fbpx

Czyszczenie kuchni: jak utrzymać higienę w Twojej profesjonalnej kuchni

Jeśli higiena i czystość jest maksymą za każdym razem, gdy ktoś wchodzi do kuchni, to należy zachować szczególną ostrożność, gdy mówimy o profesjonalnej kuchni.

Czystość w kuchni powinna być jednym z najważniejszych punktów, na które należy zwracać uwagę w codziennej pracy firmy cateringowej: jak prawidłowo czyścić kuchnię, utrzymywać higienę żywności i przeprowadzać najlepsze sprzątanie naczyń kuchennych to najlepszy sposób na utrzymanie klienteli, która coraz częściej zwraca uwagę na te szczegóły.

Istnieje szereg wytycznych i norm ustanowionych przez organy urzędowe i prawa dotyczące kuchni w restauracjach, kawiarniach i barach, które muszą być utrzymane we wszystkich przedsiębiorstwach tego typu.

Ponadto coraz więcej właścicieli i kierowników ogólnodostępnych kuchni podejmuje jeszcze większe środki ostrożności w celu zapewnienia optymalnej higieny w swoich kuchniach.

Zasady utrzymania czystości w profesjonalnej kuchni

Istnieje kilka podstawowych punktów, które każdy dobry specjalista w dziedzinie kuchni musi wykonać, aby utrzymać higienę i czystość w swoim miejscu pracy.

Po pierwsze, najważniejszą rzeczą jest zwrócenie uwagi na higienę osobistą. Mycie rąk za każdym razem, gdy wchodzisz do kuchni lub dotykasz różnych produktów, powinno być niemal automatycznym i ciągłym działaniem.

Co więcej, specjaliści z branży zalecają unikanie pracy z bransoletkami, pierścionkami i innymi elementami, które mogą wchodzić w interakcję z żywnością i manipulować jej smakiem lub niszczyć jej jakość.

Zakłady na produkty jednorazowego użytku

Dobrym sposobem na utrzymanie kuchni w czystości jest wybór produktów jednorazowego użytku. Nawet jeśli jest bardzo czysty, noszenie munduru roboczego w kuchni przez kilka kolejnych dni sprawia, że ubranie jest brudne.

Jednak w przypadku stosowania odzieży jednorazowej oraz siatek na włosy, rękawic, m.in. rękawiczek, wizerunek oferowany klientom jest taki, że lokal odpowiada za czystość we wszystkich swoich warunkach.

>  Jak powstają pojemniki z trzciny cukrowej?

Może to być również przeniesione na użycie tupperów i innych produktów do przechowywania, które są używane jako opakowania i pojemniki.

W ten sposób specjalista od kuchni dba o to, aby nie gromadziły się w nich tłuszcze, pleśnie ani inne patogeny, które mogłyby uszkodzić przyszłe posiłki lub nawet stanowić problem zdrowotny.

Wskazówki i sztuczki pozwalające utrzymać kuchnię w czystości

Jednym z najczęściej zadawanych pytań w branży hotelarsko-gastronomicznej jest sposób czyszczenia blatu roboczego. W tym celu zawsze należy używać produktów specjalnie zaprojektowanych do czyszczenia w kuchni, które dezynfekują, ale nie są szkodliwe dla żywności.

Dotyczy to również różnych desek do krojenia (jednej na mięso, jednej na ryby i jednej na warzywa i owoce), które również muszą być nienaganne i muszą być odnowione, gdy tylko stracą swoją pierwotną twardość.

Wreszcie, jeśli chodzi o żywność, nie powinna ona trwać dłużej niż dwie godziny w temperaturze pokojowej, nie powinna trwać dłużej niż trzy dni, jeśli jest już przygotowana i powinna być przechowywana w lodówce, która znajduje się w temperaturze czterech stopni.

Wszystko to ma jeden cel: aby kuchnie były czyste i aby żaden klient nie mógł zarzucić kucharzowi niczego. Czyste kuchnie są synonimem smacznego i apetycznego menu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy