Jak prezentować wędliny i sery: wskazówki dotyczące przygotowania najlepszej deski

Wiedza o tym, jak atrakcyjne wizualnie prezentować wędliny i sery jest dla wielu osób relaksującym i kreatywnym zajęciem. Wystarczy odrobina inspiracji i strategii łączenia ich z serami, wędlinami, owocami i innymi składnikami.
Deski wędlin i deski serów to dania, które w ostatnich latach stały się modne w restauracjach, na przyjęciach i spotkaniach. Nie tylko dlatego, że są doskonałą przystawką, ale także dlatego, że prezentują się w ładnym, artystycznym stylu, stając się centralnym punktem specjalnych spotkań.
Tym razem z Monouso nauczymy Was, jak przygotować deskę serów i szynki. Do dzieła!
¿Qué encontrarás en este artículo?
Co to jest deska wędlin i serów?
Deska wędlin i serów to prawdziwa sztuka kulinarna. Jest to organizacja i przygotowanie kiełbasek, serów i przekąsek na desce. Ma bardzo zrównoważone połączenie smaków słodkich, słonych, ostrych i kwaśnych. Oferowane są różne rodzaje serów i wędlin, o różnych kształtach, fakturach, aromatach i smakach.
Sery, jakich używać i jak je podawać
Wybierając sery do naszej deski serów możemy kierować się naszym gustem lub wybrać takie, których jeszcze nie próbowaliśmy. Aby zaprezentować deskę serów musimy wziąć pod uwagę smaki, aromaty i tekstury.
Istotne jest, aby sery były różne i aby docenione zostały ich cechy charakterystyczne, czyli aby nie była to nudna i powtarzalna deska. Priorytetem powinna być ciekawa degustacja serów, które reprezentują następujące elementy:
- Pochodzenie zwierzęce: Jeśli jest to koza, owca, krowa lub bawół.
- Tekstura: czy jest twarda, półtwarda, miękka, niebieska lub smarowna
- Skórka: jeśli jest umyta, spleśniała, sprasowana lub z przyprawami.
- Peklowanie: jeśli jest to ser miękki, półsuszony, peklowany lub dojrzewający.
- Rodzaj: Jeśli jest świeży, słodki, wyrazisty, mocny lub bardzo mocny.
Przy podawaniu na desce należy wziąć pod uwagę, że sery muszą mieć temperaturę pokojową.

Różnica w smakach i konsystencji jest ważna, ponieważ może być denerwująca, jeśli podajemy ją świeżo po wyjęciu z lodówki.
Ważne jest również, aby każdy ser miał swój rodzaj cięcia i właściwy sposób podawania. Ogólnie rzecz biorąc, klin lub prostokąt są odpowiednimi formami cięcia dla serów miękkich, półtwardych i twardych, ponieważ część skórki zostaje zachowana. Jeśli są miękkie lub nadają się do smarowania, lepiej położyć je na chlebie lub podać w tubkach lub pojemnikach.
W przypadku serów dojrzewających zaleca się prezentowanie cienkich kawałków, ponieważ w ten sposób tłuszcz i moc aromatów nie będą zbyt silne. Inne bardzo twarde sery, powinny być podawane w plastrach lub nieregularnych kawałkach.
Kiełbasy, jak je wybierać i podawać
Jeśli chodzi o wędliny, ich wybór może być nieco kłopotliwy, ponieważ jest ich tak wiele do wyboru. W porównaniu z serami, istnieje większa swoboda w prezentowaniu wędlin na stole, ponieważ każdy obszar geograficzny ma swoje własne wędliny.
Przede wszystkim należy dobrze dobrać gatunki i wziąć pod uwagę jakość kiełbasy, ponadto muszą to być kiełbasy, których nie trzeba gotować. Można wybrać kilka rodzajów kiełbas, takich jak imperial, cular, fuet czy salami. Jak również chorizo, schab, morcón czy szynki. Można też łączyć kiełbasy peklowane, wędzone i marynowane.
Do prezentacji potraw z kiełbasek najlepiej, aby były one już pokrojone. Podobnie jak sery, powinny być podawane w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki.

Kiełbasę należy kroić nożem bez piły i dobrze naostrzonym, tak aby podczas krojenia plastry były cienkie. Podając go w ten sposób, docenisz więcej niuansów w ustach, a jego konsystencja będzie przyjemniejsza. W kiełbasach z mięsa mielonego, takich jak chorizo czy salami, cięcie powinno być ukośne, ponieważ są one lepsze pod względem estetycznym.
Przeciwnie, cięcie proste lub prostopadłe powinno być wykonane w kawałku kiełbasy, takim jak schab. Szynka może być pokrojona w małe kawał ki, dzięki czemu można ją zjeść na jeden kęs.
A akompaniament?
Prezentacja deski serów i wędlin nie będzie doskonała, jeśli nie będą jej towarzyszyć inne produkty

Następnie opowiemy Ci o akompaniamentach, które możesz wybrać:
- Pieczywoi krakersy: Możesz uwzględnić różne rodzaje pieczywa, takie jak rustykalne i chrupiące lub dobre żytnie. Można też dodać chleb z nasionami lub orzechami, pączki lub krakersy.
- Dżemy i galaretki: Jeśli są domowej roboty lub domowej roboty dobrej jakości znacznie lepiej. Doskonale nadaje się do łączenia z serami. Dobrym wyborem są te z owoców leśnych, malin, jeżyn, czarnej wiśni, papryki czy cebuli.
- Orzechy: Najbardziej popularne przy prezentacji półmisków z wędlinami i serami są migdały, orzechy laskowe, pistacje, orzechy włoskie, pestki moreli, śliwki, daktyle lub figi.
- Oliwki i pikle: Można dodać korniszony, cebulę i inne idealne do połączenia z serami na stole.
Na co należy zwrócić uwagę przed przygotowaniem półmiska z serami i wędlinami?
Przed przygotowaniem półmiska z serami i wędlinami należy wziąć pod uwagę kilka wskazówek:
- Ważne jest, aby jasno określić, na jaką okazję ma być zorganizowana deska serów i wędlin. Spotkanie rodziny lub przyjaciół to nie to samo, co impreza z udziałem gości.
- Liczba gości powinna być brana pod uwagę w celu obliczenia ilości składników do podania.
- Wybierz odporny i dobrej jakości stół lub tacę, jak te, które znajdziesz w Monouso, które są wykonane z odpornych i wysokiej jakości materiałów, dostępne w różnych rozmiarach, wzorach i kolorach.
Produkty Monouso są idealne do stosowania w sektorze gastronomicznym i hotelarskim. Odwiedź naszą stronę internetową i skontaktuj się z nami.
Odkryj nasze produkty o doskonałej jakości!
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy