni i br膮zu, kt贸reodzwierciedlaj膮 natur臋.
Ta gama kolor贸w i umeblowanie tworz膮 relaksuj膮c膮 atmosfer臋, w kt贸rej ka偶dy mo偶e sp臋dzi膰 mi艂e chwile.
R贸偶norodno艣膰 bez granic
W przeciwie艅stwie do tradycyjnych restauracji, restauracja ekologiczna ma urozmaicone menu
R贸偶norodno艣膰 restauracji ekologicznych wynika z ch臋ci tworzenia nowych przepis贸w i warzyw lub ro艣lin str膮czkowych, kt贸re s膮 zbierane w zale偶no艣ci od pory roku.
Jedz lepiej za mniej
Kiedy jesz w restauracji ekologicznej, znajdziesz lepsze ceny ni偶 w zwyk艂ej restauracji. Mo偶na wi臋c zje艣膰 znacznie wi臋cej ni偶 gdziekolwiek indziej, za t臋 sam膮 cen臋.
Ceny s膮 niskie, poniewa偶 surowiec jest organiczny i nie wymaga wi臋kszych inwestycji, w przeciwie艅stwie do produkt贸w, kt贸re wymagaj膮 chemikali贸w.
Najlepsze jest to, 偶e wszystkie dania z menu s膮 niedrogie, pyszne, wysokiej jako艣ci i zdrowe.
Idealne produkty dla restauracji ekologicznych

Je艣li prowadzicie Pa艅stwo restauracj臋 ekologiczn膮, posiadanie biodegradowalnej zastawy sto艂owej, sztu膰c贸w i szklanek jest szczeg贸艂em, kt贸ry nie mo偶e umkn膮膰 Pa艅stwauwadze.
W Monouso, naszym sklepie internetowym, oferujemy Pa艅stwu produkty o cechach ekologicznych, wraz z tym, co jest potrzebne do prowadzenia dzia艂alno艣ci gastronomicznej.
W naszym katalogu znajd膮 Pa艅stwo talerze, sztu膰ce, tace, miski, pojemniki na 偶ywno艣膰, szklanki, biodegradowalne miniatury i inne produkty, kt贸rych nie mo偶e zabrakn膮膰 w Pa艅stwa ekologicznej restauracji.
S膮 one produkowane z wyt艂oczyn z trzciny cukrowej, li艣ci palmowych, pulpy pszennej, bambusa, pulpy celulozowej i tektury.
Najwa偶niejsze jest to, 偶e ka偶dy produkt jest biodegradowalny, ale maj膮 eleganckie wzory, kt贸re zawsze wyr贸偶niaj膮 si臋 w serwisie.