Jak prezentowa膰 w臋dliny i sery: wskaz贸wki dotycz膮ce przygotowania najlepszej deski

Como-presentar-quesos-y-embutidos

Wiedza o tym, jak atrakcyjne wizualnie prezentowa膰 w臋dliny i sery jest dla wielu os贸b relaksuj膮cym i kreatywnym zaj臋ciem. Wystarczy odrobina inspiracji i strategii 艂膮czenia ich z serami, w臋dlinami, owocami i innymi sk艂adnikami.

Deski w臋dlin i deski ser贸w to dania, kt贸re w ostatnich latach sta艂y si臋 modne w restauracjach, na przyj臋ciach i spotkaniach. Nie tylko dlatego, 偶e s膮 doskona艂膮 przystawk膮, ale tak偶e dlatego, 偶e prezentuj膮 si臋 w 艂adnym, artystycznym stylu, staj膮c si臋 centralnym punktem specjalnych spotka艅.

Tym razem z Monouso nauczymy Was, jak przygotowa膰 desk臋 ser贸w i szynki. Do dzie艂a!

Co to jest deska w臋dlin i ser贸w?

Deska w臋dlin i ser贸w to prawdziwa sztuka kulinarna. Jest to organizacja i przygotowanie kie艂basek, ser贸w i przek膮sek na desce. Ma bardzo zr贸wnowa偶one po艂膮czenie smak贸w s艂odkich, s艂onych, ostrych i kwa艣nych. Oferowane s膮 r贸偶ne rodzaje ser贸w i w臋dlin, o r贸偶nych kszta艂tach, fakturach, aromatach i smakach.

Sery, jakich u偶ywa膰 i jak je podawa膰

Wybieraj膮c sery do naszej deski ser贸w mo偶emy kierowa膰 si臋 naszym gustem lub wybra膰 takie, kt贸rych jeszcze nie pr贸bowali艣my. Aby zaprezentowa膰 desk臋 ser贸w musimy wzi膮膰 pod uwag臋 smaki, aromaty i tekstury.

Istotne jest, aby sery by艂y r贸偶ne i aby docenione zosta艂y ich cechy charakterystyczne, czyli aby nie by艂a to nudna i powtarzalna deska. Priorytetem powinna by膰 ciekawa degustacja ser贸w, kt贸re reprezentuj膮 nast臋puj膮ce elementy:

  • Pochodzenie zwierz臋ce: Je艣li jest to koza, owca, krowa lub baw贸艂.
  • Tekstura: czy jest twarda, p贸艂twarda, mi臋kka, niebieska lub smarowna
  • Sk贸rka: je艣li jest umyta, sple艣nia艂a, sprasowana lub z przyprawami.
  • Peklowanie: je艣li jest to ser mi臋kki, p贸艂suszony, peklowany lub dojrzewaj膮cy.
  • Rodzaj: Je艣li jest 艣wie偶y, s艂odki, wyrazisty, mocny lub bardzo mocny.

Przy podawaniu na desce nale偶y wzi膮膰 pod uwag臋, 偶e sery musz膮 mie膰 temperatur臋 pokojow膮.

st贸艂 z serem jako prezentacja

R贸偶nica w smakach i konsystencji jest wa偶na, poniewa偶 mo偶e by膰 denerwuj膮ca, je艣li podajemy j膮 艣wie偶o po wyj臋ciu z lod贸wki.

Wa偶ne jest r贸wnie偶, aby ka偶dy ser mia艂 sw贸j rodzaj ci臋cia i w艂a艣ciwy spos贸b podawania. Og贸lnie rzecz bior膮c, klin lub prostok膮t s膮 odpowiednimi formami ci臋cia dla ser贸w mi臋kkich, p贸艂twardych i twardych, poniewa偶 cz臋艣膰 sk贸rki zostaje zachowana. Je艣li s膮 mi臋kkie lub nadaj膮 si臋 do smarowania, lepiej po艂o偶y膰 je na chlebie lub poda膰 w tubkach lub pojemnikach.

W przypadku ser贸w dojrzewaj膮cych zaleca si臋 prezentowanie cienkich kawa艂k贸w, poniewa偶 w ten spos贸b t艂uszcz i moc aromat贸w nie b臋d膮 zbyt silne. Inne bardzo twarde sery, powinny by膰 podawane w plastrach lub nieregularnych kawa艂kach.

Kie艂basy, jak je wybiera膰 i podawa膰

Je艣li chodzi o w臋dliny, ich wyb贸r mo偶e by膰 nieco k艂opotliwy, poniewa偶 jest ich tak wiele do wyboru. W por贸wnaniu z serami, istnieje wi臋ksza swoboda w prezentowaniu w臋dlin na stole, poniewa偶 ka偶dy obszar geograficzny ma swoje w艂asne w臋dliny.

Przede wszystkim nale偶y dobrze dobra膰 gatunki i wzi膮膰 pod uwag臋 jako艣膰 kie艂basy, ponadto musz膮 to by膰 kie艂basy, kt贸rych nie trzeba gotowa膰. Mo偶na wybra膰 kilka rodzaj贸w kie艂bas, takich jak imperial, cular, fuet czy salami. Jak r贸wnie偶 chorizo, schab, morc贸n czy szynki. Mo偶na te偶 艂膮czy膰 kie艂basy peklowane, w臋dzone i marynowane.

Do prezentacji potraw z kie艂basek najlepiej, aby by艂y one ju偶 pokrojone. Podobnie jak sery, powinny by膰 podawane w temperaturze pokojowej, dlatego nale偶y je wcze艣niej wyj膮膰 z lod贸wki.

kie艂baski jak montowa膰 desk臋

Kie艂bas臋 nale偶y kroi膰 no偶em bez pi艂y i dobrze naostrzonym, tak aby podczas krojenia plastry by艂y cienkie. Podaj膮c go w ten spos贸b, docenisz wi臋cej niuans贸w w ustach, a jego konsystencja b臋dzie przyjemniejsza. W kie艂basach z mi臋sa mielonego, takich jak chorizo czy salami, ci臋cie powinno by膰 uko艣ne, poniewa偶 s膮 one lepsze pod wzgl臋dem estetycznym.

Przeciwnie, ci臋cie proste lub prostopad艂e powinno by膰 wykonane w kawa艂ku kie艂basy, takim jak schab. Szynka mo偶e by膰 pokrojona w ma艂e kawa艂 ki, dzi臋ki czemu mo偶na j膮 zje艣膰 na jeden k臋s.

A akompaniament?

Prezentacja deski ser贸w i w臋dlin nie b臋dzie doskona艂a, je艣li nie b臋d膮 jej towarzyszy膰 inne produkty

ser i kie艂baski z cebulk膮

Nast臋pnie opowiemy Ci o akompaniamentach, kt贸re mo偶esz wybra膰:

  • Pieczywoi krakersy: Mo偶esz uwzgl臋dni膰 r贸偶ne rodzaje pieczywa, takie jak rustykalne i chrupi膮ce lub dobre 偶ytnie. Mo偶na te偶 doda膰 chleb z nasionami lub orzechami, p膮czki lub krakersy.
  • D偶emy i galaretki: Je艣li s膮 domowej roboty lub domowej roboty dobrej jako艣ci znacznie lepiej. Doskonale nadaje si臋 do 艂膮czenia z serami. Dobrym wyborem s膮 te z owoc贸w le艣nych, malin, je偶yn, czarnej wi艣ni, papryki czy cebuli.
  • Orzechy: Najbardziej popularne przy prezentacji p贸艂misk贸w z w臋dlinami i serami s膮 migda艂y, orzechy laskowe, pistacje, orzechy w艂oskie, pestki moreli, 艣liwki, daktyle lub figi.
  • Oliwki i pikle: Mo偶na doda膰 korniszony, cebul臋 i inne idealne do po艂膮czenia z serami na stole.

Na co nale偶y zwr贸ci膰 uwag臋 przed przygotowaniem p贸艂miska z serami i w臋dlinami?

Przed przygotowaniem p贸艂miska z serami i w臋dlinami nale偶y wzi膮膰 pod uwag臋 kilka wskaz贸wek:

  • Wa偶ne jest, aby jasno okre艣li膰, na jak膮 okazj臋 ma by膰 zorganizowana deska ser贸w i w臋dlin. Spotkanie rodziny lub przyjaci贸艂 to nie to samo, co impreza z udzia艂em go艣ci.
  • Liczba go艣ci powinna by膰 brana pod uwag臋 w celu obliczenia ilo艣ci sk艂adnik贸w do podania.
  • Wybierz odporny i dobrej jako艣ci st贸艂 lub tac臋, jak te, kt贸re znajdziesz w Monouso, kt贸re s膮 wykonane z odpornych i wysokiej jako艣ci materia艂贸w, dost臋pne w r贸偶nych rozmiarach, wzorach i kolorach.

Produkty Monouso s膮 idealne do stosowania w sektorze gastronomicznym i hotelarskim. Odwied藕 nasz膮 stron臋 internetow膮 i skontaktuj si臋 z nami.

Odkryj nasze produkty o doskona艂ej jako艣ci!

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Scroll to Top