fbpx

Jak umieścić żywność w lodówce restauracyjnej lub barowej

wstawić żywność do lodówki

Wiedza o tym, jak umieszczać żywność w lodówce w lokalu gastronomicznym ma wiele zalet: poprawia wydajność firmy, mniej żywności jest tracone z powodu upływu terminu ważności lub zepsucia, zapasy są lepiej kontrolowane, wyszukiwanie produktów wymaganych w menu jest szybsze i łatwiej je uzupełnić.

Lepsze opakowania do przechowywania żywności w lodówce

Pojemniki stosowane w kuchniach barowych i restauracyjnych są wykonane z różnych materiałów. Zobaczmy, jakie są cechy i zalety tych, które wyznaczają główny trend.

Pojemniki z tworzyw sztucznych

Tworzywo sztuczne jest bardzo często stosowane w magazynach żywności i komorach lokali gastronomicznych, ponieważ jest bardzo trwałe, odporne, tanie i lekkie. Jest bardzo przydatny do transportu i przechowywania żywności przez krótki okres czasu.

Nie należy go jednak nigdy używać do podgrzewania żywności ani do przechowywania w nim gorących potraw. Ważne jest, aby sprawdzić, czy plastikowe pojemniki używane do zamrażania żywności zostały zaprojektowane do tego celu.

PLA Pojemniki z pokrywą ze skrobi kukurydzianej

Materiał ten, substytut plastiku, jest pozyskiwany z roślin i jest całkowicie kompostowalny i przyjaznydla środowiska.

W branży hotelarskiej coraz częściej korzysta się z usług na wynosi z dostawą.

Opakowania FOAM

Ekonomiczne opakowanie izotermiczne, bardzo lekkie, pieniące się w dotyku i wielofunkcyjne (może służyć jako termiczne pudełko na menu lub jako pojemnik na hot-dogi i hamburgery).

Pojemniki aluminiowe

Bardzo łatwy w produkcji, jest jednym z najbardziej powszechnych materiałów w komorach gastronomicznych, ponieważ jest zwykle używany do żywności, która ma być spożywana natychmiast lub do wstępnie ugotowanych posiłków.

>  Guía de compra de los envases de foam

Pojemniki na trzcinę cukrową

Najpopularniejszy obecnie pojemnik biodegradowalny, jest bardzo ekonomiczny i wielofunkcyjny.

Jak prawidłowo układać produkty w lodówce

Wiedza na temat rozmieszczenia produktów w komorach jest podstawą w biznesie gastronomicznym.

Po pierwsze, żywność musi być oddzielona w zależności od tego, czy jest pakowana, gotowana czy świeża. Należy również wziąć pod uwagę okres przydatności do spożycia każdego z nich, aby zapobiec ich zepsuciu lub wygaśnięciu

Ideałem byłoby posiadanie komory dla każdego rodzaju produktu, ale nie jest to możliwe w większości barów i restauracji.

Dlatego zobaczymy, jak zorganizować lodówkę w zależności od żywności, która będzie w niej przechowywana:

  • Warzywa i owoce do spożycia na surowo: w oddzielnych przegródkach lub na górnych półkach.
  • Warzywa i owoce, które mają byćgotowane: w ich specyficznej szufladzie, która zazwyczaj znajduje się na dole.
  • Jajka: w najmniej zimnej części lodówki.
  • Surowe ryby i mięso: w najzimniejszych miejscach lodówki, które zazwyczaj znajdują się na jej dnie. Zaleca się oddzielenie ryb od mięsa.
  • Przetworzona żywność: w górnej części lodówki.
  • Produkty mleczne: na drzwiach lub w części środkowej.
  • Kiełbasy: w hermetycznych pojemnikach w obszarze środkowym.
  • Sosy: nad rybami i mięsem, w środkowej części.
  • Desery: zawsze przykryte na dole.

Oznacz żywność etykietą z informacją o niej

Zaleca się sortowanie produktów zgodnie z datą ich otrzymania. Pierwsza rzecz, która trafia do komór, jest zazwyczaj pierwszą rzeczą, która powinna z nich wyjść.

Najlepszym sposobem kontroli nad pierwszeństwem spożycia żywności jest oznaczanie jej datą wprowadzenia i ustalenie na tej samej etykiecie maksymalnego terminu spożycia.

Sporządzić „listę kontrolną

Co to jest „check-list”?

Jest to lista, która pozwala na sprawdzenie w uporządkowany sposób, czy zastosowałeś się do wszystkiego, co jest na niej napisane

Ostatnim, ale nie mniej ważnym krokiem jest sporządzenie„check-listy„. Pozwala to mieć jaśniejsze pomysły, a praca z uporządkowaną lodówką sprawia, że praca jest przyjemniejsza i mniej stresująca

>  Marketing sensoryczny: jak dostosować opakowanie do zmysłów

Aby kontynuować ten porządek, zaleca się sporządzanie „check-list” i codzienne aktualizowanie tego, co zostało w lodówce i co trzeba kupić ponownie. Mając dobrze uporządkowaną lodówkę o wiele łatwiej jest aktualizować tę listę, ponieważ wszystko jest w zasięgu wzroku

W Monouso pomożemy Ci w tym porządku, proponując pojemniki do przechowywania żywności. Nie wahaj się stworzyć listy kontrolnej dla wszystkich swoich materiałów, a gdy już to zrobisz, zajrzyj na naszą stronę internetową, aby zobaczyć, czego potrzebujesz

Zapraszamy, czekamy na Ciebie na naszej stronie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy