fbpx

Ciemna kuchnia: co to jest i co może zrobić dla Twojej firmy

Pewnie słyszałeś określenie „ciemna kuchnia„. Jeśli nie, nie martw się, wyjaśnimy wątpliwości, jakie masz w tej sprawie.

Tego typu restauracja, która została wdrożona z wielkim sukcesem w takich krajach jak Singapur i Wielka Brytania, nie ma takiej usługi jak ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni.

Są to tylko kuchnie, które przygotowują potrawy, które są zabierane do miejsca, w którym znajduje się jadalnia, czy jest to jego dom, biuro czy inne miejsce.

Ze względu na swoją prostotę i korelację z czasami, w których żyjemy, jest to model biznesowy, który staje się coraz bardziej popularny.

Chcesz wiedzieć więcej o nim i jego zaletach, aby dostać się do tego biznesu? Zostań z nami!

Co to jest ciemna kuchnia?

¿Qué es Dark Kitchen?

Jak wspomnieliśmy, ciemne kuchnie to model restauracji, które nie oferują obsługi w restauracji

Ten rodzaj działalności działa w aplikacjach internetowych, których celem jest dostarczanie żywności

Knajpa wchodzi do tych aplikacji, zamawiają danie z menu, jedzenie jest przygotowywane w ciemnej kuchni, przybywa człowiek dostawczy i zamówienie jest wysyłane.

Aplikacje mobilne zapewniają tym wschodzącym firmom infrastrukturę, której potrzebują, kampanie marketingowe podnoszące świadomość marki i oferowanego przez nią menu.

Koncepcja ta ma dwie bezpośrednie zalety:

  • Narodziny i konsolidacja, w krótkim czasie, nowych zakładów
  • Pomaga ustalonym restauracjom przyciągnąć nowych klientów

Z drugiej strony, jadłodajnie mają możliwość zjeść swoje ulubione jedzenie w dowolnym miejscu, w zaciszu własnego domu, podczas popołudniowego pobytu w parku lub długiej nocy w pracy.

Trochę historii

Revisemos un poco de historia

Obecnie istnieją dwie główne platformy, które promują i konkurują, aby zdominować biznes ciemnej kuchni.

Firmy te, Glovo i Deliveroo, oferują usługi kuchni duchów (jak znane są również kuchnie ciemne) od południa do późnej nocy.

Model oferowany przez firmę Glovo narodził się w 2020 roku pod nazwą Cook Room, a swoją ekspansję osiągnął w miastach Hiszpanii, Chile, Peru i Argentyny.

Od 2020 roku brytyjska marka Deliveroo promuje swoje usługi w kilku miastach na całym świecie. Obecnie utrzymuje około 200 działających kuchni.

W Hiszpanii koncepcja ta jest stosunkowo nowa, zwłaszcza od 2020 roku.

Ogólnie rzecz biorąc, ciemne kucharki kuchenne nie pracują bezpośrednio dla firm dostawczych. Zazwyczaj pracują dla restauracji.

Jednak firmy dostawcze zachęcają je do otwierania własnych przedsiębiorstw.

Pod ich modelem jest to o wiele prostsze. Nie są one uzależnione od posiadania stołów, obsługi, dań, sztućców i wszystkiego innego, co jest regularnie oferowane w restauracji.

Czy ciemne kuchnie mają realny wpływ na świat gastronomii?

Las Dark Kitchen tienen impacto real en el mundo de la gastronomía

Aby dać Ci wyobrażenie o wpływie, jaki wywiera ten model, przedstawiamy następującą historię sukcesu.

W ramach restauracji, które są częścią ciemnych kuchni jednej z firm, istnieje marka Poke Kitchen

To jest biznes, który sprzedaje miski do szturchania. Dania są przygotowywane w ciemnej kuchni, ale marketing jest w 100% online.

W krótkim czasie firma odnotowała duży wzrost i umocniła się w swojej niszy rynkowej.

Wraz z osiągniętym wzrostem, właścicielowi marki udało się zarobić pieniądze potrzebne do otwarcia placówki, a teraz, oprócz biznesu online, oferuje usługę osobiście.

Tak jak w tym biznesie, istnieją tysiące przedsiębiorców gastronomicznych, którzy używają ciemnej kuchni do przygotowywania swoich potraw i sprzedawania ich w domu.

Jak działają te przedsiębiorstwa

Cómo operan estos negocios

W tradycyjnym lokalu, ciemna kuchnia określa menu, które będzie oferowane swoim gościom oraz typ klientów, z którymi chcą osiągnąć większy zasięg.

Wizerunek ma zasadnicze znaczenie, dlatego każda firma musi mieć logo, które zostanie umieszczone w aplikacji, na portalach społecznościowych i na stronie internetowej.

Z tych platform będą dokonywane aktualizacje w menu, ofertach i zniżkach.

W zależności od firmy, do której należy kuchnia, zostanie określony procentowy udział prowizji za dostawy do domu i w jakich aplikacjach pojawi się restauracja.

Ważne jest również, aby ustalić granice obszaru, na którym będą wykonywane domostwa, ceny potraw i harmonogram, w którym usługa będzie działać.

Wreszcie, trzeba zadbać o zakup wysokiej jakości opakowań, aby dostarczana żywność zachowała swoją temperaturę i wygląd

Rodzaje ciemnej kuchni

Tipos de Dark Kitchen

Biznes ciemnej kuchni jest dobrze zdefiniowany i ma wyraźny cel w swoim działaniu.

Ci faceci są następujący:

Zarządzane przez firmy dostawcze

Idealne rozwiązanie dla osób, które mają pomysł, ale nie mają środków, aby otworzyć firmę w krótkim czasie.

Dla funkcjonowania tego modelu istnieją już istniejące powierzchnie wynajmowane restauracjom, które powstają i potrzebują miejsca, aby rozwijać swoją reputację jako marki.

Podpisując umowę z firmami dostawczymi na korzystanie z kuchni, restauracje mają również wyłączność na usługi dostawcze.

Te kuchnie widmowe powstają w najbardziej dostępnych miejscach w miastach. Dzięki temu doręczyciele z łatwością odbierają zamówienia i realizują większą liczbę dostaw w ciągu dnia.

Freelancerzy

W tym przypadku docieramy już do marek lub kucharzy, którzy mają środki do założenia niezależnego biznesu.

Mogą oni znaleźć ciemne kuchnie, które oferują różne oferty gastronomiczne, ustalone przez szefa kuchni.

Istnieją również kuchnie, które należą do uznanej marki, ale oferują inne i specjalne menu dla aplikacji mobilnych, gdzie się znajdują.

W ten sposób odróżniają one menu swojej usługi osobistej od tego, które oferują przez Internet.

Fantomowa kuchnia restauracyjna

Trzecim typem ciemnej kuchni jest ta, która znajduje się wewnątrz założonej restauracji.

W tym przypadku restauracje oferują swoje dania poprzez aplikacje dostawcze.

Ciemna kuchnia lub rewolucja dostawcza

Wraz z boomem w biznesie na wynos i kryzysem zdrowotnym, którego doświadczamy, możemy stanąć w obliczu rewolucji dostawczej. Nic dziwnego, że wiele restauracji rozważa tę opcję, gdy zamykają swoje sklepy ze względu na stan alarmowy.

Czy znajdziesz się w tej sytuacji lub zobaczyć ciemną kuchnię jako ciekawą okazję biznesową, nie przegap kolejnych postów, aby dowiedzieć się, jak założyć restaurację dla duchów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy