Jak zrobić różne rodzaje szpikulec i jak je zaprezentować

Jeśli chcesz wiedzieć , jak robić szpikulce , bardzo ważne jest, abyś wziął pod uwagę pewne rzeczy, które mogą być bardzo pomocne przy ich zręcznościowym przygotowaniu. Dzięki temu końcowy rezultat będzie bardzo atrakcyjny wizualnie. Przecież nie można zapominać, że nawet jeśli jest to jedzenie, to pierwszą rzeczą, jaką robi, jest wejście w oczy.
Właśnie to powiemy w każdym z przepisów, które podamy dalej: jak to zrobić i jak uzyskać najlepszą prezentację.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Jak zrobić pinchos: kilka oryginalnych pomysłów
Szpikulec do warzyw pieczony w piecu
O wiele zdrowsza alternatywa dla klasycznych szpikulec do mięsa. Ich kalorie również praktycznie nie istnieją. Jakby tego było mało, kontrast z sosem miodowo-pieczarkowym jest pyszny.
Do zrobienia około 4 porcji sz aszłyka potrzebna jest cukinia, dwie cebule dymki, 200 gramów pomidorów koktajlowych, dwa ząbki czosnku, cytryna, dwie łyżki musztardy, 200 gramów grzybów (całe), sól, oliwa z oliwek, pieprz, kilka łyżek miodu i garść pietruszki. Plus, oczywiście, jakieś laski szpikulec. Zobaczmy, jak je zrobić, za pół godziny będziesz miał je gotowe.
- Zaczniemy od opatrunku. Aby to zrobić, posiekaj czosnek i pietruszkę i włóż je do moździerza. Zgnieć je, aż zobaczysz, że całkowicie się rozpadają.
- Do zaprawy dodać miód, musztardę i olej. Mieszać, aż do uzyskania jednorodnego sosu. Odłóżcie to.
- Cukinię i cebulę dymkę pokroić na średniej wielkości kawałki, obliczając, że są one tak duże, że można je spożywać bez komplikacji.
- Warzywa przyklejać na pałeczkach, aż szaszłyki będą kompletne.
- Pomaluj szaszłyki sosem, który zarezerwowałeś na początku.
- Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
- Umieść szaszłyki w piekarniku (jeśli ma, to na stojaku) na około 20 minut lub do momentu, gdy zobaczysz, że są złote.
Gilda
Choć istniał już od kilku lat, ten typowo baskijski bar tapas zawdzięcza swoją nazwę mitycznemu filmowi o tej samej nazwie z Ritą Hayworth w roli głównej w latach czterdziestych XX wieku. Za niecałe 10 minut będziecie mieli swoje “Gildas” gotowe.
Tym razem będziesz potrzebował (w ilości dla dwóch osób) sześć marynowanych papryk (lub piparras), sześć solonych anchois, kilka zielonych oliwek (dziurkowane, dla wygody) i oliwę z oliwek extra virgin. Również szpikulec.
- Spuść płyn z chillies i odetnij im ogony (opcjonalnie, możesz zostawić je całe, jeśli chcesz). Podziel każdy z nich na dwie części lub zostaw je w całości, jeśli są małe.
- Odsączyć filety z sardeli. Oczyśćcie olej, jeśli chcecie, bo później podlejemy wszystko oliwą z oliwek.
- Zamontuj szpikulec na sztyfcie w tej kolejności: oliwka zielona, porcja papryki chilli (lub piparry) i sardela złożona na sobie; następnie jeszcze jedna połowa papryki chilli i na koniec kolejna oliwka. Jeśli jednak chcesz, możesz również zmienić kolejność lub część składników szpikulec.
- Teraz ubierz szaszłyki z hojnym pluskiem oliwy z oliwek extra virgin.
Krewetka z jajkiem
Idealne połączenie, które zaowocuje doskonałym sztyletem z niewielką ilością składników. Będziesz potrzebował kilku patyków, żeby to wszystko poskładać.
Jeśli chodzi o składniki, to są to: jedno jajko, jedna krewetka, majonez, posiekana pietruszka i odrobina brandy lub koniaku (do przypalenia) dla każdej krewetki i szpikulec do jajek, które chcesz zrobić.
- Ugotuj jajko.
- Smażyć i podsmażyć obrane krewetki z brandy lub koniaku.
- Z wierzchołka jajka pokroić plaster, aby stworzyć podstawę dla krewetki.
- Połóż trochę majonezu na części jajka, które pokroiłeś.
- Przykleić wykałaczkę do krewetek i ostrożnie włożyć ją do jajka z majonezem. Jako sugestię, można ukoronować szpikulec nadziewaną oliwką, aby nadać mu szczególny charakter.
- Na koniec, posypać szpikulec pietruszką.
Dorsz w oleju
W oparciu o fakt, że głównym składnikiem tego szpikulec jest ryba tak smaczna jak dorsz, sukces jest zapewniony. Należy przy tym pamiętać, że zajmie to około 10 minut, do których trzeba będzie dodać co najmniej kolejne 15 minut na odpoczynek.
Do wykonania tego szpikulec do dorsza w oleju dla dwóch osób potrzebne są patyczki do szpikulec, 300 gramów odsolonego dorsza (od tyłu), jedna papryka chilli, dwa ząbki czosnku, posiekana pietruszka i oliwa z oliwek extra virgin.
- Posiekać ząbki czosnku i pierścienie papryczki chilli.
- Wyjmij cienkie płaty dorsza (oczywiście bez kości) lub, jeśli wolisz, taquitos.
- Włóż dorsza, ząbki czosnku i pierścienie chilli do głębokiego pojemnika i podlej wszystko obfitą ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Niech odpocznie przez około 15 minut.
- Jeśli nie chcesz, aby dorsz był całkowicie surowy, możesz go gotować przez kilka sekund.
- Jest już gotowy. Wystarczy posypać pietruszkę na wierzchu.
Coś, co można zrobić, aby smak szpikulec był jeszcze bardziej intensywny, to włożyć go do lodówki na kilka dni, aby był całkowicie nasączony innymi składnikami. W lodówce doskonale wytrzyma kilka dni.
Poza umiejętnością przygotowania sztyletów, aby osiągnąć optymalny efekt końcowy, trzeba też wiedzieć, jak je zaprezentować. Jeśli chcesz, aby wyglądały one lepiej, możesz wybrać stojak na szpikulec, gdzie będą doskonale wyeksponowane, abyś mógł zabrać te, które chcesz. Aby nadać im bardziej osobisty charakter, możesz również wybrać pałeczki koktajlowe o różnych wzorach, a nawet motywach (np. z flagami).
Mamy nadzieję, że pomogliśmy Państwu odkryć nowe opcje, które można włączyć do przepisów na szpikulec. Pomiędzy ich delikatnością a skutecznością dobrej prezentacji, sukces jest zapewniony.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy