Kroki mające na celu optymalizację automatyzacji zamówień

automatizacion-pedidos-portada

Automatyzacja zleceń jest jednym z celów, który napędza rozwój odpowiedniego zarządzania magazynem, dystrybucją i właściwym przygotowaniem Państwa serwisu.

Dla małych restauracji, zarządzanie zamówieniami może być łatwym zadaniem, ale jak tylko zdobędziesz więcej klientów, zamówienia będą rosnąć i musisz być przygotowany do prawidłowego zarządzania nimi.

W celu wsparcia Państwa, tutaj dzielimy się z Państwem ciekawymi treściami, które pomogą Państwu włączyć do działań biznesowych, promujących automatyzację zamówień w Państwa restauracji.

Automatyzacja zamówień, krok po kroku

Automatización de pedidos, paso a paso

Zacznijmy od podstawowego przewodnika o tym, co należy zrobić, aby zoptymalizować automatyzację zamówień, aby mieć jasny plan działania, który pomoże Ci w całym procesie.

Zobaczmy, bez dalszego rozwodzenia się, jakie kroki musisz podjąć, aby osiągnąć automatyzację zamówień w swojej firmie:

  1. Ustalcie Państwo cele, które chcecie osiągnąć stosując ten proces w swojej restauracji, w ten sposób będziecie mogli określić rzeczywiste potrzeby automatyzacji zamówień.
  2. Zidentyfikuj fazy przygotowania zamówienia, które pozwolą na zdefiniowanie automatyzacji usługi.
  3. Nadaj priorytet procesom optymalizacyjnym, których wymaga biznes, w ten sposób będziesz mógł określić budżet i szacowany czas na wdrożenie każdej poprawy.
  4. Zastosuj automatyzację zamówień w swojej firmie, którą wybrałeś dla swojej firmy.

Podczas wdrażania automatyzacji konieczne jest wprowadzenie szeregu zmian, które pozwolą Twojemu zespołowi rozwinąć nowe umiejętności, które wzbogacą ich szkolenie, a co za tym idzie, ich wydajność.

Czym jest automatyzacja zamówień?

¿Qué es la automatización de pedidos?

Automatyzacja to wszystkie działania technologiczne, które pozwalają na usprawnienie metodologii stosowanych przez Twoją firmę, aby zapewnić niezapomnianą obsługę wśród Twoich klientów.

Ponadto, dzięki automatyzacji procesu zamówień, celem jest poprawa wydajności przedsiębiorstwa.

Co to jest wybieranie?

Kompletacja lub przygotowanie zamówienia jest czynnością, która decyduje o przyjęciu, przygotowaniu, przechowywaniu i aktualizacji zapasów towarów.

Celem tej działalności jest zagwarantowanie, że produkty wymagane przez klienta są wykonywane w odpowiedni sposób, z zachowaniem terminów ustalonych przez serwis.

Charakterystyka przygotowania zamówienia lub kompletacji

Características de la preparación de pedidos o picking

Wśród tych cech charakterystycznych dla kompletacji lub przygotowania zamówienia, wyróżniają się następujące:

  • Posiada punkty kontrolne w magazynie, które gwarantują lokalizację towarów, obsługę i przejazd maszyn oraz osób.
  • Pokazuje ona odpowiednią sygnalizację i organizację powierzchni magazynowych.
  • Ustanawia sygnalizację dla towaru.
  • Ustala ona wskazania do mobilizacji i transportu towarów znajdujących się w magazynie.
  • Obsługuje instrukcje pisemne lub głosowe za pomocą urządzeń elektronicznych w celu realizacji zamówień.
  • Prowadzi on kontrolowaną ewidencję zapasów towarów wprowadzanych i wyprowadzanych z magazynu.

Rodzaje kompletacji

Selekcja partii

Kompletacja partii może być wykonywana ręcznie lub automatycznie. Opiera się ona na zbiorze produktów w partiach, które są następnie rozdzielane, aby dać Ci referencje, które odpowiadają każdemu zamówieniu.

Pick to box

Ten rodzaj kompletacji opiera się na zbieraniu produktów razem, co rozpoczyna przygotowanie zamówień w skrzyniach wysyłkowych unikając procesu rozdzielania produktów.

Wybierz według światła lub wybierz do światła:

Pick by light lub pick to light pozwala na przygotowanie zamówień w sposób zorganizowany i sprawny, umieszczając produkty na półkach z przypisanym kodowaniem ułatwiającym selekcję podczas wyszukiwania.

Pick to voice

Pick to voice oferuje przewodnik po instrukcjach głosowych, wykorzystywany w przygotowaniu zleceń pobrania, aby przyspieszyć obsługę zamówień. Opcja ta daje Ci swobodę w wykonywaniu operacji.

Metody optymalizacji zamówień

Métodos de optimización de pedidos

Aby osiągnąć optymalizację w przygotowaniu zamówień komisjonowania, konieczne jest opracowanie metodologii, która pozwoli na poprawę dostępu do produktów i zapewnienie ich właściwej dystrybucji.

Metody optymalizacji opracowane w ramach przygotowania kompletacji zamówień to

  1. Wdrożenie systemów zarządzania, które pozwalają poznać w czasie rzeczywistym dostępność zamówień.
  2. Utrzymanie ścisłej kontroli nad zarządzaniem i wewnętrznymi działaniami związanymi z zamówieniami.

Etapy przygotowania zamówienia

W celu przygotowania zamówień konieczne jest spełnienie szeregu etapów, które rozkładają metody stosowane do realizacji każdego z ustalonych zadań.

Etapy przygotowania zamówienia są następujące:

1. Planowanie

Na tym etapie odbywa się planowanie i organizacja zleceń.

Aby być bardziej efektywnym, wskazane jest wdrożenie tutaj systemów automatyzacji zleceń. Upraszcza to pracę i przyjmowanie zleceń.

2. Wycieczka

Trasa jest kolejnym z etapów przygotowania zamówienia. Na tym etapie, w magazynie Państwa restauracji, sprawdzane jest istnienie niezbędnych składników

Na tym etapie, istnienie zautomatyzowanego procesu jest idealne do zwiększenia wydajności w Twojej kuchni.

3. Wydobywanie lub zbieranie

Proces wydobycia lub odbioru towaru różni się w zależności od lokalizacji produktu i jego dostępności w magazynie, aby w jak najkrótszym czasie rozpocząć przygotowywanie zamówień.

Na tym etapie sprawdzą Państwo, czy zarówno przechowywanie, jak i inwentaryzacja zostały przeprowadzone prawidłowo.

4. Sprawdzenie i przygotowanie zamówienia

Sprawdzenie i przygotowanie zamówienia jest ostatnim etapem procesu. Gwarantuje on, że każdy z poprzednich etapów został przeprowadzony prawidłowo i stanowi podstawę do rozpoczęcia kompletacji.

Zalety automatyzacji zamówień

Ventajas de la automatización de pedidos

W przypadku, gdy nadal masz wątpliwości co do korzyści z tego procesu, pozostawiamy Ci najważniejsze korzyści z pracy nad automatyzacją zamówień w Twojej restauracji:

  • Zwiększenie wydajności poprzez wykorzystanie nowych technologii.
  • Optymalizacja i odpowiednie rozmieszczenie przestrzeni
  • Ułatwia to transport ładunków w fazie magazynowania.
  • Chroni i gwarantuje konserwację towarów.
  • Gwarantuje logistykę i dystrybucję towarów.
  • Prowadzi aktualny zapis inwentaryzacji w czasie rzeczywistym.
  • Odpowiednie postępowanie w przypadku usterek i kontrola w obecności produktów z wadami.
  • Usprawnia zarządzanie dostawami zamówień w zależności od terminu ich realizacji.
  • Dostarcza dokładnych informacji o pochodzeniu, lokalizacji i dostawie towarów.

Błędy w przygotowaniu porządku

Ogólnie rzecz biorąc, najczęstsze błędy w przygotowaniu zamówień występują w środowisku pracy i te przypadki mają znaczący wpływ na wydajność firmy.

Tutaj podzielimy się niektórymi błędami w przygotowaniu zamówienia:

  • Nieodpowiednie instalacje, wyposażenie i technologia.
  • Źle stosowane planowanie i metodologie.
  • Brak wykształcenia i wyszkolenia zespołu roboczego.
  • Nieefektywne punkty dostępu i identyfikacji.
  • Nieodpowiednia identyfikacja dostawy i produktu.
  • Złe zarządzanie zapasami produktów.

Mamy nadzieję, że dzięki tym informacjom będziecie Państwo mogli rozpocząć proces automatyzacji zamówień w swojej restauracji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy