fbpx

Klucze do dobrego opakowania żywności

Claves para un buen embalaje de alimentos

Firmy zajmujące się produkcją żywności potrzebują opakowań do dystrybucji swoich produktów na skalę krajową lub międzynarodową, przy jednoczesnym zachowaniu ich świeżości i nienaruszonych właściwości.

Oprócz funkcji opakowania, są najlepszym sposobem na identyfikację produktu i rozsławienie marki.

Opakowania do żywności produkowane są zgodnie z szeregiem wymagań, takich jak zgodność z przepisami dotyczącymi opakowań przeznaczonych do przechowywania żywności oraz przepisami dotyczącymi ochrony i higieny produktów.

Poznaj opakowania do żywności, opcje, które można znaleźć na rynku, a będziesz miał niezbędne informacje, aby wybrać najlepszy rodzaj opakowania w zależności od żywności, którą produkujesz.

Opakowania do żywności: podstawy

Opakowania do żywności: Podstawowe pojęcia

Pod pojęciem opakowania na żywność rozumie się te pojemniki lub opakowania, które mają za zadanie chronić i utrzymywać świeżość znajdującej się w nich żywności.

Opakowanie umożliwia dystrybutorom łatwą obsługę i transport żywności do punktów sprzedaży, gdzie ich pracownicy będą odpowiedzialni za wniesienie jej do wnętrza lokalu i wystawienie do sprzedaży.

Oprócz zachowania swoich właściwości i ochrony żywności, opakowania do żywności pozwalają konsumentom poznać właściwości odżywcze każdego produktu oraz składniki, które zostały użyte do jego przygotowania.

Najczęściej stosowane materiały w opakowaniach do żywności

Materiały najczęściej stosowane w opakowaniach żywności

Wybór materiałów, z których wykonane są opakowania do żywności, zależy od dwóch podstawowych czynników: konstrukcji opakowania i rodzaju żywności, która ma być w nim przechowywana.

Wybór idealnego materiału na opakowanie produktu daje nieskończone korzyści dla żywności, takie jak zachowanie jakości żywności, jej świeżości i ułatwienie jej przechowywania w domu konsumenta.

Chociaż większość materiałów używanych do produkcji opakowań jest taka sama jak zawsze, wraz z nadejściem negatywnych skutków zmian klimatycznych zaczęto opracowywać materiały niezanieczyszczające środowiska.

Dlatego też oczekuje się, że lista materiałów do pakowania żywności będzie coraz dłuższa i bardziej przyjazna dla środowiska.

Metal

Metal jest materiałem , na którym wiele firm polega ze względu na jego wytrzymałość, możliwość przechowywania żywności bez wycieków i recyklingu.

Jest on zazwyczaj używany do produkcji opakowań i pojemników na nietrwałą żywność w puszkach lub napoje.

Metale często używane do produkcji opakowań do żywności to stal bezcynowa, aluminium, blacha cynowa i folia aluminiowa.

Plastik

Tworzywa sztuczne są najczęściej stosowanym materiałem na tej liście, choć w porównaniu z innymi rodzajami opakowań stosowanych w przemyśle, w produkcji opakowań do żywności stosuje się je w niewielkim stopniu.

Firmy stawiają na ten materiał, który zaskoczył je swoimi cechami: lekkością, elastycznością, łatwością formowania, dłuższym przechowywaniem żywności i niskimi kosztami produkcji.

Ponadto, są one łatwe do dostosowania i etykietowania z informacjami o przechowywanej żywności.

Jednak nie jest to najbardziej odpowiedni materiał, jeśli chcesz zmniejszyć zanieczyszczenie środowiska.

Jeśli chcesz używać plastiku do pakowania żywności, ważne jest, aby upewnić się, że jest on wyrzucany do pojemników na surowce wtórne w celu ponownego wykorzystania.

Szkło

Szkło jest od wielu lat jednym z najczęściej używanych elementów do przechowywania żywności, zwłaszcza sosów czy produktów płynnych.

Jest to materiał, który ma zdolność do recyklingu i ponownego wykorzystania, więc nie stanowi wielkiego zagrożenia dla środowiska, jeśli jest wyrzucany lub ponownie wykorzystywany w najlepszy sposób.

Jednak niektóre firmy spożywcze bardzo ostrożnie stosują opakowania szklane ze względu na ich kruchość, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo ich pęknięcia pod wpływem szoku temperaturowego lub wysokiego ciśnienia.

Takie wypadki są unikane przez firmy, aby nie wydawać więcej pieniędzy niż jest to konieczne na opakowania i w końcu przechodzą na przechowywanie z tworzyw sztucznych.

Karton i papier

Tektura i papier są ostatnimi materiałami na liście, ponieważ w większości przypadków nie sąone używane jako podstawowe opakowania.

Żywność jest zazwyczaj zamknięta w plastikowej torebce, a następnie umieszczona w pudełku, na którym znajduje się nazwa marki, informacje o wartościach odżywczych i zezwolenia na dany produkt spożywczy.

W przypadku, gdy karton jest używany do bezpośredniego przechowywania składników, należy go wstępnie zabezpieczyć lakierem lub żywicą.

Minimalne wymagania, jakie musi spełniać oferta

Minimalne wymagania, jakie musi spełniać oferta

Klienci oczekują, że opakowanie produktu będzie najwyższej jakości, podobnie jak zawarta w nim żywność.

Bez względu na rodzaj żywności lub rodzaj opakowania, każdy produkt spożywczy musi spełniać pięć wymogów, które przedstawiono poniżej.

Jeśli konsumenci żywności są zadowoleni i widzą, że spełniłeś wymagania, nie zawahają się ani przez chwilę, aby kontynuować konsumpcję Twoich produktów.

Identyfikacja

Identyfikacja produktu jest jego listem wstępnym do klientów.

Wszystkie opakowania muszą posiadać jako identyfikację logo marki, właściwości odżywcze żywności oraz sekcję, która wskazuje zezwolenia sanitarne, które pozwalają na jej sprzedaż.

W ten sposób klienci będą czuli się pewni, że kupią Twój produkt, ponieważ znają charakterystykę jego konsumpcji.

Ochrona

Kolejnym wymogiem jest to, aby opakowanie zapewniało najlepszą ochronę żywności podczas przechowywania, dystrybucji, podczas przenoszenia w koszyku do zapłaty, a nawet przed ewentualnymi zagrożeniami środowiskowymi.

Oznacza to, że opakowanie musi być mocne, wytrzymałe i posiadać dobre zamknięcie, aby zapobiec przypadkowemu otwarciu, które umożliwiłoby wysunięcie się żywności z opakowania lub przedostanie się owadów do środka i zjedzenie żywności.

Utlenianie

Materiały, z których wykonane jest opakowanie, muszą być nieprzepuszczalne, aby zapobiec gniciu lub rdzewieniu.

Istnieją materiały takie jak plastik czy szkło, które nadają opakowaniom ten wymóg. Jednakże materiały takie jak tektura muszą być poddane procesowi chemicznemu, aby uzyskać nieprzepuszczalność.

Zamknięcie

Ograniczanie jest wymogiem, który doskonale uzupełnia ochronę.

Celem dobrego zamknięcia jest zachowanie właściwości żywności wewnątrz opakowania i uniknięcie zewnętrznych smaków lub zapachów, takich jak atramenty lub tworzywa sztuczne.

Oddychanie

Wreszcie, konieczne jest, aby niektóre produkty żywnościowe posiadały system oddychania, aby zapobiec ich rozkładowi.

Na przykład, warzywa wymagają opakowań z małymi perforacjami, aby zachować ich wygląd, świeżość i smak.

Rodzaje opakowań do żywności

Rodzaje opakowań do żywności

Rodzaje opakowań do żywności są określane na podstawie kontaktu żywności z materiałem opakowaniowym jako opakowanie pierwotne, wtórne lub trzeciorzędne.

Znajomość ich klasyfikacji pozwoli Ci wybrać najprostsze i najbardziej odpowiednie opakowanie dla sprzedawanych przez Ciebie produktów.

Opakowanie podstawowe

Opakowanie podstawowe to takie, które ma bezpośredni kontakt z żywnością, zapewniając jej całkowitą ochronę.

Ten rodzaj opakowań składa się z opakowań szklanych, plastikowych oraz pojemników wykonanych z metali.

Opakowanie wtórne

W przypadku opakowań wtórnych, składają się na nie pojemniki odpowiedzialne za transport opakowań pierwotnych zawierających żywność.

W tym przypadku klasyfikujemy tekturę, która jest ogólnie używana do produkcji pudełek i torebek do przechowywania żywności w środku.

Opakowania trzeciorzędowe

Ten ostatni rodzaj opakowań jest odpowiedzialny za transport opakowań wtórnych.

Do tego typu opakowań możemy zaliczyć duże kartonowe pudła, w których przechowuje się kilka kartonów zboża w celu przetransportowania ich do pomieszczeń handlowych.

Wybierz odpowiedni rodzaj opakowania

Wybierz odpowiedni rodzaj opakowania

W zależności od tego, jakie produkty spożywcze sprzedajesz, ważne jest, abyś miał odpowiedni rodzaj opakowania.

Biorąc pod uwagę wymagania, jakie klient bierze pod uwagę przy pakowaniu żywności, oraz żywność, którą sprzedajesz, powinieneś mieć idealne opakowanie, aby zaoferować wygodę.

Torebki na chleb

Jeśli jesteś właścicielem piekarni, ważne jest, abyś posiadał worki na chleb o różnej wadze, zawierające różne produkty chlebowe i ciastkarskie, które oferujesz w zakładzie.

W przypadku, gdy posiadamy również dedykowany dział piekarni, konieczny jest zakup pudełek na słodycze i pudełek na większe ciasta.

Worki Kraft

Torby papierowe Kraft są najbardziej uniwersalne na rynku opakowań, ponieważ mają różne rozmiary i kształty do transportu każdej żywności.

Są one ekologiczną opcją do przenoszenia żywności i zabierania jej do domu, bez obawy, że torba pęknie z powodu odporności, która je charakteryzuje.

Pojemniki na wynos

Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny, który oferuje usługę dostawy jedzenia, musisz mieć najlepsze opakowania na wynos.

Istnieją różne kształty i modele, każdy z nich dostosowany do żywności, którą zamierzasz przechowywać i transportować.

Mają one specyficzny kształt, który zapobiega ich otwarciu, rozlaniu lub zepsuciu prezentacji żywności podczas transportu.

Folia papierowa

Papier foliowy składa się z plastikowej folii stretch lubfolii aluminiowej.

Folia aluminiowa jest idealna do przykrywania żywności przed i po wyjęciu z piekarnika, natomiast folia spożywcza służy do przykrywania żywności, która musi być przechowywana w lodówce.

Jednorazowa zastawa stołowa

Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny lub piekarnię, konieczne jest posiadanie jednorazowej zastawy stołowej dla klientów, którzy zamawiają jedzenie na wynos.

Przedmioty takie jak sztućce, serwetki i szklanki są niezbędne do zapewnienia wysokiej jakości usług i maksymalnej wygody konsumentów.

Opakowania biodegradowalne

Jeśli Państwa firma chce wspierać środowisko naturalne, opakowania biodegradowalne są dla niej idealną alternatywą.

Zazwyczaj tego typu opakowania są produkowane z wytłoków z trzciny cukrowej, skrobi kukurydzianej lub bambusa.

Po wyrzuceniu, mogą być umieszczone w ogrodzie jako kompost i będzie rozkładać się tak, że gleba wchłania właściwości, które miały te pakiety.

Najlepszy materiał do pakowania żywności

Najlepszy materiał do pakowania żywności

Jeśli szukasz materiałów opakowaniowych dla sprzedawanej żywności, to jesteś we właściwym miejscu.

W sklepie internetowym Monouso znajdziesz wszystkie materiały opakowaniowe, których potrzebujesz do transportu swoich produktów, oferując doskonałą ochronę i troskę, na jaką zasługuje Twoja marka i produkt.

Wśród oferowanych przez nas produktów znajdują się rolki papieru pakowego Kraft do pakowania prezentów, kartony, ręczne zaklejarki do plastiku i metalu, folia do paletyzacji oraz taśma klejąca do pakowania.

Rolki folii Kraft do pakowania prezentów są dostępne w różnych kolorach do wyboru. Ponadto, papier kraft i papier pakowy są dostępne w różnych długościach, co pozwala na dostosowanie ich do potrzeb użytkownika.

Po dodaniu produktów do torby na zakupy i potwierdzeniu płatności, wystarczy, że poczekasz od 24 do 48 godzin, aby produkty dotarły pod dogodny dla Ciebie adres.

Autor

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.