Restauracje ekologiczne: Trend boomu na 2021 r

Restauracja ekologiczna Trend boomowy na rok 2021

Restauracje ekologiczne są świetną alternatywą, jeśli martwisz się o ciężki i nieusuwalny ślad ekologiczny , jaki pozostawiasz na naszej planecie.

Ze względu na swoją koncepcję, restauracje ekologiczne są nieszkodliwe dla środowiska i zdrowia swoich klientów.

Coraz więcej firm gastronomicznych stawia na ten model biznesowy, przyłączając się do zmian, których potrzebuje nasza planeta.

Dowiedz się, co zielona restauracja ma do zaoferowania, jakie są jej zalety i jak można je rozpoznać na pierwszy rzut oka.

Co to jest restauracja ekologiczna?

Zielone restauracje to lokale gastronomiczne, które zarządzają swoimi usługami, unikając wyrządzania szkód środowiskunaturalnemu.

W każdej tzw. restauracji ekologicznej używa się surowców, które szanują naturę, ale jednocześnie są wysokiej jakości.

Z drugiej strony, inteligentnie zarządzają usługami, takimi jak elektryczność i woda, a także promują pracę ekologiczną poprzez posiadanie własnych ogrodów warzywnych.

Minimalne wymagania, aby zostać restauracją ekologiczną

Minimalne wymagania, aby zostać restauracją ekologiczną

Restauracja ekologiczna posiada cechy, które odróżniają ją od zwykłej restauracji , szczególnie w odniesieniu do zarządzania kuchnią i obsługą.

W ten sam sposób zaangażowanie restauracji ekologicznych w ochronę środowiska musi być godne uwagi.

Dlatego też każda restauracja musi spełniać następujące wymagania, aby zostać zaklasyfikowana jako ekologiczna.

Własny i pobliski sad

Restauracja ekologiczna musi mieć ogródki w pobliżu swojego zakładu, bez względu na to, czy są one małe czy duże.

Ogrody te są doskonałym wsparciem dla uprawy i zbioru surowców wykorzystywanych do przygotowania dań z menu.

Więcej niż posiadanie ogrodu w pobliżu, jest to również doskonała opcja, aby kupić znacznie większy jeden w zacisznym miejscu w mieście, aby mieć większe plony dla biznesu.

Wspieranie lokalnego rolnictwa

Nie masz własnego ogrodu? Nie martw się, wciąż masz szansę zostać uznanym za restaurację ekologiczną.

Restauracje ekologiczne preferują zakup warzyw i roślin strączkowych od lokalnych producentów.

Gwarantuje to zarówno świeżość każdego produktu, jak i poszanowanie środowiska naturalnego przez cały czas, od uprawy do zbiorów.

Oczyszczona woda w przedsiębiorstwie

Jednym z największych problemów naszej planety jest nadmierne zużycie wody, dlatego restauracje ekologiczne oferują rozwiązanie tego problemu.

Przedsiębiorstwa te wykorzystują oczyszczoną wodę do opracowywania receptur, nawadniania ogrodów warzywnych i przygotowywania napojów.

Woda poddawana jest procesowi filtracji w celu wyeliminowania mikroorganizmów i bakterii, i staje się użytecznym zasobem dla tych restauracji.

Zrównoważone produkty

Każda restauracja ekologiczna szanuje przetrwanie gatunku, dlatego kupuje produkty tylko od dostawców, którzy gwarantują zrównoważony rozwój.

Oznacza to produkty, które nie powodują szkód dla środowiska, zarówno w perspektywie krótko-, jak i długoterminowej

Mięso bez maltretowania

Restauracja ekologiczna posiada nie tylko wegańskie lub wegetariańskie opcje, ale również dania z czerwonego mięsa, drobiu lub ryb.

Jednak restauracje ekologiczne wyróżniają się tym, że kupują mięso z humanitarnych gospodarstw.

Gospodarstwa te są wolne od znęcania się nad zwierzętami, a zwierzęta żyją spokojnie bez użycia środków chemicznych.

Domowej roboty? Lepiej!

Istnieją produkty, które zawierają dużo chemii i konserwantów, dlatego restauracje ekologiczne wolą dbać o ich przygotowanie.

Produkty spożywcze takie jak sery, dżemy, ocet czy kiełbasy są często wykonywane samodzielnie, aby zapewnić zdrowy i wysokiej jakości produkt.

Kompostuj swoje odpady organiczne

Odpady organiczne można ponownie wykorzystać do zrobienia kompostu do swojego ogrodu.

W ten sposób zmniejszasz ilość odpadów, które trafiają na wysypisko. Ponadto pomagasz środowisku, stosując naturalny, bogaty w składniki odżywcze nawóz, który nie powoduje ubocznych szkód.

Uważaj na olej!

Olej spożywczy jest często wyrzucany, gdy nie jest już używany do smażenia, ale ma on wiele zastosowań poza kuchnią.

Ekologiczne restauracje wrzucają zużyty olej do szklanych słoików i wywożą do zielonych punktów. Tam są one zbierane i wykorzystywane do wytwarzania nowych produktów.

Na przykład, olej spożywczy jest używany do produkcji mydeł, oleju samochodowego, farb, oleju do pieczenia lub świec. Tak więc zamiast skończyć zanieczyszczając środowisko, dostaje drugą szansę.

Mniej wina butelkowanego

Serwowanie wina butelkowanego pozostawia setki pustych butelek tygodniowo, które rozkładają się latami i powodują ogromne szkody w ekosystemie.

Dlatego w każdej ekologicznej restauracji wino butelkowane zastępuje się winem podawanym prosto z beczki.

Poza tym, oprócz tego, że pomaga środowisku, jest tańszą alternatywą dla kupowania wina i nie zanieczyszcza środowiska, ponieważ beczki są ponownie wykorzystywane.

Preferowane są materiały ulegające biodegradacji

Zamiast używać szklanej lub plastikowej zastawy stołowej, restauracja przyjazna środowisku opowiada się za stosowaniem zastawy biodegradowalnej.

Tego typu produkty wykonane są z surowców pochodzenia naturalnego i mogą być wykorzystywane jako kompostowalne lub rozpadają się w ciągu tygodni lub miesięcy.

Dlaczego warto wybrać do jedzenia restaurację ekologiczną?

Dlaczego warto wybrać restaurację ekologiczną?

Restauracje ekologiczne oferują wiele korzyści w zakresie zdrowia, kosztów i jakości usług.

Są to również placówki, które dbają o zapewnienie najlepszych wrażeń przy jednoczesnej dbałości o środowisko naturalne.

Zdrowe odżywianie

Pierwszym powodem, dla którego powinieneś wybrać restaurację ekologiczną jest to, że surowce, których używa są zdrowsze.

Dzieje się tak, ponieważ posiadają oni dostawców ekologicznych, od których kupują produkty nie poddane działaniu środków chemicznych i pochodzące z ostatnich zbiorów.

Co więcej, niektóre z produktów mogą pochodzić z własnych ekologicznychogródków restauracji.

W przypadku mięsa, pochodzi ono z hodowli przyjaznych zwierzętom i nie jest maltretowane podczas opieki nad nimi.

Mniejsze spożycie tłuszczu

Restauracje ekologiczne wyróżniają się tym, że oferują zdrowe menu , w którym nie ma opcji smażonych.

Jest to ogromna zaleta, ponieważ w restauracji można jeść, co się chce, bez obawy o problemy zdrowotne związane z tłuszczem.

Przyjemny wystrój

Zielone restauracje mają wystrój, który koncentruje się na odcieniach zieleni i brązu, któreodzwierciedlają naturę.

Ta gama kolorów i umeblowanie tworzą relaksującą atmosferę, w której każdy może spędzić miłe chwile.

Różnorodność bez granic

W przeciwieństwie do tradycyjnych restauracji, restauracja ekologiczna ma urozmaicone menu

Różnorodność restauracji ekologicznych wynika z chęci tworzenia nowych przepisów i warzyw lub roślin strączkowych, które są zbierane w zależności od pory roku.

Jedz lepiej za mniej

Kiedy jesz w restauracji ekologicznej, znajdziesz lepsze ceny niż w zwykłej restauracji. Można więc zjeść znacznie więcej niż gdziekolwiek indziej, za tę samą cenę.

Ceny są niskie, ponieważ surowiec jest organiczny i nie wymaga większych inwestycji, w przeciwieństwie do produktów, które wymagają chemikaliów.

Najlepsze jest to, że wszystkie dania z menu są niedrogie, pyszne, wysokiej jakości i zdrowe.

Idealne produkty dla restauracji ekologicznych

Idealne produkty dla restauracji ekologicznych

Jeśli prowadzicie Państwo restaurację ekologiczną, posiadanie biodegradowalnej zastawy stołowej, sztućców i szklanek jest szczegółem, który nie może umknąć Państwauwadze.

W Monouso, naszym sklepie internetowym, oferujemy Państwu produkty o cechach ekologicznych, wraz z tym, co jest potrzebne do prowadzenia działalności gastronomicznej.

W naszym katalogu znajdą Państwo talerze, sztućce, tace, miski, pojemniki na żywność, szklanki, biodegradowalne miniatury i inne produkty, których nie może zabraknąć w Państwa ekologicznej restauracji.

Są one produkowane z wytłoczyn z trzciny cukrowej, liści palmowych, pulpy pszennej, bambusa, pulpy celulozowej i tektury.

Najważniejsze jest to, że każdy produkt jest biodegradowalny, ale mają eleganckie wzory, które zawsze wyróżniają się w serwisie.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.