13 rodzajów menu dla restauracji

Coraz częściej inżynieria menu określa, co oferować w restauracji na podstawie popularności i rentowności tego, co można znaleźć w menu. Ta nowa strategia marketingowa dla restauracji jest doskonałym narzędziem do projektowania menu dostosowanego do indywidualnych potrzeb. Analizuje, co jest popularne w Twojej kuchni i jak najlepiej to wykorzystać. Nie jest to jednak nowy temat, o czym świadczy istnienie wielu rodzajów menu, więcej niż można sobie wyobrazić .
Dzięki temu zasobowi restauracja oferuje swoim klientom różnorodne propozycje degustacji różnych potraw. Nie jest to coś stałego, istnieją różne style menu. Między innymi menu dnia, menu degustacyjne lub menu na wynos.
ile jest rodzajów menu? Istnieją różne rodzaje menu restauracji sklasyfikowane według różnych zasad, które ułatwiają klientom wybór tego, co chcą zjeść. Zapoznaj się z każdym z 13 istniejących rodzajów menu i wybierz najbardziej odpowiedni dla tematyki Twojej restauracji i liczby dań, które chcesz zaprezentować swoim gościom.
¿Qué encontrarás en este artículo?
- 1 Menu czy à la carte… Czy to to samo?
- 2 Rodzaje menu dla restauracji
- 2.1 Menu dnia lub menu główne
- 2.2 Menu gastronomiczne
- 2.3 Menu degustacyjne
- 2.4 Stałe menu
- 2.5 Menu zamknięte
- 2.6 Menu wykonawcze
- 2.7 Menu na zamówienie
- 2.8 Pełne menu
- 2.9 Proste menu lub pół menu
- 2.10 Menu na wynos
- 2.11 Menu cykliczne
- 2.12 Menu pojedynczych dań i napojów
- 2.13 Długie i wąskie menu
- 2.14 Krótkie i szerokie menu
Menu czy à la carte… Czy to to samo?
Twoi goście są przyzwyczajeni do używania terminów à la carte i menu jako synonimów. Przyznajemy, nam też się to zdarza, a to błędne przekonanie jest bardzo rozpowszechnione. Ważne jest jednak, aby wyjaśnić, że nie są one tym samym.

Menu Twojej restauracji to pełna lista dań, które serwuje Twój lokal gastronomiczny. Określa pełną gamę alternatywnych posiłków i napojów oferowanych klientom (dania i tapas – oraz żywność, którą zawierają – napoje i desery), a także ceny (w tym VAT) za jednostkę.
Nie ma znaczenia, czy masz laminowany arkusz z całą różnorodnością swojej restauracji, czy menu w formie książki z kilkoma arkuszami, ważne jest to, że zawiera większość tego, co serwujesz w swojej restauracji. Później zawsze jest miejsce na pewne zmiany, takie jak danie dnia lub sezonowe dodatki i odjęcia.
Z drugiej strony, menu odnosi się do krótkiej listy dań, które składają się na całkowity posiłek, który klient zje podczas wizyty w restauracji. W niektórych przypadkach mają one różne opcje, dzięki czemu gość może spersonalizować swoje doświadczenie, wybierając spośród różnych przystawek, dań głównych i deserów. W innych przypadkach jest to zamknięty obieg przygotowany przez lokal w celu degustacji, innego doświadczenia itp. Te menu nie mają stałego miejsca w menu: można je umieścić na końcu menu lub na początku, w zależności od znaczenia, jakie chcesz im nadać.
Kolejną dużą różnicą między menu a menu à la carte jest to, że podczas gdy w pierwszym z nich znajdujemy ceny za jednostkę, drugie przedstawia zamkniętą cenę za całą zawartość (z napojami lub bez).
Chociaż możesz stworzyć taki rodzaj menu, jaki chcesz w swoim lokalu, prawda jest taka, że istnieje 13 prototypów, które są bardzo rozpowszechnione w branży restauracyjnej i hotelarskiej. Dobrym pomysłem jest zapoznanie się z nimi wszystkimi, abyś mógł zdecydować, czy powinieneś zastosować niektóre z nich w ofercie swojego lokalu. Wśród nich są wielcy weterani, tacy jak set menu, a także bardzo silne trendy, takie jak menu degustacyjne. Przejrzyj z nami rodzaje menu i ich charakterystykę.
Każdy rodzaj menu pokazuje inną organizację dań, aby ułatwić gościom zrozumienie i szybszy wybór podczas zamawiania.

Wybierz ten (lub te), który najlepiej pasuje do Twojej restauracji: zauważysz, że obsługa będzie szybsza i więcej klientów przyjdzie do Twojego lokalu. To nie jest nonsens. Jak wskazaliśmy na początku, istnieje już cała dyscyplina marketingowa poświęcona badaniu, tworzeniu i optymalizacji idealnego menu dla każdego lokalu. Zwróć uwagę na następującą klasyfikację menu. Jeśli wcześniej rozmawialiśmy o tym, ile jest różnych menu, teraz nadszedł czas, aby omówić , jakie rodzaje menu istnieją.
Menu dnia, zwane również menu domowym lub menu dziennym, jest jedną z najbardziej ekonomicznych alternatyw oferowanych przez lokale gastronomiczne swoim gościom. Jest to również najbardziej rozpowszechniony typ w całej Hiszpanii.
Ten rodzaj usług wywodzi się z repertuaru serwowanego w pensjonatach i zajazdach w XIX wieku. Później, w latach sześćdziesiątych, reżim Franco nakłonił mieszkańców do stworzenia “menu turystycznego”, aby przyciągnąć uwagę turystów codziennymi propozycjami w przystępnych cenach. I od tego czasu pozostało z nami jako menu dnia. Do jego promocji używano sloganów takich jak“dobre zrozumienie, menudnia” lub“są restauracje z pięcioma widelcami, czterema, trzema, dwoma, jednym… nie ma restauracji bez menudnia”.
Dokładnie tak się nazywa, ponieważ dania, które pojawiają się codziennie, różnią się w zależności od zakupu składników, dlatego wyróżniają się jako najbardziej przystępne cenowo dania.
Zwykle ma cztery opcje dań z czterema lub pięcioma składnikami. Dodatkowo, napoje, chleb i deser są zazwyczaj wliczone w cenę.
Zazwyczaj nie są one ogłaszane z wyprzedzeniem, więc nie są znane aż do dnia wydarzenia. Niektóre bary wykorzystują jednak media społecznościowe do promowania listy wybranych dań każdego ranka. Są też takie, które oferują tego typu menu restauracyjne od tak wielu lat, że bardzo często powtarzają jedno lub dwa dania tego samego dnia, aby stali bywalcy nie przegapili ich specjalności. Jeśli myślisz o dodaniu ich do swojej restauracji, zwróć uwagę na te dwie wskazówki.
Menu gastronomiczne
Menu gastronomiczne to rodzaj menu składającego się z różnorodnych potraw z danego obszaru lub przygotowanych z tego samego podstawowego składnika. Bardzo często podkreśla się lokalną kuchnię w obszarach turystycznych, ale także w ramach dni gastronomicznych, podczas których pracuje się nad konkretnym składnikiem (rodzaj ryby, warzywo, roślina strączkowa) lub techniką kulinarną. Na przykład menu gastronomiczne z Sierra de Cazorla, które może opierać się na słynnym mięsie z dziczyzny.
Dania te można degustować w różnych odsłonach, w towarzystwie szerokiej gamy składników oferowanych przez restaurację.
Menu degustacyjne
Celem jest, aby goście mogli skosztować gwiazdkowych dań z menu, a nawet niektórych innowacji, które można wypróbować tylko w ramach tego doświadczenia dla smakoszy. Te nowe dania są wykorzystywane do testowania rentowności i popularności nowych przepisów przed dodaniem ich do menu.
Zazwyczaj są one podawane według kategorii dań w celu zapewnienia harmonijnej degustacji i zawsze w średnich lub małych porcjach, ponieważ menu degustacyjne powinno zawierać interesującą listę dań, wszystkie do podania przy stole, bez możliwości wyboru.
Jeśli lubisz innowacje i nie chcesz trzymać się dań z menu, rotacja dań degustacyjnych jest dobrym pretekstem do wypróbowania lub wymyślenia nowych przepisów. Ponadto każda zmiana menu służy jako atrakcja dla najbardziej lojalnych klientów. Czy ktoś powiedział, że smakosze? Dzięki tej opcji sprawisz, że się zakochają!
Jest to typowe menu, które jest rozdawane gościom, gdy zajmują swoje miejsca w restauracji. Składa się z dań, które są serwowane każdego dnia w roku, bez większych zmian w cenach lub różnorodności w przygotowaniach.
Jest to rodzaj menu, który jest szeroko stosowany ze względu na łatwość użycia i lojalność, którą generuje u klientów, którzy często odwiedzają lokal. Jest to powszechne w lokalach z kuchnią międzynarodową (azjatycką, arabską, włoską, amerykańską itp.). W przypadku braku prawdziwego menu dnia, ten zestaw menu jest również czasami określany jako zestaw menu dnia. Nie należy jednak mylić tych dwóch pojęć, zawsze zawiera ono listę tych samych dań (do wyboru), bez codziennych zmian.
Menu zamknięte

Tak zwane “menu zamknięte” to krótkie i precyzyjne menu, w którym określone dania są oferowane w ustalony sposób. Ogólnie rzecz biorąc, ten rodzaj menu jest używany w restauracjach i lokalach, które właśnie otworzyły swoje podwoje dla publiczności.
Alternatywy są nieliczne i zazwyczaj są to dania tematyczne lub regionalne. Brak szerokiej gamy dań nie jest równoznaczny ze złą obsługą lub okropnym jedzeniem. Wręcz przeciwnie, szefowie kuchni są bardziej wymagający, aby ich dania nigdy nie straciły na jakości.
Menu wykonawcze
Innym ważnym rodzajem menu jest menu wykonawcze. W przeciwieństwie do codziennego menu, ma ono większą różnorodność i jakość, a zatem ma również nieco wyższą cenę. Nie jest przeznaczone dla pracowników, którzy jedzą na mieście codziennie, ale raczej dla osób, które jedzą sporadycznie i mogą wydać nieco więcej.
Swoją nazwę zawdzięcza temu, że jest bardzo odpowiednia na spotkania biznesowe, bardziej elegancka niż menu dnia, ale bardziej ekonomiczna niż zamawianie à la carte.
Brzmi bardziej szykownie i elegancko niż menú del día i to właśnie oferuje: opcję pośrednią między tym ostatnim a à la carte.
Jeśli Twoja restauracja znajduje się w biurze lub hotelu, nie możesz tego przegapić.
Menu na zamówienie
W przypadku menu na zamówienie klient kontaktuje się z wyprzedzeniem w celu ustalenia dnia i godziny przybycia gości, a także liczby osób. Omawiacie również, które dania będą stanowić część repertuaru i uzgadniacie cenę za osobę.
Możesz zaoferować tę usługę klientom świętującym wydarzenia w restauracji (urodziny, kolacje firmowe, rocznice rodzinne itp.), aby wszyscy goście mogli cieszyć się tymi samymi daniami. Jest to łatwiejszy sposób zarządzania dużymi grupami.
W wielu przypadkach jest to opcja poza menu, chociaż jeśli restauracja specjalizuje się lub chce się specjalizować w dużych wieczornych lub weekendowych imprezach, można ją promować w menu i na stronie internetowej.
W pełnym menu restauracja oferuje cztery lub więcej opcji dań i dodatków. Goście muszą wybrać dwa dania i dołączyć do nich wybraną sałatkę, napój i pieczywo.
Proste menu ma kilka alternatyw dla klientów, aby wybrać danie, które chcą zjeść. Jest przeznaczone dla gości, którzy wybierają danie spośród oferowanych, które będzie podawane z sałatką, napojem, deserem i pieczywem.
Jest również znany jako pół menu, ponieważ zamiast dwóch dań, które składają się na pełne menu, należy wybrać tylko jedno z nich.
Jest to coraz bardziej popularna opcja dla pracowników, którzy chcą obniżyć koszty (pozwala im jeść poza domem więcej dni) i być bardziej zrelaksowanym w barze (zwykle mają godzinę na przybycie, jedzenie i powrót do biura, więc nie ma czasu na wiele potraw).
Menu na wynos
Jeśli twoja restauracja oferuje usługę dostawy, masz dwie opcje: oferować dania z tradycyjnego menu lub mieć specjalne menu na dostawę.
Jedyną rzeczą, którą musisz wziąć pod uwagę przy podejmowaniu tej decyzji, jest to, aby pojemniki, w których umieszczasz potrawy, zamykały się idealnie, aby podczas transportu nie rozlała się ani jedna kropla.
Sprawdź wiele innych rodzajów opakowań na wynos i z dostawą w naszym katalogu:
Menu cykliczne
Ten rodzaj menu jest często stosowany w restauracjach, głównie ze względu na jego opłacalność. Polega on na stworzeniu listy dań, które zmieniają się wraz z porami roku. Innymi słowy, twoja restauracja będzie miała co najmniej cztery menu, po jednym na każdy sezon wegetacyjny. W ten sposób nie będziesz musiał ponosić wysokich kosztów za produkty poza sezonem.
Jest to możliwość dla lokali o zrównoważonej filozofii, z kuchnią rynkową i lokalnymi produktami.
Menu pojedynczych dań i napojów
W przypadku pojedynczych dań i napojów, każda potrawa jest prezentowana z osobną ceną, co oznacza, że każde danie będzie miało swoją własną cenę. W ten sposób każdy gość przygotowuje własne menu, ale bez stałej ceny.
Kiedy restauracja ma długie i wąskie menu, odnosi się to do menu składającego się z pięciu lub więcej dań. Ponieważ jest to duża liczba, musisz prezentować małe porcje, aby gość mógł cieszyć się całym doświadczeniem gastronomicznym.
W przypadku tego typu menu, serwowane dania mogą być albo ustalone, albo klienci mogą wybrać zawartość dań, którymi będą się delektować.
W przeciwieństwie do poprzedniego, z pięcioma lub więcej daniami, krótkie i szerokie menu składa się z trzech dań i deseru. Ponieważ są tylko trzy dania, porcje powinny być bardziej obfite.
Dania mogą być ustalone lub repertuar może być uzgodniony z gośćmi.
Teraz, gdy znasz już różne rodzaje menu restauracyjnych, które możesz zaoferować w swojej restauracji, pozostaje tylko dojść do porozumienia z kuchnią i wybrać to, które najlepiej pasuje do Twojej firmy. Lub te, które najlepiej pasują do Twojej firmy, ponieważ wiele z nich jest kompatybilnych.
W restauracji istnieją różne rodzaje menu. Dla przykładu, całkowicie spójne jest posiadanie ustalonego menu, menu dla kadry kierowniczej, ustalonego menu i menu na wynos, wszystkie cztery jednocześnie. Dobrze zbadaj swoje potrzeby, typ gości, którzy przychodzą do Twojej restauracji i zaprojektuj alternatywy, które mogą ich najbardziej zadowolić.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy