Jak kolor zastawy stołowej wpływa na nasze jedzenie?

Kolory mają taką moc, że mogą modyfikować i zmieniać nasz nastrój. Z tego samego powodu, jak wynika z badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Oksfordzki, kolor naczyń i sztućców wpływa na smak spożywanych przez nas potraw. Wiedzą o tym projektanci cateringu na imprezach i w restauracjach, dlatego poświęcają dużo czasu na zastanawianie się, jakie naczynia wybrać do prezentacji potraw.

Podobnie jak w przypadku pozycje dla cateringu, degustacji i menuto samo możesz zrobić w domu, gdy masz gości. Dzisiaj w Monouso opowiemy , jak kolor zastawy stołowej wpływa na nasze postrzeganie potraw. Na pewno będziesz zaskoczony! Zrób dobre notatki i zastosuj te wskazówki w praktyce!

Kolory naczyń mogą modyfikować nasze odczucia związane z jedzeniem, ponieważ niektóre kolory zwiększają apetyt, a inne go zmniejszają. Ale czym są te kolory?

  • Biel daje poczucie czystości, a uwaga jest skupiona wyłącznie na jedzeniu. Widać to bardzo wyraźnie, gdy podaje się nam talerz z szynką iberyjską. W centrum uwagi znajduje się szynka i jej wybuchowy kolor. Unika się naczyń z ornamentami, ponieważ utrudniają one dostrzeżenie tekstury i odcieni potraw na pierwszy rzut oka.
  • Z kolei niebieski jest jednym z tych kolorów, które sprawiają, że zmniejsza się nasz apetyt.
  • Z drugiej strony, cieplejsze kolory, takie jak żółcie i jasne barwy, znacznie bardziej pobudzają apetyt. Nawet czerwienie i brązy sprawiają, że jedzenie wygląda bardzo atrakcyjnie dla naszego podniebienia.

To tylko kilka wskazówek, ale w rzeczywistości istnieje wiele badań na temat Psychologia koloru gdzie można poznać sztuczki, które można zastosować w restauracji, cateringu, na imprezach, a nawet podczas kolacji z przyjaciółmi.

Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogą Ci zwiększyć atrakcyjność Twoich potraw. Pamiętaj, że jeśli szukasz zastawa stołowa jednorazowego użytkuw naszym strona internetowa Monouso znajdziesz u nas duży wybór: plastikowe, ekologiczne, biodegradowalne, bambusowe itd. Czekamy na Ciebie!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top