fbpx

Jak używać, czyścić i pielęgnować parownik bambusowy w 3 krokach

Kiedy bambusowy parowiec wchodzi do naszej kuchni, otwiera świat możliwości i obaw.

Po pierwsze, jestem ciekawy: Co mogę ugotować? Jakie otrzymam korzyści? Jak daleko mogę się posunąć?

Wtedy, przynajmniej w naszym przypadku, pojawiło się wiele wątpliwości. Jak się go używa? Można go spalić? Co mam zrobić, żeby go wyczyścić?

Aby pomóc Ci w tym odkryciu, postanowiliśmy zrobić ten wpis w trzech krokach, aby Twój parowiec był jak najbardziej świeży.

To prawda, że istnieją różne sposoby gotowania na parze i wiele urządzeń, które na to pozwalają, ale żaden z nich nie dorównuje gotowaniu w bambusowym parowarze.

Co to jest parowiec bambusowy?

Qué es una vaporera de bambú

Chociaż nazwa mówi wszystko, najlepiej wysiąść na właściwej stopie i wyjaśnić wszelkie wątpliwości.

Piec bambusowy to narzędzie do gotowania, chińskiego pochodzenia, wykonane z bambusa, które pozwala na gotowanie żywności na parze.

Jego działanie jest bardzo elementarne. Umieszczasz w nim jedzenie do ugotowania, wkładasz do woka nad wrzącą wodą i to wszystko. Pozostaje tylko czekać na jedzenie.

Jak czyścić i dbać o bambusowy parowiec?

Uso de vaporera

Zgodnie z obietnicą, są trzy kroki, które pomogą ci zadbać o bambusowy parowiec.

Etap 1 – Przygotowanie bambusowego parownika

Parówka jest używana na woku lub patelni z bardzo gorącą wodą. Będzie wystawiony na działanie wysokich temperatur.

Dlatego też konieczne jest nawilżenie parownika przed jego użyciem.

Żeby go nawodnić, możesz:

  • Umieść go pod kranem i zmocz na chwilę.
  • Włóż go do garnka z wodą, najlepiej ciepłą lub gorącą, na kilka godzin.

Drugi środek jest najbardziej zalecany, ponieważ wiąże się z mniejszym zużyciem wody.

Wszystko zależy jednak od zaleceń producenta parownika. W przypadku, gdy nie ma zaleceń dotyczących stosowania zestawu, należy zapytać sprzedawcę, czy można go nawadniać przed użyciem.

Dobrą praktyką podczas używania bambusowego parowaru jest nie umieszczanie jedzenia bezpośrednio na bambusie.

Tnie on okrągły papier z masłem lub warzywami i otwiera małe otwory, przez które przechodzi para wodna.

Umieść kulkę u podstawy parownika i połóż na niej jedzenie.

Aby nie utrudniać przepływu pary, zaleca się, aby okrągły był mniejszy niż wnętrze parownika.

Etap 2 – Czyszczenie bambusowego parowca

Limpieza de vaporera de bambú

Po każdym użyciu, parownik musi być odpowiednio oczyszczony.

Możesz ostrożnie pocierać parownik nylonową gąbką. Nie należy używać żadnego mocnego materiału, ponieważ spowoduje to jego uszkodzenie.

Można też użyć odrobiny mydła i bardzo rozcieńczonego. Bambus jest bardzo porowaty i może absorbować mydło lub jego aromat. Wtedy, kiedy użyjesz go ponownie, wsiąknie w jedzenie.

Bardziej niezawodną metodą czyszczenia jest pocieranie go pół cytryną. Cytryna oczyści, zdezynfekuje i wyeliminuje pachnące dłonie.

Można go również pocierać zużytą czarną torebką na herbatę. Czarna herbata zawiera kwas taninowy. Pomoże ci to posprzątać i sprawi, że parownik będzie tak dobry jak nowy.

Etap 3 – Prawidłowe przechowywanie

Almacenar una vaporera

Przechowywanie parownika jest bardzo ważnym krokiem w zachowaniu jego nowego wyglądu.

Po każdym praniu, gdy jest jeszcze mokry, weź chłonny ręcznik papierowy lub kawałek szmatki, nasącz go olejem jadalnym i podawaj dookoła parowca.

Olej zapobiegnie wysychaniu parownika bambusowego po użyciu.

Należy go przechowywać tylko wtedy, gdy jest całkowicie suchy. Nie wystawiaj go na słońce do wysuszenia. Ryzykuje złamaniem.

Idealnym miejscem do przechowywania naszego bambusowego parowaru jest suche miejsce, gdzie jest on przechowywany z dala od wszelkich źródeł wilgoci i bezpośredniego światła słonecznego.

Korzyści płynące z gotowania na parze

Beneficio de cocinar con vapor

Skoro doszedłeś tak daleko, chcemy ci powiedzieć o wielkich korzyściach płynących z gotowania na parze.

Gotowanie na parze było wcześniej uważane za rodzaj gotowania tylko dla osób z problemami trawiennymi lub na diecie.

Jednak wielu renomowanych szefów kuchni włączyło tę technikę do swoich metod gotowania, demonstrując ogromne korzyści, jakie ona przynosi.

Niektóre z tych korzyści są:

  • Nie narażona na działanie wysokich temperatur żywność zachowuje wszystkie swoje składniki odżywcze, minerały i witaminy.
  • Tłuszcze zewnętrzne są usuwane z jedzenia, ale soki pozostają. Dzięki temu uzyskuje się soczystsze i smaczniejsze dania.
  • Zapach, konsystencja i smak jedzenia nie jest stracony. Wręcz przeciwnie, jest on zintensyfikowany.
  • Zapomnij o jedzeniu spalonym, przepalonym lub suchym.
  • Dzięki zmniejszeniu zużycia ropy naftowej nie tylko będziesz zdrowy, ale także zaoszczędzisz pieniądze.
  • Parzenie jedzenia, wbrew temu, co się myśli, zajmuje niewiele czasu.

Użycie bambusowego parowaru, jak widzieliśmy, jest inteligentną decyzją, która przyniesie smak i zdrowie w Twoim życiu.

Chcesz wiedzieć, jak zrobić bambusowy parowiec? Dowiedz się tego w poniższym filmie.

https://www.youtube.com/watch?v=dhhjrg2Z4Gs

Zwróć uwagę na kolejne publikacje Monouso.es, gdzie będziemy poszerzać wiedzę o tym wspaniałym sprzęcie kuchennym i proponować najlepsze przepisy, aby zachwycić Twoją rodzinę i przyjaciół.

Wysokiej jakości parownik bambusowy można kupić w naszym sklepie internetowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy