Dobre praktyki w zakresie czyszczenia w celu zwalczania wirusów w sektorze hotelarskim

limpieza-virus-portada

Branża hotelarsko-gastronomiczna jest jedną z najbardziej wrażliwych i dotkniętych postępem koronaawirusa. Sektor ten jest idealnym miejscem do rozprzestrzeniania się choroby, dlatego też środki czyszczące mające na celu wyeliminowanie wirusa muszą być niezwykle dokładne.

Nie musisz zamykać drzwi swojej firmy, jedyne co musisz zrobić, to utrzymać najbardziej rygorystyczne warunki higieny. W ten sposób będziesz miał nieskazitelną i zdrową przestrzeń do zachowania zdrowia pracowników i jadłodajni.

Chcesz wiedzieć, jakie są najbardziej efektywne metody czyszczenia w Twojej firmie? W Monouso zaprojektowaliśmy mały przewodnik, aby Twój biznes pozostał nieskazitelny i gotowy do podawania najlepszych dań. Nie przegap go!

Przewodnik po czyszczeniu

W branży hotelarsko-gastronomicznej powinny obowiązywać najostrożniejsze standardy higieny. Wykracza ono poza zwalczanie wirusa, w rzeczywistości obejmuje również unicestwianie wszelkiego rodzaju chorób, zarazków, pasożytów i bakterii, które żyją w żywności.

Na początek, musisz mieć odpowiednie materiały do czyszczenia. Są to podstawowe i niezbędne produkty do zwalczania wirusa i zabijania zarazków.

  • Mydło.
  • Sanityzacja.
  • Środek dezynfekujący.
  • Chlor.
  • Odtłuszczacz.
  • Sprzątaczki do okien.

Będziesz również potrzebował następujących narzędzi:

  • Rękawiczki.
  • Chusteczki do nosa.
  • Gąbki.
  • Szkliwa metalowe.
  • Atomizatory.

Powierzchnie

Stoły, lodówki, piece, kuchenki i piekarniki powinny być czyszczone dużą ilością wody, mydła i środka dezynfekującego.

Podczas czyszczenia mydłem i/lub środkiem dezynfekującym nie należy dopuścić do wyschnięcia, ponieważ spowoduje to zabrudzenie powierzchni i będzie trudniejsze do usunięcia.

Samo mydło nie wystarczy, więc trzeba będzie polegać na odtłuszczaczu, zwłaszcza tam, gdzie obecny jest smar stały. Ponadto, musisz pozwolić mu odpocząć na kilka minut, aby rozpadł się skrystalizowany brud.

Chlor i środek dezynfekujący powinny być trzymane z dala od żywności. Zamiast tego jest on przeznaczony do czyszczenia ścian, podłóg, wykończeń, rur, kratek, drzwi itp.

Okna i lady powinny być czyszczone wyłącznie przy użyciu środka do czyszczenia okien. Czyszczenie to powinno być ciągłe, jednak należy stosować niskie dawki, aby nie impregnować żywności środkami chemicznymi.

Wentylacja

Klimatyzacja, wentylatory i kanały wentylacyjne to idealne miejsce do rozprzestrzeniania się wirusa. Z tego powodu należy zwrócić szczególną uwagę na te zakątki.

Ponownie, należy starać się nie używać zbyt wielu produktów, ponieważ wypełniłyby one Twoją restaurację szkodliwymi zapachami, a w rezultacie mogłyby odpychać jadłodajnie.

prácticas-limpieza-virus

Utensils

Garnki, patelnie, przyrządy do gotowania i sztućce powinny być natychmiast umyte. Często mają one tendencję do gromadzenia się w kuchniach, stając się preferowanym domem dla wirusów, zarazków i bakterii.

Jeśli wasze jedzenie ma wszystkie niezbędne warunki higieniczne, ale wasze narzędzia nie są dobrze wyprane, ryzykujecie zdrowie waszej klienteli. Dlatego też zawsze powinien istnieć zespół odpowiedzialny za sanityzację wszystkich narzędzi, aby nie były one zatłoczone.

Jeśli chcesz znaleźć najlepsze produkty do czyszczenia przeciwko wirusowi, nie wahaj się odwiedzić naszego sklepu internetowego Monouso. Tam będziesz mógł uzbroić się w szeroki repertuar higieny i dezynfekcji, aby wirus nie dostał się do Twojego biznesu.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.