fbpx

Dowiedz się, jakie pozwolenia i licencje należy uzyskać, aby otworzyć restaurację

permisos-y-licencias-para-abrir-un-restaurante

Nie wiesz, jakie procedury prawne musisz spełnić, aby otworzyć swoją pierwszą restaurację? Przygotowaliśmy ten artykuł, aby opowiedzieć Ci o nich bez wpadania w techniczne zakończenia, które czynią lekturę nużącą.

Jeśli chcesz rozpocząć działalność gospodarczą w branży gastronomicznej, powinieneś wiedzieć, że istnieje szereg formalności prawnych, które musisz dopełnić. Chociaż jest to zazwyczaj długi i męczący proces, jest on bezwzględnie konieczny do prowadzenia jakiejkolwiek działalności gospodarczej w Hiszpanii.

Spełnienie wszystkich pozwoleń i licencji na otwarcie restauracji to pierwszy krok do sukcesu Twojego biznesu. Zaczynajmy!

Jakie są pozwolenia i licencje na otwarcie restauracji?

Otwarcie restauracji, baru czy kawiarni to wyzwanie, które niewątpliwie wymaga wielu początkowych starań. Zwłaszcza, że najpierw trzeba przejść przez kilka procesów prawnych.

Aby dać Ci wyobrażenie o tym, w kolejnych liniach będziemy mówić o dokumentach do otwarcia restauracji.

Rejestracja przedsiębiorstwa lub spółki

Pierwszym krokiem prawnym, który musisz podjąć, jest uporządkowanie dokumentów firmy. Aby to zrobić, musisz jak najszybciej zarejestrować swoją działalność hotelarską w lokalnym urzędzie gminy.

Następnie należy złożyć wniosek o licencję na prowadzenie działalności. W przypadku konieczności dokonania kilku zmian konstrukcyjnych w lokalu, należy złożyć wniosek o pozwolenie na budowę.

Gdy już to zrobisz, następnym krokiem jest zarejestrowanie restauracji w Departamencie Przemysłu. W ten sposób zostanie on prawnie uznany za placówkę dedykowaną sektorowi gastronomicznemu.

Deklaracja podatkowa

Deklaracja podatkowa, również wyróżnia się wśród aspektów prawnych dla picia restauracji, aby być na bieżąco. Wskazane jest, aby płacić podatki przed rozpoczęciem działalności zakładu, wszystko w celu wprowadzenia Standardu Sprawozdawczości Finansowej.

Następnie zarejestruj się w “Declaración de Alta de Inicio de Actividad” i dokonaj płatności VAT i podatku. Należy pamiętać, że aspekty te muszą być w pełni spełnione przed podjęciem kolejnych kroków prawnych.

Należy zauważyć, że płacenie podatków w Hiszpanii jest trudnym procesem. Wynika to z faktu, że płatności gminne i krajowe są dokonywane w zależności od wysokości dochodów lub rozwoju zakładu gastronomicznego.

Certyfikaty specjalne

Istnieją jeszcze inne formalności związane z otwarciem restauracji, które są nieco delikatne. Na przykład, praca z żywnością wymaga specjalnych uprawnień sanitarnych, które muszą posiadać nawet pracownicy restauracji

permisos-licencias-abrir-un-restaurante

Konieczne jest również udowodnienie, że Twoja firma nie generuje negatywnego wpływu na planetę, czy to poprzez zanieczyszczenia stałe czy hałas. W tym celu należy przedłożyć władzom miejskim raport o oddziaływaniu na środowisko.

Inne pozwolenia i licencje na otwarcie restauracji to:

  • Środki ochrony przeciwpożarowej.
  • Bezpieczeństwo sanitarne.
  • Wyjścia awaryjne.
  • Apteczka pierwszej pomocy lub stosowanie protokołów bezpieczeństwa.

Należy również przedłożyć raport poświadczający, że restauracja nie jest narażona na niebezpieczeństwa lub zagrożenia dla pracowników, gości i sąsiadów.

Zabezpieczenie społeczne

Niezbędne jest uruchomienie akt OC, aby zacząć zatrudniać pracowników, którzy będą pracować w restauracji, a następnie:

  • Restaurator musi wejść do specjalnego systemu samozatrudnienia.
  • Następnie, aby zarejestrować się w ubezpieczeniu od następstw nieszczęśliwych wypadków
  • I wreszcie w rejestracji centrum pracy.

W przypadku raportowania do odpowiednich agencji rządowych konieczne będzie również prowadzenie harmonogramu prac i oceny ryzyka. Jest to uzupełnienie strategii zapobiegania ryzyku w miejscu pracy.

Pozwolenie na otwarcie restauracji

Po zakończeniu i sprawdzeniu wszystkich rejestracji, certyfikatów i płatności podatkowych wcześniej wymienionych, nadszedł czas, aby ubiegać się o licencję na otwarcie biznesu restauracyjnego.

Jest to certyfikat, który gwarantuje, że władze potwierdzają, iż Państwa placówka spełnia wszystkie wymagania nałożone przez prawo. A nawet, że Twoja działalność nie będzie problemem dla sąsiadów.

Pamiętaj, że w zależności od lokalizacji, typu restauracji i rodzaju oferowanego jedzenia, wymagania są narzucone, a inne są bardziej szczegółowe.

Zalecenia przy zbieraniu zezwoleń na otwarcie restauracji

Uzyskanie niezbędnych licencji dla restauracji jest procesem czasochłonnym. Jeśli chcesz, aby ta podróż była łatwiejsza, sprawdź poniższe zalecenia:

Nie stresuj się

Przede wszystkim musimy powiedzieć Ci, żebyś się nie stresował!

Pamiętaj, że jest to uciążliwy, ale konieczny proces, aby postawić pierwsze kroki jako przedsiębiorca. Zrób to spokojnie i poświęć tyle czasu, ile potrzebujesz na wypełnienie wszystkich formalności.

Zasięgnij porady u profesjonalistów

W najlepszym wypadku pozwól sobie na poradę profesjonalistów z branży. Poprowadzą Cię na tej drodze tak, aby wszystko poszło prawidłowo, a nawet, abyś nie zapomniał o żadnej z procedur otwarcia Twojej restauracji.

Zwróć uwagę na materiały i meble

Czy zakończyłeś już proces uzyskiwania pozwoleń i licencji?

Są jeszcze rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę.

Po uzyskaniu wymaganych prawem pozwoleń, czas na wybór materiałów spełniających parametry sanitarne. Są one zgodne z wymogami ustanowionymi przez obowiązujące prawo.

Właściwe będzie również to, że pozwolisz sobie doradzić, jakie są cechy, które powinny mieć meble Twojej restauracji. Należy zadbać o to, aby urządzenia i maszyny spełniały swoją funkcję i były zgodne z obowiązującymi przepisami.

Wnioski końcowe

Aby uniknąć pozostawienia czegoś przypadkowi i zadbać o każdy szczegół, spróbuj mieć profesjonalną pomoc, aby poprowadzić i poinstruować Cię o różnych procesach prawnych, od procedur instytucjonalnych do różnych wymagań maszyn, wykończeń i klimatyzacji.

Wreszcie, jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat pozwoleń i licencji na otwarcie restauracji w Twojej okolicy, udaj się do najbliższego biura AEAT. Możesz również poprosić o poradę prawną w tej sprawie.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.