Jak zaprezentować talerz przekąsek lub przystawek z najbardziej oryginalnymi pojemnikami

plato-entremeses-portada

Kultura przystawki jest częścią hiszpańskiej idiosynkrazji. Żaden posiłek nie schodzi dobrze, jeśli nie skusił cię wermut, zimne piwo i oczywiście jakieś tapas lub szczypce, które pobudzają nasze soki żołądkowe. Trzeba jednak wiedzieć, jak zaprezentować talerz przekąsek, aby smakołyki wchodziły przez oczy, co jest zmysłem, który najbardziej nas pobudza.

Jak w oryginalny sposób zaprezentować przekąski i przystawki?

Istnieje wiele oryginalnych prezentacji przystawek, którymi można zaskoczyć swoich gości: m.in. maxi-żeberka, mini-kasserole, mini-pouchwy, miseczki o różnych kształtach.

Minivasos

Te małe szklanki są już trendem na imprezach, bankietach i koktajlach. Istnieją różne materiały i wzory, ale ważne jest to, że jadłodajnie uważają, że jest to wygodne do jedzenia.

Kieliszki, cienkie i wysokie, są idealne do kremów, zup i małych kęsów z sosami; te o większej szerokości lepiej nadają się na przekąski, które wymagają widelca lub noża; wreszcie kieliszki proste świetnie nadają się do formowania warstw.

Łyżki gastronomiczne

Te mniejsze są idealne do degustacji minimalistycznych przekąsek w jednym kęsie, a te większe sprawiają, że obsługa jest normalna, ale z estetyką, która zadowoli każdy stół.

W łyżkach gastronomicznych można podawać wszystkie rodzaje przekąsek: hummus z chrupiącym akompaniamentem, pikle, ośmiornice, salponie…

Puszki lub słoiki z konserwami

Bardzo niedawnym trendem, który można zaobserwować zarówno w barach, jak i w wielu domach w prezentacji przekąsek na zaskoczenie, jest stosowanie puszek i puszek.

Chociaż czasami używa się oryginalnych, dobrze umytych i bez ewentualnych krawędzi, które mogłyby spowodować skaleczenia, najlepiej kupować te pojemniki w sklepach, gdzie są już doskonale przystosowane do ich funkcjonowania.

Idealnie nadają się na przekąski z owoców morza, takie jak sardynki, kiszone małże czy sardele, choć ich możliwości są nieograniczone i trzeba tylko rzucić na nie odrobinę wyobraźni.

Oryginalne d’oeuvres i przystawki do zaskoczenia

plato-entremeses-cuerpo

Prezentacja jest ważna, ale kiedy już wygramy z gośćmi, nadszedł czas, aby zaatakować ich żołądek kilkoma dobrze uzasadnionymi przysmakami, jak powiedziałby Arguiñano.

Zobaczmy kilka łatwych przekąsek, które można zrobić dzień wcześniej, aby nie dać się złapać przez byka, gdy przyjadą goście i można mieć wszystko gotowe.

Szaszłyki do krewetek i cukinii

Wszystko, co musisz zrobić, to na przemian kilka kawałków zrolowanej cukinii z krewetkami w środku, spędzając kilka minut na kratce.

Hummus do zanurzenia

Hummusu nie może zabraknąć w oryginalnych starterach. Jeśli okaże się to zbyt ciężkie, można zmniejszyć ilość tahini, zastępując oliwę z oliwek świeżym jogurtem greckim.

Tartlety z rosyjską sałatką

Rosyjska sałatka jest jedną z gwiazd lata. Wypełnione nim tartlety są zawsze bezpiecznym zakładem. Tym bardziej, jeśli zwieńczysz je obranymi krewetkami.

Wiedza o tym, jak zaprezentować talerz koników d’oeuvres jest pierwszym krokiem do sukcesu w czasie aperitifu, ale potem trzeba wiedzieć, jak wypełnić go substancją. Możliwości są niezliczone: Montaditos z łososia, banderillas kiszony, jarmuż, cukinia i chipsy buraczane, itp. Ważne jest, aby mieć wyobraźnię i przygotowywać jedzenie z dużą dozą „miłości”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy