fbpx

Jak umieścić żywność w lodówce restauracyjnej lub barowej

wstawić żywność do lodówki

Wiedza o tym, jak umieszczać żywność w lodówce w lokalu gastronomicznym ma wiele zalet: poprawia wydajność firmy, mniej żywności jest tracone z powodu upływu terminu ważności lub zepsucia, zapasy są lepiej kontrolowane, wyszukiwanie produktów wymaganych w menu jest szybsze i łatwiej je uzupełnić.

Lepsze opakowania do przechowywania żywności w lodówce

Pojemniki stosowane w kuchniach barowych i restauracyjnych są wykonane z różnych materiałów. Zobaczmy, jakie są cechy i zalety tych, które wyznaczają główny trend.

Pojemniki z tworzyw sztucznych

Tworzywo sztuczne jest bardzo często stosowane w magazynach żywności i komorach lokali gastronomicznych, ponieważ jest bardzo trwałe, odporne, tanie i lekkie. Jest bardzo przydatny do transportu i przechowywania żywności przez krótki okres czasu.

Nie należy go jednak nigdy używać do podgrzewania żywności ani do przechowywania w nim gorących potraw. Ważne jest, aby sprawdzić, czy plastikowe pojemniki używane do zamrażania żywności zostały zaprojektowane do tego celu.

PLA Pojemniki z pokrywą ze skrobi kukurydzianej

Materiał ten, substytut plastiku, jest pozyskiwany z roślin i jest całkowicie kompostowalny i przyjaznydla środowiska.

W branży hotelarskiej coraz częściej korzysta się z usług na wynosi z dostawą.

Opakowania FOAM

Ekonomiczne opakowanie izotermiczne, bardzo lekkie, pieniące się w dotyku i wielofunkcyjne (może służyć jako termiczne pudełko na menu lub jako pojemnik na hot-dogi i hamburgery).

Pojemniki aluminiowe

Bardzo łatwy w produkcji, jest jednym z najbardziej powszechnych materiałów w komorach gastronomicznych, ponieważ jest zwykle używany do żywności, która ma być spożywana natychmiast lub do wstępnie ugotowanych posiłków.

>  18 blogi kulinarne, dzięki którym poprawisz swoje umiejętności kulinarne

Pojemniki na trzcinę cukrową

Najpopularniejszy obecnie pojemnik biodegradowalny, jest bardzo ekonomiczny i wielofunkcyjny.

Jak prawidłowo układać produkty w lodówce

Wiedza na temat rozmieszczenia produktów w komorach jest podstawą w biznesie gastronomicznym.

Po pierwsze, żywność musi być oddzielona w zależności od tego, czy jest pakowana, gotowana czy świeża. Należy również wziąć pod uwagę okres przydatności do spożycia każdego z nich, aby zapobiec ich zepsuciu lub wygaśnięciu

Ideałem byłoby posiadanie komory dla każdego rodzaju produktu, ale nie jest to możliwe w większości barów i restauracji.

Dlatego zobaczymy, jak zorganizować lodówkę w zależności od żywności, która będzie w niej przechowywana:

  • Warzywa i owoce do spożycia na surowo: w oddzielnych przegródkach lub na górnych półkach.
  • Warzywa i owoce, które mają byćgotowane: w ich specyficznej szufladzie, która zazwyczaj znajduje się na dole.
  • Jajka: w najmniej zimnej części lodówki.
  • Surowe ryby i mięso: w najzimniejszych miejscach lodówki, które zazwyczaj znajdują się na jej dnie. Zaleca się oddzielenie ryb od mięsa.
  • Przetworzona żywność: w górnej części lodówki.
  • Produkty mleczne: na drzwiach lub w części środkowej.
  • Kiełbasy: w hermetycznych pojemnikach w obszarze środkowym.
  • Sosy: nad rybami i mięsem, w środkowej części.
  • Desery: zawsze przykryte na dole.

Oznacz żywność etykietą z informacją o niej

Zaleca się sortowanie produktów zgodnie z datą ich otrzymania. Pierwsza rzecz, która trafia do komór, jest zazwyczaj pierwszą rzeczą, która powinna z nich wyjść.

Najlepszym sposobem kontroli nad pierwszeństwem spożycia żywności jest oznaczanie jej datą wprowadzenia i ustalenie na tej samej etykiecie maksymalnego terminu spożycia.

Sporządzić „listę kontrolną

Co to jest „check-list”?

Jest to lista, która pozwala na sprawdzenie w uporządkowany sposób, czy zastosowałeś się do wszystkiego, co jest na niej napisane

Ostatnim, ale nie mniej ważnym krokiem jest sporządzenie„check-listy„. Pozwala to mieć jaśniejsze pomysły, a praca z uporządkowaną lodówką sprawia, że praca jest przyjemniejsza i mniej stresująca

>  Jakie są najlepsze zdrowe desery

Aby kontynuować ten porządek, zaleca się sporządzanie „check-list” i codzienne aktualizowanie tego, co zostało w lodówce i co trzeba kupić ponownie. Mając dobrze uporządkowaną lodówkę o wiele łatwiej jest aktualizować tę listę, ponieważ wszystko jest w zasięgu wzroku

W Monouso pomożemy Ci w tym porządku, proponując pojemniki do przechowywania żywności. Nie wahaj się stworzyć listy kontrolnej dla wszystkich swoich materiałów, a gdy już to zrobisz, zajrzyj na naszą stronę internetową, aby zobaczyć, czego potrzebujesz

Zapraszamy, czekamy na Ciebie na naszej stronie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy