Jakie produkty spożywcze mogą być pakowane próżniowo?

Metoda pakowania próżniowego pozwala na długotrwałe przechowywanie żywności, minimalizując utratę jej właściwości i składników odżywczych.
Istnieją różne rodzaje worków próżniowych. Większość z nich jest produkowana w różnych rozmiarach, przeznaczonych do przechowywania produktów stałych i płynnych.
Chociaż bardzo często obserwuje się metodę pakowania próżniowego w restauracjach, można ją również stosować w domu, aby zachować produkty kupowane na rynku i pomóc swojej gospodarce.
Dowiedz się więcej o technice pakowania i konserwowania żywności, a także o tym, które produkty mogą być pakowane próżniowo.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Co masz na myśli mówiąc o pakowaniu próżniowym?
Często zdarza się, że po zakupach trzeba wyrzucić trochę jedzenia, które zostało uszkodzone przed spożyciem. Dotyczy to zwłaszcza świeżej żywności, takiej jak owoce i warzywa.
Dlatego powszechnie stosuje się technikę pakowania próżniowego, to znaczy przechowywanie składników w workach próżniowych i eliminowanie powietrza, które jest w nich przechowywane, co daje możliwość długiego przechowywania.
Proces ten jest możliwy dzięki wyeliminowaniu tlenu i mikroorganizmów, które degradują i uszkadzają żywność.
Worki próżniowe są wykonane z różnych materiałów, niektóre grubsze i bardziej odporne niż inne, więc masz możliwość przechowywania ich w zamrażarce, spiżarni lub lodówce.
Jakie produkty spożywcze mogą być pakowane próżniowo?
Worki próżniowe umożliwiają odkurzanie żywności, niezależnie od tego, czy jest ona płynna czy stała.
Ważne jest jednak, aby być ostrożnym i szanować pojemność worków, aby uniknąć ich rozlania lub nie zgrzania do końca.
Oto lista produktów, abyście wiedzieli, które produkty mogą być pakowane próżniowo.
Mięso i drób
Idealnie nadaje się do próżniowego pakowania mięsa, bez względu na to, czy rezerwujesz cały kawałek czy filet. W przypadku drobiu pakowanego próżniowo, najlepiej jest, aby został on odkostniony i oddzielony kawałkami.
Z tej metody przechowywania można skorzystać do przechowywania już zamarynowanych kawałków mięsa, a podczas gotowania wystarczy wyjąć je z lodówki i ugotować na patelni.
Mięso, które zamierzasz umieścić w workach próżniowych może być świeże lub zamrożone. Ważne jest, aby nie stracił on swojej jakości i stał się bardziej delikatny, gdy gotujesz.
Zaleca się, aby pod tą metodą nie przechowywać mięsa z kośćmi. Dzieje się tak, ponieważ po usunięciu powietrza z worka, kości mogą złamać worek próżniowy.
Ryby i owoce morza
Jeśli zamierzasz pakować próżniowo małe ryby, takie jak sardynki, najlepiej jest je zamrozić, aby nie zostały zmiażdżone po usunięciu powietrza.
Duże ryby, takie jak ośmiornica, krewetki, kalmary i krewetki są pakowane próżniowo całkowicie, dzięki czemu masz więcej możliwości podczas ich przygotowywania.
Ważne jest jednak, aby starać się przechowywać całą rybę bez płetw, a nawet bez ogona, ponieważ mogłyby one otworzyć mały otwór w worku, zapobiegając powstaniu próżni wewnątrz.
Warzywa i rośliny strączkowe
Najlepszą alternatywą dla próżniowego pakowania warzyw i roślin strączkowych jest ugotowanie ich tak, aby nie wchłaniały wilgoci, a następnie zamrożenie. Zapobiega to również psuciu się żywności podczas procesu usuwania powietrza w celu wytworzenia podciśnienia.
Sery
Pakowany próżniowo ser powinien być pocięty na średniej wielkości kawałki, tak aby można było wykorzystać tylko to, co jest konieczne, a nie rozmrozić cały ser.
Jeśli masz zamiar zamrozić miękki ser, musisz to zrobić bardzo ostrożnie. Ten rodzaj sera odsącza płyn, który powinien umożliwić uszczelnienie worka próżniowego.
Owoce
Ważne jest, aby pokroić owoce na kawałki i zamrozić je przed utworzeniem próżni, aby uniknąć stłuczeń i zmiażdżenia.
Jeśli zamierzasz przygotować soki z owocami, możesz wyjąć miąższ, aby go zamrozić i zapakować próżniowo.
Płyny
Aby zapakować płyn, należy podać ilość mniejszą niż pojemność worka próżniowego, aby uniknąć rozlania.
Ponadto, musisz być ostrożny podczas tworzenia próżni, aby zapobiec cieczy od pozwalając worek do uszczelnienia lub, jeśli używasz maszyny próżniowej, do złamania.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat procesu próżniowego pakowania cieczy, polecamy artykuł: Czy można pakować ciecze w próżni?
Wskazówki dotyczące żywności pakowanej próżniowo
Jeśli masz maszynę do wytwarzania próżni, po prostu postępuj zgodnie z jej instrukcjami. Ale jeśli chcesz korzystać z tej techniki bez niej, istnieją różne metody domowe do generowania próżni, które można znaleźć w artykule Gotowanie próżniowe: wszystko, co musisz wiedzieć.
Aby zachować mięso i ryby przez dłuższy okres czasu, idealnie jest je ugotować. A jeśli używasz worków do gotowania próżniowego, możesz tam gotować jedzenie.
Warzywa i rośliny strączkowe muszą być gotowane tak, aby nie wytwarzały gazu po wyeliminowaniu tlenu do odkurzania.
Worki próżniowe? Mamy je dla ciebie
Nieważne, czy prowadzisz firmę, czy zamierzasz używać ich do przechowywania składników w swoim domu, w Monouso mamy dla Ciebie idealne worki próżniowe.
Wśród różnych rodzajów worków próżniowych, które Państwu oferujemy, znajdują się biodegradowalne worki próżniowe, wytłaczane worki próżniowe, worki do przechowywania żywności wykonane z tworzyw sztucznych oraz worki próżniowe do gotowania.
Masz różne rozmiary do wyboru i przechowywania od najmniejszego produktu do tego, który zajmuje najwięcej miejsca wewnątrz lodówki.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy