fbpx

Jaka jest różnica między zakażeniem a zatruciem pokarmowym

Są to pojęcia, które można łatwo pomylić, co sprawia, że zastanawiasz się, czy zatrucie pokarmowe jest takie samo jak infekcja pokarmowa w pewnym momencie w ciągu dnia.

Podczas jedzenia zawsze istnieje obawa, że jedzenie jest czyste, dobrze ugotowane i pochodzi z bezpiecznego miejsca, zwłaszcza jeśli jedzenie jest poza domem, ponieważ jeśli jedzenie nie jest w dobrym stanie, można łatwo zachorować.

Aby zrozumieć różnicę między zakażeniem a zatruciem pokarmowym, musisz wiedzieć, co każde z nich oznacza. W Monouso wyjaśniamy ci to tak, abyś mógł je łatwo rozróżnić.

infeccion-intoxicacion

Infekcja pokarmowa

Wiedząc, że są to różne pojęcia, zastanawiasz się, co to jest infekcja pokarmowa Choroba przenoszona drogą pokarmową jest chorobą powodowaną przez bakterie, wirusy lub pasożyty w żywności.

Aby mieć infekcję pokarmową musisz spożywać wodę lub pokarm, który jest zainfekowany przez te żywe mikroorganizmy, które mogą spowodować poważne uszkodzenia jelit. Jedną z najbardziej znanych jest salmonella.

Dlatego też należy zachować szczególną ostrożność przy myciu żywności przed jej spożyciem i podczas przechowywania, ponieważ jeśli nie przechowuje się jej prawidłowo, mikroorganizmy te mogą się szybko rozmnażać.

Zatrucia pokarmowe

Wiesz co to jest infekcja pokarmowa, teraz czas na odpowiedź, co to jest zatrucie pokarmowe? Jest to jedzenie żywności, która ma jakiś wysoce toksyczny składnik, który powoduje problemy jelitowe.

Może to być spowodowane toksynami bakteryjnymi lub interakcją żywności z chemikaliami, które mogą być różne, od tych, których używasz do sprzątania domu do pestycydów w celu wyeliminowania gryzoni w restauracji.

Różnice między zakażeniem a zatruciem pokarmowym

Ponieważ objawy są tak podobne, znalezienie ich przyczyny może trwać kilka dni, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, co odróżnia jedno od drugiego, aby wiedzieć, jak postępować.

  • Infekcja jest spowodowana przez mikroorganizmy (bakterie, wirusy lub pasożyty).
  • Zatrucie zanieczyszczeniami chemicznymi.
  • Infekcje często występują, gdy żywność jest przechowywana w stanie surowym w temperaturze pokojowej przez długi czas.
  • Do zatrucia dochodzi, gdy żywność nie jest czysta lub masz kontakt z produktami toksycznymi.
  • W przypadku infekcji częstymi objawami są biegunka, gorączka, dreszcze i bóle brzucha.
  • Kiedy masz odurzenie, objawia się wymiotami i mdłościami.
  • Infekcja zależy od interakcji z żywnością. W przypadku mięsa, istnieją mikroorganizmy, które mogą znajdować się w zwierzęciu za jego życia.
  • Zatrucie jest związane z higieną narzędzi i miejscem, w którym będzie przetwarzana żywność.
  • Jednemu i drugiemu można zapobiec poprzez prawidłowe przygotowanie potrawy, bez długotrwałego utrzymywania jej w temperaturze pokojowej i przechowywanie jej w taki sposób, aby nie miała ona kontaktu z żadnymi zanieczyszczeniami.

Od momentu zakupu jedzenia do momentu jego zjedzenia należy zawsze zachować szczególną ostrożność, sprawdzać higienę miejsca, w którym robimy zakupy, dobrze umyć jedzenie przed jego prawidłowym przechowywaniem, a podczas gotowania należy upewnić się, że jest dobrze ugotowane przed spożyciem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy