fbpx

Cukiernik – Powszechne zastosowanie w 2019 r

Trzcina cukrowa może być o wiele bardziej niż słodka.

Po przetworzeniu surowca do produkcji cukru otrzymuje się różne produkty uboczne, które mogą być wykorzystane do produkcji wyrobów ulegających biodegradacji.

Maksymalne wykorzystanie wszystkich produktów naszej Ziemi, pozwala nam na zmniejszenie zużycia surowców do produkcji innych elementów, poprawiając nasz stosunek do środowiska.

Zobaczmy, jakie są różne produkty, które można uzyskać przy właściwej obróbce trzciny i jej produktów ubocznych.

Korzyści płynące z uprawy trzciny cukrowej

Beneficios de la caña

Znany naukowo jako Saccharum officinarum, trzcina jest częścią grupy roślin poaceae.

Składa się z pni, których wysokość może sięgać 6 metrów. Maksymalna średnica każdej łodygi wynosi 5 cm.

Wewnątrz każdej łodygi znajduje się słodki płyn, który jest przetwarzany w celu uzyskania słynnego cukru i innych produktów, które są mniej lub bardziej znane na całym świecie.

Wśród korzyści, które możemy znaleźć w konsumpcji trzciny cukrowej, mamy:

  • Sok z trzciny cukrowej pomaga utrzymać bakterie z dala od jamy ustnej i pomaga dziąsłom pozostać zdrowymi.
  • Pomaga w procesie trawienia.
  • Wspomaga gojenie się ran i zmniejsza kłucie wysypki.
  • Naturalne lekarstwo na zaparcia i sprzyja trawieniu.
  • Jest to doskonałe źródło naturalnej energii.
  • Wystarczy spalić łodygę laski, by wyeliminować wszelki nieprzyjemny zapach.
  • Jest sojusznikiem układu sercowo-naczyniowego i zapobiega chorobom serca.
  • To doskonały antyoksydant.
  • Szybko poprawia stan zdrowia Twojej skóry.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat korzyści płynących z uprawy trzciny cukrowej, zapraszamy do obejrzenia poniższego filmu TVAgro.

https://www.youtube.com/watch?v=PiXaKSASnjo

Produkty otrzymywane z trzciny cukrowej

papel de caña

Chociaż zakład ten jest zazwyczaj związany wyłącznie z produkcją cukru, wiele produktów można faktycznie uzyskać z bezpośredniego przetwarzania trzciny cukrowej lub jej produktów ubocznych.

Przyjrzyjmy się niektórym z różnych produktów, które można uzyskać, na pewno konsumujesz więcej niż jeden i nie wiesz skąd pochodzisz.

  • Cachaza: Stosowana w rolnictwie jako naturalny nawóz. Może być stosowany samodzielnie lub z popiołem powstałym w wyniku spalania trzciny.
  • Drożdże Torula: Bezkonkurencyjna naturalna żywność, która jest często stosowana w hodowli świń, bydła i drobiu.
  • Dekstran: Po różnych procesach, dekstran może być stosowany w produkcji klejów, drukowanie 100% tkanin bawełnianych i przygotowanie piwa.
  • Guarapo: Znany również jako sok z trzciny cukrowej, jest to sok bogaty w kalorie, który jest spożywany w różnych krajach świata, zarówno przez ludzi, jak i w paszy dla zwierząt.
  • Biodiesel: Z końcowych miodów z trzciny produkuje się biodiesel – paliwo, które ma na celu zdobycie gruntu w paliwach zastępujących stosowanie pochodnych ropy naftowej.
  • Alkohole: oprócz serwowania w produkcji rozpuszczalników, paliw, perfum, środków czyszczących, farb, lakierów; alkohol etylowy otrzymywany z trzciny cukrowej jest niezbędny do produkcji m.in. rumu.
  • Papier: Od kilku lat w produkcji papieru wykorzystuje się również pozostałości włókien trzciny cukrowej.

Trzcina cukrowa: Wsparcie dla branży hotelarskiej

Productos de la hostelería

Podczas przetwarzania trzciny cukrowej plantatorzy wyciskają trzcinę, aby uzyskać surowiec do przygotowania cukru.

Ściśnięte laski są produktem odpadowym, który nie był wcześniej używany.

Teraz dzięki temu bagazowi powstają nowe produkty, w tym produkty wspierające branżę hotelarską i gastronomiczną: są wśród nich talerze, szklanki, miseczki, tacki.

W przeciwieństwie do plastiku, którego degradacja może trwać do 150 lat, ten rodzaj produktu z trzciny cukrowej jest w 100% biodegradowalny.

Szacuje się, że w ciągu zaledwie 180 dni ulegają one rozkładowi i dołączają do środowiska w sposób całkowicie naturalny.

Organiczne naczynia z trzciny cukrowej

Platos Bio Caña Azúcar

Jeśli jesteś jedną z tych osób, które lubią wnosić swój wkład w ochronę środowiska i szukają sposobów na zmniejszenie swojego śladu ekologicznego na planecie, jest to doskonała opcja.

W sekcji Bio Cukiernicza Trzcina cukrowa w Monouso znajdziesz okrągłe, prostokątne, kwadratowe, z podziałem i bez podziału, wszystkie wykonane w 100% z trzciny cukrowej, w różnych kolorach.

Są imponująco odporne i trwałe, nawet w przypadku żywności o zawartości tłuszczu i tłuszczu.

Tacki

Bandejas de caña de azúcar

Nie ma kompletnego zestawu dań bez dobrej tacy, a dania z trzciny cukrowej to świetny wybór.

Wytrzymałość tacek z trzciny cukrowej pomoże Państwu przy podawaniu tapa lub transporcie talerzy i szklanek do strefy dla gości.

Zapraszamy na spacer po sekcji Sugarcane Trays, aby odkryć wszystkie możliwości, jakie oferujemy.

Owalne, okrągłe, prostokątne, tacki z przegrodami, a nawet niektóre z pokrywami, to niektóre z opcji, które znajdziesz.

Torby z trzciny cukrowej

Bols de Caña

Tego typu pojemniki z trzciny cukrowej są naprawdę niesamowite.

Oprócz tego, że w 100% ulegają biodegradacji, są wodoodporne i mogą być używane z gorącą lub zimną żywnością.

Jakby tego było mało, można ich używać w kuchence mikrofalowej, bez ryzyka dla zdrowia lub urządzeń gospodarstwa domowego.

Wejdź do sekcji Torba z trzciny cukrowej w Monouso i odkryj tę niesamowitą opcję, aby podać dowolny posiłek podczas kolejnej uroczystości.

Okulary

vasos realizados con desechos de caña de azúcar

Tak, wiem, za pierwszym razem, gdy powiedziano mi, że są kubki z trzciny cukrowej, pomyślałem to samo: Zostaną wyrzucone!

Ale nie. Są super silne. Wytrzymują zimne i gorące napoje o temperaturze od 0 do 100 stopni.

Można je również zamrażać lub używać w mikrofalówce.

To niesamowite, jak wiele można wykorzystać odpadów z trzciny cukrowej do wytworzenia produktów takich jak kubki z trzciny cukrowej.

Zawias Opakowanie trzciny cukrowej

envase con bisagra

Pojemniki na zawiasach są idealnym wyborem do przenoszenia żywności. Są one często używane w restauracjach i hotelach.

Pojemniki na zawiasach wykonane z trzciny cukrowej. Charakteryzują się ponadprzeciętną wytrzymałością, mają unikalne wykończenie i przyjemne w dotyku wygładzenie.

Jeśli chcą Państwo stosować w swojej działalności 100% biodegradowalne opakowania zawiasów, zapraszamy do odwiedzenia pełnej sekcji, którą posiadamy w Monouso.

Mulda BePulp Bowls

Bols BePulp

Przenoszenie sałatek, płynów i kremów, które łatwo się rozsypują nigdy nie było tak łatwe i przyjazne dla środowiska.

Torby z trzciny cukrowej wyposażone są w pokrywę, która zapobiega rozlewaniu się płynów.

Można je znaleźć w różnych formach i możliwościach, koncentrując się na zaspokajaniu swoich potrzeb.

Trzcina cukrowa Terriny

Tarrinas de caña

Idealny do serwowania kremów, bulionów, zup, lodów, deserów i innych produktów spożywczych.

Wanny pozwolą Ci podawać swoje potrawy z pięknym i w 100% biodegradowalnym elementem.

Osobno można znaleźć idealne pokrywy, aby chronić jedzenie i uniknąć rozlania.

W Monouso mamy dział poświęcony tacom na trzcinę cukrową, w którym znajdziesz te piękne pojemniki.

Zestawy kanapkowe BePulp Sandwich

Envases BePulp Bocadillos

Są one specjalnie zaprojektowane do transportu hamburgerów, hot-dogów i kanapek, pozostawiając minimalny ślad na środowisku.

BePolp Sandwich Packs, w 100% biodegradowalny, wykonany z odpadu z produkcji cukru, wesprze zarządzanie Państwa restauracją, pozostawiając jasny przekaz odpowiedzialności wobec środowiska.

BePulp Opakowanie wielofunkcyjne

Envases BePulp Multifuncional

Konstrukcja tych pojemników, oprócz tego, że są w 100% przyjazne dla środowiska, pozwala na transport lub podawanie prawie każdej żywności.

Jego wymiary czynią go specjalnym do przenoszenia wielu porcji żywności, z możliwością dodania pokrywy dla większego bezpieczeństwa.

W dziale Pojemniki wielofunkcyjne BePulp przedstawiamy Państwu szeroką gamę rozmiarów, kolorów i pojemności tego typu pojemników.

Zastawy stołowe jednorazowego użytku

Vajilla desechable

Piękne wzornictwo, funkcjonalność i życzliwość dla naszej planety, jednorazowa zastawa z trzciny cukrowej to idealny element na każdą wyprawę na plażę lub w góry.

Monouso oferuje Państwu jednorazową zastawę stołową z niezbędnymi elementami, aby jedzenie na zewnątrz lub wewnątrz domu minimalizowało zanieczyszczające środowisko odpady, nie rezygnując przy tym ze stylu, który Państwa charakteryzuje.

Zaoferuj swoim klientom możliwość spożywania posiłków w dowolnym miejscu bez pozostawiania negatywnego wpływu na środowisko naturalne.

Trzcina cukrowa i naczynia bambusowe

Platos de Caña de Azúcar y Bambú

Aby poprawić jego wydajność, trzcina cukrowa jest łączona z innymi elementami.

W tym przypadku przedstawiamy Państwu talerze z trzciny cukrowej i bambusa, specjalne dla branży hotelarsko-gastronomicznej, restauracji i usług.

Podtrzymują gorące i zimne jedzenie. Można ich używać w mikrofalówce bez żadnych niedogodności.

W Monouso znajdziesz, oprócz innych dań ulegających biodegradacji, najszerszą gamę dań z trzciny cukrowej i dań bambusowych.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej zredukować swój ślad na planecie, być może zainteresują Cię również ekologiczne sztućce, opcja, która nie pozostawi obojętnym żadnego z Twoich gości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy