fbpx

Historia kebabów: to, czego nigdy ci nie powiedziano

Ponieważ człowiek miał potrzebę karmienia się samemu, myślę, że w miarę jak ewoluowaliśmy, gotowanie stało się coraz ważniejsze w naszym życiu, ponieważ poprzez jedzenie możemy przekazywać uczucia naszym gościom.

Jedzenie i kultura idą w parze. Bez względu na to gdzie jesteś, będziesz miał dostęp do niezrównanych historii związanych z konkretnym daniem, co właśnie dzieje się z kebabami.

Znane są na całym świecie pod różnymi nazwami, szaszłyki są doskonałym daniem, które zgodnie z jego adaptacją staje się wyjątkowe dla podniebienia, ponieważ jego przygotowanie przenosi nas z powrotem do podstaw jedzenia, łatwości w czasie jedzenia i smaku, który daje poznać jego historię, w Monouso chcemy ci powiedzieć więcej, więc kontynuuj to czytanie.

Dowiedz się więcej o kebabach

Szaszłyki mają swoje pochodzenie z Bliskiego Wschodu, nadal nie rozszyfrowano, czy to było w Turcji czy w Iranie, mimo że jest to podstawowa struktura, to jednak to bajeczne danie ma o wiele więcej wspólnego.

Każde miejsce dostosowało je do swojej kultury, urozmaicając opatrunki, składniki i dodatki, ale zachowując istotę, jaką jest umieszczanie jedzenia na patyku, gotowanie na węglach przywołujących pierwsze posiłki człowieka, kiedy właśnie odkryli ogień.

Historia szaszłyków związana jest z miejscem, w którym się one znajdują, ponieważ wspomnieliśmy już o bazie, która jest pamięcią o początkach ludzkości, kiedy musieli oni umieścić jedzenie do gotowania w ogniu.

Jednak historia kulinarna tej potrawy zabiera nas w podróż dookoła świata, gdzie każdy dodaje swój własny, niepowtarzalny akcent:

  • Bliski Wschód: początek podróży jest dokładnie tam, skąd pochodzą kebaby zwane shish kebab w Iranie lub Şiş kebap w Turcji, ale znamy je jako kebab, bohaterem tego dania jest przyprawa wypełniona przyprawami, które nadają kawałkom jagnięciny, wołowiny lub kurczaka niepowtarzalny smak.
  • W Armenii są one znane jako khorovats, ale przez resztę regionu są one znane jako szaszłyków, w tym przypadku sos różni się, ponieważ jest to mieszanka win i przypraw, które nadają mięsu szczególny akcent, w tych regionach jest powszechne, że wieprzowina jest używany więcej.
  • Europa Wschodnia: jeśli wybierzemy się na spacer po tym obszarze, zdamy sobie sprawę, że to danie jest bardzo dobrze znane i w niektórych miejscach uważane za danie narodowe, możemy je znaleźć pod różnymi nazwami, jak np:
    • Frigărui.
    • Ražnjići.
    • Ćevapi.
    • Każdy z nich jest inny ze względu na szczególne cechy, takie jak aromatyczne przyprawy, dodane składniki, takie jak cebula czy warzywa i wiele innych.

Podróż nie kończy się, ponieważ kebab jedzie dookoła świata, do całej Europy, aby dotrzeć do Ameryki, gdzie możemy je znaleźć jako steki w Argentynie lub anticuchos w Peru, jeśli to wszystko dało ci głód i chcesz zrobić najlepsze kebaby w mieście wejść Monouso i znaleźć wszystkie opcje, które mamy, a które są dla ciebie idealne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy