Jak rozdzielać napiwki w restauracjach

propinas-en-restaurante

Jeśli dotarłeś do tego miejsca, pewnie zastanawiasz się, jak dzieli się napiwki w restauracji. Gratulacje! Stworzyliśmy ten post, aby opowiedzieć Ci o czterech modelach sprawiedliwej dystrybucji napiwków, które Twoi pracownicy bez wątpienia docenią oferując lepszą obsługę klienta.

Powiemy Ci również, na czym polega cyfrowy napiwek w restauracji i jak wygenerować więcej pozytywnych recenzji od swoich klientów. W ten sposób będziesz w stanie zwiększyć wizerunek swojej marki w sieci.

Jesteśmy przekonani, że pod koniec lektury będziesz specjalistą od wszystkiego, co związane z tym, jak dzielić napiwki w restauracji.

Jak rozdzielać napiwki w restauracji?

W dzisiejszych czasach napiwki stały się zachętą dla każdego pracownika zatrudnionego w zakładzie hotelarskim, aby starał się wykonywać swoją pracę wyjątkowo dobrze. Ma to na celu uzyskanie “dobrego napiwku” na koniec każdej zmiany.

Jednak bardzo często zdarza się, że w większości restauracji pojawiają się wątpliwości, jeśli chodzi o podział napiwków. Zwłaszcza, że kelnerzy i kelnerki mogą narzekać, że to oni dbają o obsługę klienta.

Najlepszym sposobem na uniknięcie tego typu niedogodności jest dla właściciela restauracji jasny sposób zarządzania i dystrybucji napiwków wśród swoich pracowników od samego początku. Najprościej mówiąc, musisz zastosować stałą politykę napiwków, która pasuje do Twojego lokalu.

W kolejnych liniach podamy cztery różne sposoby na sprawiedliwy podział napiwków w restauracji:

1. The Pull

Porozmawiajmy o Pull, czyli metodzie, która polega na wpłacaniu wszystkich napiwków pozostawionych przez klientów do puli napiwków. Celem jest równomierne rozdzielenie zgromadzonej puli pomiędzy pracowników restauracji na koniec zmiany.

Suma zgromadzonego funduszu powinna być podzielona równo pomiędzy wszystkich pracowników, którzy uczestniczyli w przygotowaniu potraw i obsłudze jadłodajni. Należy wyznaczyć osobę odpowiedzialną za dystrybucję wskazówek, aby zapewnić przejrzystość całego procesu.

Pull to model napiwków polecany dla barów, restauracji, domów bankietowych i innych lokali gastronomicznych o wysokim poziomie organizacji. Wymaga jednak, aby wszyscy zaangażowani pracownicy potrafili pracować w zespole i na tym samym poziomie.

2. Procentowo

Procentowy model napiwków jest kolejną alternatywą do rozważenia dla Twojego biznesu hotelarskiego. Celem jest zebranie każdego napiwku otrzymanego przez pracowników na różnych zmianach. Następnie zostanie dokonany podział według procentów lub punktów zgromadzonych przez każdego pracownika.

Byłby to jeden ze sposobów na taki rozkład punktów, ale można stworzyć własny:

  • 50% poszłoby na kelnerów.
  • Pozostałe 50% byłoby podzielone równo pomiędzy inne kategorie zespołu (szef kuchni, pomocnicy kuchenni, zmywacze, główny kelner, barmani, itd.)

Te procenty mogą się różnić, jeśli weźmiemy pod uwagę wynagrodzenie zasadnicze pracowników lub wcześniej ustalone umowy. Innymi słowy, główny szef kuchni i główny kelner mogą zostać pominięci w podziale napiwków, jeśli mają już wyższe wynagrodzenie niż reszta personelu.

Podział napiwków według procentów jest zalecany w restauracjach Speciality lub Haute Cuisine, gdzie zazwyczaj nie ma nominalnego podziału wynagrodzenia. Ponadto proces wywrotki może odbywać się codziennie lub co tydzień, w zależności od zawartych umów.

3. Procent w równych blokach

Inną metodą, którą stosują niektórzy hotelarze jest dzielenie napiwków dla swoich pracowników w procentach blokowych. W metodzie tej proponuje się, aby 50 % napiwków przeznaczyć dla pracowników pełniących funkcje na sali, a pozostałe 50 % zatrzymuje personel kuchni.

Mówiąc dokładniej:

  • Jeśli w części kuchennej pracuje 30 osób, to 50 % napiwków powinno być podzielone pomiędzy wszystkich.
  • Jeśli w salonie pracuje 10 osób, to pozostałe 50 % napiwków należy podzielić między wszystkich.

Mówimy o modelu podziału napiwków, który ma przynieść korzyści profesjonalnemu kelnerowi w restauracji. Zwłaszcza, że ci, którzy zarabiają na napiwkach, to ci, którzy dobrze obsługują klientów i mają wysokie umiejętności rozwiązywania problemów

W rzeczywistości w niektórych restauracjach zdarza się, że kelner zatrzymuje 80% napiwków , a kuchnia tylko 20%. Wszystko zależy od polityki, która najlepiej pasuje do każdego lokalu gastronomicznego.

4. System “Trunk”

System dystrybucji napiwków zwany Tronco, polega na przydzielaniu pracownikom punktów biorąc pod uwagę takie aspekty jak:

  • Punktualność i odpowiedzialność.
  • Umiejętność sprawnego i efektywnego wykonywania zadań.
  • Staż pracy.
  • Obecność i właściwe wykorzystanie umundurowania.
  • Zdolność do wykonywania poleceń.
  • Umiejętność odpowiadania na pytania klientów, itp.

Im więcej zgromadzonych punktów, tym większy procent zarobków pracownika przy podziale napiwków. W ten sposób każdy będzie otrzymywał napiwki w zależności od zadań wykonywanych w ramach zakładu.

Sprawiedliwy i wyważony model podziału napiwków, który jednocześnie stanowi zachętę dla pracowników do wykonywania swojej pracy w sposób wyjątkowy.

Cyfrowe restauracje z napiwkami: co to jest?

Cyfrowy napiwek to podziękowanie 2.0 oferowane przez klientów po wspaniałym doświadczeniu w restauracji. Widać ją, gdy szczęśliwy i zadowolony klient zostawia pozytywną recenzję restauracji w mediach społecznościowych.

Niektórzy twierdzą, że jest to nowa koncepcja wywodząca się z tradycyjnego napiwku, ale przeniesiona do rozległego świata internetu. Pozytywny komentarz lub ocena posłuży do zaświadczenia, że Twoja restauracja jest warta odwiedzenia.

jakie korzyści daje mi cyfrowy napiwek?

W dzisiejszych czasach ludzie często dzielą się tym, jakie mieli doświadczenia po wizycie w danym miejscu. Trzeba jak najlepiej wykorzystać “word of mouth 2.0”, bo przyda się, jeśli właśnie założyliśmy własny lokal gastronomiczny.

Mówimy o nowej modalności, która zaczyna się w momencie, gdy Twoi potencjalni klienci zostawiają takie wskazówki, publikując artykuł na swoim blogu, historię na Instagramie czy Facebooku lub oferując swoją pozytywną opinię na Trypadvisor.

Cyfrowe restauracje z napiwkami

Działania te pomagają poprawić reputację marki w sieci, a także pozwalają większej liczbie osób poznać Twoją firmę. Znajdzie to odzwierciedlenie w zwiększeniu Twojej tygodniowej/miesięcznej sprzedaży.

jak zdobyć więcej i lepszych wskazówek cyfrowych?

Istnieje kilka sposobów, aby uzyskać więcej i lepsze cyfrowe wskazówki od potencjalnych klientów. Na początku będzie to wymagało czasu i wysiłku, ale jest wielu użytkowników, którzy chętnie pomogą , dzieląc się swoimi doświadczeniami dla innych, aby przeczytać, polubić i udostępnić.

Niektóre wstępne zalecenia, które mogą pomóc w zachęcaniu do cyfrowego napiwku w Twojej restauracji to:

  • Wyświetlaj sieci społecznościowe restauracji na swojej stronie internetowej i w swoim fizycznym lokalu. Tak, aby klienci wiedzieli gdzie Cię znaleźć, aby zostawić swoje uwagi, sugestie czy opinie.
  • Zachęcaj klientów do dzielenia się momentami zadowolenia za pośrednictwem swoich sieci społecznościowych, oferując oferty, rabaty lub specjalne promocje.
  • Aby uczynić swoją firmę bardziej widoczną i pokazać społeczeństwu, że traktujesz cyfrowy świat poważnie, zwiększ budżet swoich cyfrowych kampanii marketingowych.
  • Zawsze mów “dziękuję” za wszelkie wskazówki, czy to cyfrowe, czy tradycyjne. Pamiętaj, że podziękowania są darmowe.
  • Utrzymuj swój zakład w świeżości i czystości. Możesz nawet dodać miejsce na selfie , aby zwiększyć doświadczenie swoich najbardziej jowialnych klientów.
  • Fora FAQ zachęcają potencjalnych klientów do dyskusji czy udzielania rekomendacji, więc je również zastosuj w praktyce.
  • Użyj aplikacji do zarządzania komentarzami na swoim blogu, aby łatwiej było odpowiedzieć każdemu, kto zostawił recenzję Twojego lokalu.

czy istnieje coś takiego jak negatywna cyfrowa końcówka?

Tak, niestety cyfrowe wskazówki nie zawsze są pozytywne. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy doświadczenie klienta było nieprzyjemne i przez naturalny instynkt zabiera się on do swoich sieci społecznościowych, aby skrytykować to, co mu się nie podobało.

Wielką zaletą negatywnych cyfrowych wskazówek jest to, że restaurator będzie mógł mieć kompletny i szczegółowy feedback na temat tego, dlaczego doświadczenie klienta nie było satysfakcjonujące. Osiąga się to poprzez proces monitorowania przeglądu.

Po analizie negatywnych opinii klientów będziesz miał jasność, jakie działania i decyzje podjąć, aby słabe strony zamienić w mocne. Dzięki temu w przyszłości będziesz miał większe szanse na wygenerowanie czysto pozytywnych wskazówek w sieci.

Dziękuję za przeczytanie tego postu o tym, jak dzielone są restauracyjne napiwki. Jeśli znasz jakieś dodatkowe wskazówki, o których Twoim zdaniem zapomnieliśmy wspomnieć, daj nam znać w sekcji komentarzy poniżej.

Jakie są metody dawania napiwków?

Możemy zdecydować się na system “ciągniony”, procentowy, procentowy w równych blokach lub nawet system “Pieńkowy”. To są różne sposoby na równy podział tych dodatkowych pieniędzy.

Czym są wskazówki cyfrowe?

Cyfrowy napiwek to podziękowanie 2.0 oferowane przez klientów po wspaniałym doświadczeniu w restauracji. Widać ją, gdy szczęśliwy i zadowolony klient zostawia pozytywną recenzję lokalu w mediach społecznościowych.

Jakie korzyści daje mi cyfrowy napiwek?

Działania te pomagają poprawić reputację marki w sieci, a także pozwalają większej liczbie osób poznać Twoją firmę. Znajdzie to odzwierciedlenie w zwiększeniu Twojej tygodniowej/miesięcznej sprzedaży.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.