fbpx

Pojemniki do bezproblemowego zamrażania w domu

Recipientes para congelar sin problemas en casa

Jeśli jesteś jednym z tych ludzi, którzy używają pojemników do zamrażania każdej żywności, którą kupujesz w supermarkecie, aby zachować ją na dłużej, jesteś we właściwym miejscu.

Przechowywanie żywności w pojemnikach zamrażarki nie tylko pozwoli Ci zachować produkty przez wiele dni, ale także utrzyma każdą z ich właściwości odżywczych i fizycznych.

Zapoznaj się z różnymi rodzajami pojemników do zamrażania, których możesz używać w swojej lodówce i wybierz opcję, która zapewni Ci największą wygodę podczas przechowywania i zabierania każdego produktu.

Rodzaje pojemników do zamrażania

Istnieją różne rodzaje pojemników do zamrażania, wykonane z materiałów, które dostosowują się do właściwości każdej żywności.

Inną właściwością rodzajów tupperware do zamrażania jest to, że każdy z nich ma inne zastosowanie, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz lodówki.

Pojemniki z tworzyw sztucznych

Plastikowy pojemnik zamrażarki jest klasykiem, który każdy ma w domu.

Są one idealne do utrzymywania żywności w szczelności i zapobiegania przypalaniu w ekstremalnie niskich temperaturach w lodówce.

Ten typ pojemnika jest używany z pokrywą, aby osiągnąć hermetyczne uszczelnienie, w zależności od modelu, większość plastikowych pojemników może być używana w mikrofalówce do rozmrażania jego zawartości.

Pojemniki aluminiowe

Pojemniki aluminiowe są tak samo wytrzymałe i nadają się do wielokrotnego użytku jak pojemniki plastikowe. Używane do zamrażania żywności, dobrze ją konserwują.

Jednak w przeciwieństwie do plastikowych pojemników chłodni, pojemniki aluminiowe mogą być używane do podgrzewania żywności w piekarniku, ale nigdy nie powinny być podgrzewane w kuchence mikrofalowej.

Zamrażanie w szklanych tupperware

Zamrażanie w szklanych tupperware ma dużą zaletę, ale kryje się za tym pewien problem.

Szklane tuppery dobrze zachowują właściwości zamrożonej żywności, ale jeśli te tuppery są wystawione na działanie niskich temperatur, mogą eksplodować.

Dzieje się tak, ponieważ zimno rozszerza żywność, a ciśnienie wynikające z braku miejsca w pojemniku powoduje jej pęknięcie.

>  Rodzaje kapeluszy kucharskich

Specjalne torby plastikowe

Plastikowi torby są prostą ale solidną opcją gdy ja przychodzi chłodnie kontenery.

Wystarczy umieścić jedzenie w torebce i zamknąć zamek błyskawiczny, aby uzyskać hermetyczne zamknięcie

Plastikowy papier do zamrażania

Plastikowa folia do zamrażania jest idealna do użycia dla pojedynczych produktów

Im więcej produktów umieścisz w tej samej folii, tym większe prawdopodobieństwo, że się ona otworzy i jedzenie spali się w chłodzie lodówki.

Tak więc, zaleca się używać go do przechowywania jednego lub drugiego produktu i przykryć go podwójnymopakowaniem.

Folia aluminiowa

Zamrażanie w folii aluminiowej jest bardziej efektywną opcją niż zamrażanie z plastikową folią, mimo że służą one temu samemu celowi.

Folia aluminiowa całkowicie izoluje żywność od zimna, dzięki czemu lepiej zachowuje ona swoje właściwości fizyczne i smak.

Silikonowe torebki do zamrażania

Torby silikonowe są alternatywą dla specjalnych toreb plastikowych, wielokrotnego użytku iprzyjazne dla środowiska.

Wkładasz do nich składniki, zamykasz hermetycznie, a po wyjęciu składników myjesz je i używasz ponownie.

Oprócz używania silikonowych torebek do zamrażania, można je wkładać do mikrofalówki, aby rozmrozić lub gotować w piekarniku techniką papillote.

Papier woskowy

Papier woskowy jest również możliwym pojemnikiem do zamrażania, ale nie oferuje on wielkich korzyści.

Chociaż może zachować zamrożoną żywność w krótkim okresie czasu, nie oferuje hermetycznego uszczelnienia i zimno będzie przechodzić przez papier woskowy w ciągu godzin.

Wskazówki dotyczące zamrażania żywności

Istnieje kilka sztuczek, które pomogą Ci utrzymać porządek w lodówce, a żywność w dobrym stanie.

Zwróć na nie uwagę i wypróbuj je, dzięki czemu Twoje jedzenie będzie przechowywane dłużej niż się spodziewasz.

Rozdzielanie żywności

Nie wkładaj różnych rodzajów żywności do tej samej torby, rozdziel je według produktów.

Aby ułatwić Ci ich rozpoznanie, kiedy masz zamiar ich użyć, oznacz każdy z nich nazwą, abyś nie rozmroził niewłaściwego produktu.

Nie wszystkie produkty spożywcze powinny być zamrażane

Chociaż istnieje długa lista produktów, które są dopuszczone do zamrażania, istnieje też lista produktów, których należy unikać.

Produkty zawierające mleko lub jaja, potrawy smażone, ciasta i zapiekanki to produkty, które po zamrożeniu tracą wiele swoich właściwości, a nawet pogarsza się ich wygląd.

Każda żywność musi być zamrażana na swój własny sposób

Istnieją pokarmy, których nie można umieścić w lodówce, aby były zamrożone i gotowe. Muszą być czyszczone w celu usunięcia niejadalnych części lub mikroorganizmów.

>  Jak udekorować stół bufetowy

W przypadku ryb należy usunąć łuski, głowę i wnętrzności. Jest myte, aby usunąć pozostałości i konserwowane w folii aluminiowej.

Warzywa nie powinny być zamrażane bez uprzedniego umycia i zblanszowania , aby zapewnić, że nie zawierają mikroorganizmów po umieszczeniu ich w pojemniku zamrażarki.

Wreszcie, mięso powinno być mrożone bez tłuszczu i kości. Należy je również podzielić na porcje, które będą wykorzystywane do każdego posiłku. Są one umieszczane w pojemnikach lub torbach do zamrażania i identyfikowane.

Rozmrażanie jedzenia to nauka

Aby rozmrozić żywność, należy wziąć pod uwagę szereg procesów, dzięki którym nie ulegnie ona zepsuciu.

Pierwszym z nich jest to, że wszystkie mrożonki muszą być rozmrażane powoli i bez drastycznych zmian temperatury. Dlatego zaleca się umieszczanie mrożonek w pojemnikach z wodą, aby rozmroziły się w odpowiednim czasie.

Należy również pamiętać, że nie można rozmrażać żywności i pozostawiać jej w lodówce przez kilka dni. Po rozmrożeniu produkty te mogą być spożyte w ciągu 24 godzin.

A jeśli masz zamrożone produkty, które są już ugotowane, nie musisz ich rozmrażać, aby je ugotować. Po prostu włóż ją prosto do garnka lub na patelnię i kontynuuj gotowanie.

Zamrażanie po rozmrożeniu Czy to się zdarza?

Ponowne zamrażanie rozmrożonego jedzenia to najgorszy błąd, jaki można popełnić w kuchni.

Po rozmrożeniu żywność może stracić część swojego smaku, charakterystycznej tekstury i jasnych kolorów.

Ze względów zdrowotnych nie należy również zamrażać po rozmrożeniu . Dzieje się tak dlatego, że rozmrażanie ponownie aktywuje proces psucia się żywności.

Przy ponownym zamrażaniu zimno spowoduje powstanie większej ilości mikroorganizmów, a przy rozmrażaniu proces rozkładu będzie szybszy.

Bezproblemowe zamrażanie pojemników

Szukasz pojemników do zamrażania żywności w dobrej cenie i jakości? W naszym sklepie Monouso oferujemy Państwu różnorodne pojemniki przeznaczone do poddawania się temperaturom panującym w lodówce

Wykonane z różnych materiałów, można znaleźć pojemniki plastikowe, aluminiowe, worki plastikowe i folię spożywczą

Każdy z nich jest idealny do zamrażania żywności, zachowując jej właściwości takie jak kolor, konsystencja i smak.

Odważ się zamrozić żywność z pomocą tych pojemników do zamrażania i zauważyć świeżość będą one zachować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy