fbpx

Kuchenne zastosowania folii aluminiowej lub folii mocującej

Folia aluminiowa lub przezroczysta to dwa podstawowe sojuszniki, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni, profesjonalnej czy domowej. Jeśli jesteś tutaj, to dlatego, że znasz powód, ale chcesz więcej informacji.

Kiedy przygotowujemy kanapkę, musimy włożyć tacę do piekarnika, albo chcemy zatrzymać jakieś resztki z kolacji, wątpimy, która z nich będzie najlepsza do zawijania i konserwowania jedzenia.

Z tej wątpliwości wynikają dwie możliwości, które zazwyczaj mamy do dyspozycji w naszej kuchni: folia aluminiowa lub folia przezroczysta.

Istnieją różne zastosowania folii aluminiowej w kuchni i chociaż folia przezroczysta jest również używana do pakowania żywności, to każda z nich ma swoje szczególne cechy.

Tutaj podzielimy się charakterystyką i głównymi zastosowaniami folii aluminiowej lub folii transparentnej w kuchni.

Folia aluminiowa

Papel de aluminio

Ten rodzaj papieru nie jest ciągliwą folią aluminiową do różnych zastosowań, w tym do owijania przedmiotów i żywności. Istnieją inne częste zastosowania, takie jak przykrywanie tacek, które trafiają do piekarnika lub pojemników chłodniczych.

Ogólnie rzecz biorąc, ta cienka blacha aluminiowa ma grubość mniejszą niż 0,006 mm, co sprzyja jej elastyczności. Posiada dwie łatwo rozróżnialne powierzchnie, z których jedna jest błyszcząca, a druga matowa, co jest wynikiem procesu produkcyjnego.

Folia aluminiowa jest doskonałym przewodnikiem ciepła, dlatego ma bezpieczne miejsce w kuchni, zarówno do gotowania, jak i do przechowywania żywności.

Zastosowania folii aluminiowej

Wśród zastosowań folii aluminiowej w kuchni można wymienić

  • Trzymaj jedzenie w lodówce.
  • Gotować mięso, kurczaka i warzywa unikając bezpośredniego ognia z grilla.
  • W piekarniku ugotuj rybę, kurczaka i indyka, dbając o to, aby wnętrze było dobrze ugotowane i nie przypalało się na zewnątrz.
  • Unikać zanieczyszczenia krzyżowego z inną żywnością lub składnikami.
  • Zapobiegając przenikaniu zapachu żywności, którą konserwuje, tworzy specjalną barierę, która chroni jej właściwości.
  • Aby uniknąć kontaktu żywności ze światłem, w przypadku gdy jest to konieczne do przygotowania.
  • Do ponownego podgrzewania żywności w piecu, aby zapobiec jej przypaleniu lub wysuszeniu.
  • Zachowuje świeżość chleba i ciasteczek, jakby dopiero co wyszły z pieca.
  • Jako ostrzałka do noży lub nożyczek.

Charakterystyka folii aluminiowej

  • Łatwo dostępny materiał.
  • Elastyczne i formowalne.
  • Zapobiega ona przedostawaniu się światła i wilgoci do żywności.

Wady stosowania folii aluminiowej

Wśród wad stosowania folii aluminiowej należy wymienić

  • Generuje on negatywny wpływ na środowisko.
  • Nie może być używany do podgrzewania żywności za pomocą mikrofalówki, ponieważ jest to materiał metaliczny.
  • Nie jest zalecany do przechowywania żywności kwaśnej, słonej lub mrożonej.

Papier, folia lub folia przezroczysta

Papel film o film transparente

Folia papierowa lub przezroczysta jest plastikową pokrywą używaną do dłuższego utrzymywania świeżości żywności poprzez zamykanie jej tym materiałem.

Ogólnie rzecz biorąc, papier lub przezroczysta folia do zastosowań spożywczych jest najczęściej stosowanym opakowaniem w kuchni ze względu na swoje zalety, ponieważ gwarantuje zachowanie żywności i pozwala w każdej chwili zobaczyć jej stan.

Zastosowanie papieru lub przezroczystej folii

Niektóre z zastosowań folii papierowej lub przezroczystej folii to

  • Oddzielne porcje żywności, takie jak mięso, kurczak, wieprzowina, kiełbasa, między innymi, aby je zachować i zapobiec poparzeniom spowodowanym przez zimno w zamrażarce.
  • Zawijać żywność, która ze względu na swój kształt nie może być zakonserwowana przy użyciu folii aluminiowej.
  • Konserwujemy owoce, warzywa i kiełbasy, takie jak szynka, sery i kiełbasy.
  • Przezroczysta folia jest używana do gotowania potraw na parze.
  • Przy sprawdzaniu jego odporności w opakowaniu jest on stosowany w mikrofalówce, aby uniknąć wysuszenia żywności.
  • Pojemniki z żywnością należy uszczelnić, aby chronić je przed wilgocią i kurzem.
  • Można go użyć do zrobienia worka na rury.

Charakterystyka folii papierowej lub przezroczystej

  • Bardziej ekonomiczny.
  • Dostosowuje się do każdej powierzchni.
  • Zapobiega to przepływowi powietrza w kierunku jedzenia.
  • Potrafi zachować wilgotność żywności.

Dlaczego nie użyjesz folii?

Wady, które najbardziej podkreślają użycie przezroczystej folii, mamy:

  • Nie jest zalecane do owijania produktów spożywczych wystawionych na działanie światła.
  • Nie może być stosowany do gorących potraw, do gotowania w piekarnikach, patelniach lub w wysokich temperaturach.
  • Elastyczność folii sprawia, że jest ona trudna w użyciu, ponieważ po zdjęciu z rolki przezroczysta folia zwykle traci swój kształt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy