Ostateczny przewodnik: 13 rodzaj贸w menu dla restauracji

Gu铆a definitiva: 13 tipos de men煤 para un restaurante

Jednym ze sposob贸w komunikacji pomi臋dzy kuchni膮 firmy a jej klientami jest menu i istnieje wiele rodzaj贸w menu, wi臋cej ni偶 mo偶na sobie wyobrazi膰.

Za po艣rednictwem tego menu restauracja informuje swoich klient贸w o oferowanych przez nich daniach, zawartych w nich potrawach, ich cenach, napojach, deserach i wszelkich tapas oferowanych w restauracji.

Opr贸cz oferowania tych informacji, cz臋艣ci膮 prezentacji jest to, 偶e dinery zabieraj膮 z restauracji i przekazuj膮 je swoim znajomym, w spos贸b pozytywny lub negatywny, zgodnie z ich do艣wiadczeniem.

Istniej膮 r贸偶ne rodzaje menu dla restauracji, kt贸re mog膮 by膰 klasyfikowane wed艂ug r贸偶nych zasad, kt贸re u艂atwiaj膮 klientowi wyb贸r tego, co chce zje艣膰.

Zapoznaj si臋 z ka偶dym z 13 rodzaj贸w menu, kt贸re istniej膮 i wybierz to, kt贸re najlepiej pasuje do tematu Twojej restauracji i liczby oferowanych da艅.

Menu czy menu, czy to jest to samo?

Men煤 o carta 驴Es lo mismo?

Chocia偶 cz臋sto s膮 one u偶ywane jako podobne okre艣lenia, menu i menu nie s膮 takie same.

Menu to lista da艅 serwowanych przez lokal gastronomiczny. Istnieje szeroka gama alternatyw do jedzenia, a ceny ka偶dej potrawy s膮 widoczne.

Z drugiej strony, kiedy m贸wimy o menu, odnosimy si臋 do kr贸tkiej listy da艅, w kt贸rej jad艂odajnia musi wybra膰 opcj臋, kt贸r膮 chce.

Ponadto, menu ma sta艂膮 cen臋 i zazwyczaj jest p艂atne z g贸ry.

Rodzaje menu dla restauracji

Tipos de men煤 para un restaurante

Ka偶dy rodzaj menu pokazuje inn膮 organizacj臋 potraw, aby u艂atwi膰 ich zrozumienie i szybszy wyb贸r przez jad艂odajnie w momencie sk艂adania zam贸wienia.

Wybierz ten, kt贸ry najlepiej pasuje do Twojej restauracji, a zobaczysz, 偶e us艂uga b臋dzie szybsza i wi臋cej klient贸w przyjdzie do Twojej plac贸wki.

Menu domowe

Menu domowe lub menu dnia jest jedn膮 z ekonomicznych alternatyw oferowanych przez plac贸wki gastronomiczne swoim go艣ciom.

Us艂uga ta wywodzi si臋 z menu oferowanego z przedp艂aconych aliment贸w, kt贸re wcze艣niej by艂y serwowane w obiektach dedykowanych bran偶y hotelarskiej.

M贸wi si臋, 偶e jest to menu dnia, poniewa偶 oferowane dania r贸偶ni膮 si臋 w zale偶no艣ci od ofert nabycia sk艂adnik贸w, dlatego te偶 wyr贸偶niaj膮 si臋 jako najbardziej dost臋pne dania w menu.

Og贸lnie rzecz bior膮c, tego typu menu ma cztery mo偶liwo艣ci wyboru potraw z czterech lub pi臋ciu sk艂adnik贸w. Dodatkowo zawieraj膮 one nap贸j i troch臋 chleba, kt贸ry ma mu towarzyszy膰.

Menu Gastronomiczne

Menu gastronomiczne jest rodzajem menu, kt贸re sk艂ada si臋 z r贸偶nych da艅, kt贸re s膮 przygotowywane z podstawowym sk艂adnikiem.

Preparaty te mog膮 by膰 degustowane w r贸偶nych prezentacjach, kt贸rym towarzyszy niesko艅czona ilo艣膰 sk艂adnik贸w oferowanych przez restauracj臋.

Menu degustacyjne

To menu ma na celu degustacj臋 r贸偶nych da艅 dla grupy klient贸w. Zazwyczaj podaje si臋 go wed艂ug kategorii da艅, aby uzyska膰 harmonijn膮 degustacj臋.

Potrawy, kt贸re wchodz膮 w sk艂ad menu degustacyjnego, to zwykle nowe i innowacyjne dania.

Te innowacyjne potrawy s膮 spo偶ywane przez klient贸w podczas sesji degustacyjnych w celu sprawdzenia ich op艂acalno艣ci i popularno艣ci, jako poprzedni krok do dodania ich do g艂贸wnego menu.

Sta艂e menu

Sta艂e menu jest typowym menu, kt贸re podawane jest go艣ciom, gdy zajm膮 miejsce w restauracji.

Sk艂ada si臋 z da艅 serwowanych ka偶dego dnia w roku, bez wi臋kszych zmian cen i przygotowa艅.

Jest to najcz臋艣ciej stosowany rodzaj menu ze wzgl臋du na jego 艂atwo艣膰 i lojalno艣膰, jak膮 generuje u klient贸w, kt贸rzy cz臋sto odwiedzaj膮 plac贸wk臋.

Zamkni臋te menu

Zamkni臋te menu to kr贸tkie i precyzyjne menu, w kt贸rym niekt贸re potrawy s膮 oferowane w sta艂ej formie. Tego typu menu jest zwykle u偶ywane w lokalnych restauracjach oraz w tych, kt贸re w艂a艣nie otwieraj膮 swoje drzwi dla publiczno艣ci.

Chocia偶 istnieje niewiele alternatyw gastronomicznych, s膮 to zazwyczaj dania tematyczne lub potrawy z regionu, w kt贸rym znajduje si臋 dana restauracja.

Nie podawanie szerokiej gamy potraw nie jest r贸wnoznaczne ze z艂膮 obs艂ug膮 lub strasznym jedzeniem. Wr臋cz przeciwnie, kucharze maj膮 wi臋kszy popyt, aby ich potrawy nigdy nie straci艂y na jako艣ci.

Menu Wykonawcze

Menu executive to kolejny rodzaj menu oferowanego osobom w godzinach lunchu firmowego.

S膮 one kompletn膮 i ekonomiczn膮 opcj膮, kt贸r膮 ka偶dy pracownik ma mo偶liwo艣膰 zdoby膰 w ci膮gu pracowitego dnia, wr贸ci膰 do domu na lunch lub nie mia艂 czasu na przygotowanie obiadu.

Ten rodzaj menu oferuje klientom trzy dania sk艂adaj膮ce si臋 z consomm茅 lub sa艂atki, dania g艂贸wnego i deseru. W niekt贸rych restauracjach zawiera on r贸wnie偶 nap贸j i chleb.

U艂o偶one menu

Nazywany r贸wnie偶 menu niestandardowym, ten rodzaj menu jest zamawiany przez klienta i ustawia dzie艅 i godzin臋, w kt贸rej maj膮 uczestniczy膰 kolacje.

Ta us艂uga restauracyjna jest oferowana, gdy s膮 klienci, kt贸rzy organizuj膮 imprezy w restauracji i chc膮, aby wszyscy go艣cie mogli cieszy膰 si臋 tymi samymi daniami.

Kompletne menu

W pe艂nym menu restauracja oferuje cztery lub wi臋cej opcji da艅 i dekoracji.

Kolatorzy musz膮 wybra膰 dwa z oferowanych da艅, kt贸re chc膮 spr贸bowa膰, a towarzyszy膰 im b臋dzie wybrana przez nich sa艂atka, nap贸j i serwis chlebowy.

Proste menu

Proste menu ma kilka alternatyw dla klient贸w, aby zdecydowa膰 si臋 na danie, kt贸re chc膮 je艣膰.

Menu to zosta艂o zaprojektowane tak, aby jad艂odajni mogli wybra膰 jedn膮 z oferowanych potraw, kt贸ra zostanie podana z napojem, serwisem chlebowym, sa艂atk膮 i deserem.

Menu startowe

Je艣li restauracja ma us艂ug臋 dostawy do domu, mo偶e zaoferowa膰 dania z tradycyjnego menu restauracji lub mie膰 specjalne menu dla dostaw.

Jedyn膮 rzecz膮, kt贸r膮 nale偶y wzi膮膰 pod uwag臋 przy podejmowaniu decyzji o menu na wynos, jest to, 偶e porcje powinny pozwala膰 na zamkni臋cie hermetycznego pojemnika, w kt贸rym b臋d膮 przewo偶one, bez rozlewania kropli.

Cykliczne menu

Cykliczne menu jest rodzajem menu, kt贸re jest r贸wnie偶 cz臋sto u偶ywane w restauracjach, g艂贸wnie ze wzgl臋du na rentowno艣膰, jak膮 reprezentuj膮.

Menu to polega na stworzeniu listy da艅, kt贸re b臋d膮 przygotowywane i serwowane w restauracji, ale kt贸re b臋d膮 zmienia膰 si臋 wraz z porami roku.

Innymi s艂owy, restauracja b臋dzie mia艂a cztery menu na ka偶dy z sezon贸w wegetacyjnych. W ten spos贸b nie b臋d膮 musieli ponosi膰 wysokich koszt贸w produkcji poza sezonem.

Mo偶e si臋 r贸wnie偶 r贸偶ni膰, je艣li chcesz dokona膰 zmian warto艣ci od偶ywczych, kt贸re ka偶de danie dostarcza do jad艂odajni.

Menu poszczeg贸lnych da艅 i napoj贸w

W przypadku menu poszczeg贸lnych da艅 i napoj贸w, ka偶da 偶ywno艣膰 sprzedawana przez zak艂ad b臋dzie mia艂a sw贸j w艂asny koszt.

Cena ka偶dej potrawy zostanie okre艣lona na podstawie wagi ilo艣ci podanej na talerzu.

D艂ugie i w膮skie menu

Kiedy restauracja ma d艂ugie i w膮skie menu, odnosi si臋 ono do rodzaju menu, kt贸re sk艂ada si臋 z pi臋ciu lub wi臋cej da艅.

Poniewa偶 istnieje wi臋cej ni偶 pi臋膰 da艅, porcje s膮 zazwyczaj ma艂e, tak aby jad艂odajnia mog艂a cieszy膰 si臋 ca艂ym do艣wiadczeniem gastronomicznym, za kt贸re p艂aci.

W przypadku tego typu menu, serwowane dania mog膮 by膰 sta艂e lub klienci mog膮 wybra膰 zawarto艣膰 da艅, kt贸re zamierzaj膮 spr贸bowa膰.

Kr贸tkie i szerokie menu

W przeciwie艅stwie do d艂ugiego i w膮skiego menu, kr贸tkie i szerokie menu jest rodzajem menu, kt贸re sk艂ada si臋 z trzech da艅, w tym deseru.

Poniewa偶 s膮 to trzy dania, ich porcje s膮 wi臋ksze, aby zaspokoi膰 potrzeby i zaspokoi膰 g艂贸d jad艂odajni.

Znasz ju偶 r贸偶ne rodzaje menu dla restauracji, teraz wszystko co musisz zrobi膰, to zgodzi膰 si臋 z kuchni膮 i wybra膰 t臋, kt贸ra najlepiej pasuje do Twojej firmy.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a trav茅s del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l铆nea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos s贸lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci贸n contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Correcci贸n, cancelaci贸n, oposici贸n y otros derechos como se explica en la 鈥淚nformaci贸n adicional鈥.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy