6 wskazówek dotyczących bezpieczeństwa żywności dla Twojej restauracji

Standardy bezpieczeństwa żywności odnoszą się do właściwego przygotowania i przechowywania żywności w celu zapobiegania chorobom przenoszonym przez żywność. Normy te są niezbędne do zapewnienia zdrowia klientów, maksymalnego wydłużenia trwałości produktów spożywczych oraz opracowania właściwych protokołów zarządzania ryzykiem. Stosuj się do tych wskazówek dotyczących bezpieczeństwa żywności w swojej restauracji, aby zapewnić bezpieczeństwo swoim klientom.
¿Qué encontrarás en este artículo?
- 1 6 zasad bezpieczeństwa żywności
- 1.1 Pierwsza zasada bezpieczeństwa żywności: często myj ręce
- 1.2 2. sanityzować powierzchnie
- 1.3 Trzecia zasada bezpieczeństwa żywności: myj owoce i warzywa
- 1.4 4º unikać zanieczyszczeń krzyżowych
- 1.5 5º przygotowywać i przechowywać żywność w bezpiecznej temperaturze
- 1.6 Trzymaj żywność z dala od strefy zagrożenia
- 1.7 6º zwróć uwagę na usuwanie żywności
- 2 Jak zapobiegać reakcjom alergicznym
- 3 Jak praktykować standardy bezpieczeństwa żywności w obszarach samoobsługowych
6 zasad bezpieczeństwa żywności
Pierwsza zasada bezpieczeństwa żywności: często myj ręce
Dla zapewnienia optymalnego bezpieczeństwa żywności jest niezwykle ważne, aby wszyscy pracownicy myli ręce przed przygotowywaniem i obróbką żywności oraz przy zmianie zadań. Umyć dokładnie mydłem i ciepłą wodą przez co najmniej 20 sekund.
2. sanityzować powierzchnie
Sanityzacja i czyszczenie powierzchni, w tym obszarów przygotowawczych, desek do krojenia, sprzętu, miejsc przechowywania, pojemników na śmieci i odpływów podłogowych powinny być ważną częścią reżimu bezpieczeństwa żywności. Proces ten usuwa resztki jedzenia, brud i niewidoczne zarazki z powierzchni, które mogą mieć kontakt z żywnością. Ty musisz czyścić i sanitize powierzchnie regularnie zapobiegać szkodniki od zasiedlać one, i tym samym rozprzestrzeniać szkodliwe choroby tak jak Salmonella i Listeria, przez jedzenie.

Tworzenie i wdrażanie procedur sanitarnych dla pracowników do naśladowania na co dzień, co tydzień i co miesiąc. Poniżej znajduje się przykład prostej procedury, którą można zastosować w swoim zakładzie, aby utrzymać higienę powierzchni roboczych:
- Najpierw oczyść miejsce z gruzu lub resztek jedzenia.
- Następnie umyć powierzchnię ciepłą wodą z mydłem.
- Aby uniknąć zanieczyszczenia chemicznego, należy spłukać powierzchnię wodą i czystą szmatką.
- Przetrzyj obszar chusteczką dezynfekującą lub innym profesjonalnym środkiem dezynfekującym.
- Pozostawić obszar do wyschnięcia na powietrzu.
Oprócz produktów do dezynfekcji, ciepło może być stosowane na takich rzeczach jak sztućce, aby skutecznie je zdezynfekować. W tym celu zaleca się jednak namoczenie przedmiotów w wodzie o temperaturze co najmniej 65°C przez minimum 30 sekund. Możesz też przepuścić elementy przez zmywarkę do naczyń w wysokiej temperaturze, o ile nadają się do mycia w zmywarce. Ponadto, inne popularne chemiczne środki odkażające obejmują wybielacz, jod i czwartorzędowe związki amoniowe.
Trzecia zasada bezpieczeństwa żywności: myj owoce i warzywa
Wszystkie owoce i warzywa powinny być dokładnie umyte, aby usunąć wszelkie bakterie i brud. Jedynym wyjątkiem są produkty, które są pakowane i oznakowane jako wstępnie umyte. Używaj czystej, zimnej wody, a w razie potrzeby wybierz szczotkę do warzyw.
4º unikać zanieczyszczeń krzyżowych
Zanieczyszczenie krzyżowe występuje wtedy, gdy bakterie, alergeny lub inne szkodliwe mikroorganizmy są przenoszone z jednego przedmiotu na drugi w sposób niezamierzony . Choć często niewidoczne dla ludzkiego oka, rezultaty tego procesu mogą być bardzo niebezpieczne lub śmiertelne dla niczego nie podejrzewających konsumentów.
Oprócz mycia rąk konieczne jest również przestrzeganie innych zasad bezpieczeństwa żywności, takich jak stosowanie oddzielnych produktów w przypadku różnych rodzajów produktów spożywczych. Używaj różnych desek do krojenia i oddzielnych pojemników na surowe mięso, warzywa i produkty oraz na gotowane potrawy. Możesz zdecydować się na system kodowania kolorami, aby pomóc pracownikom w śledzeniu.
5º przygotowywać i przechowywać żywność w bezpiecznej temperaturze
Pamiętaj, aby przygotowywać surowe i mielone mięso, drób, jaja i owoce morza w odpowiedniej temperaturze, aby uniknąć możliwych zatruć pokarmowych.
Trzymaj żywność z dala od strefy zagrożenia
Strefa zagrożenia odnosi się do temperatur pomiędzy 5°C a 57°C . W przypadku żywności wrażliwej na czas i temperaturę, takiej jak mięso, drób, jaja i produkty mleczne, konieczne jest utrzymywanie temperatury wewnętrznej powyżej lub poniżej strefy zagrożenia.
Żywność zimna powinna być przechowywana w temperaturze poniżej 5°C, natomiast żywność gorąca w temperaturze 60°C lub wyższej. Z reguły wrażliwa żywność nie powinna pozostawać w strefie zagrożenia dłużej niż 2 godziny.

6º zwróć uwagę na usuwanie żywności
Aby zapobiec wybuchowi choroby przenoszonej przez żywność, musisz przestrzegać przepisów bezpieczeństwa żywności i być świadomym wszelkich wycofań związanych z Twoim inwentarzem. W zależności od kraju zamieszkania, Departament Rolnictwa jest odpowiedzialny za publikację i aktualizację list wycofanych produktów spożywczych, dlatego ważne jest, aby przeglądać te alerty.
Jak zapobiegać reakcjom alergicznym
Oto kilka wskazówek, jak zapobiegać reakcjom alergicznym w Twojej restauracji:
- Nigdy nie przygotowuj posiłku wolnego od alergenów tymi samymi sztućcami, których używasz do zwykłych potraw.
- Używaj w kuchni produktów oznaczonych jako bezpieczne dla alergenów.
- Przeszkolenie pracowników w zakresie właściwego postępowania z zapytaniami klientów o alergie.
- Upewnij się, że personel jest świadomy “Wielkiej 8” powszechnych alergii pokarmowych: mleko, ryby, soja, orzechy drzewne, orzeszki ziemne, jaja, skorupiaki i pszenica.
Jak praktykować standardy bezpieczeństwa żywności w obszarach samoobsługowych
Nawet jeśli pracownicy Twojej restauracji posiadają odpowiednią wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności, należy założyć, że klienci nie będą jej posiadać. Z tego powodu obszary samoobsługowe są podatne na zabrudzenia.
- Często czyścić i dezynfekować powierzchnie, w tym naczynia do serwowania, pojemniki do przechowywania żywności, osłony na kichanie i lady.
- Należy pamiętać o zaopatrzeniu restauracji w dozowniki sztućców, serwetki i słomki przeznaczone do jednorazowego użytku.
- W celu zapewnienia dodatkowych warunków sanitarnych należy zapewnić pakiety sztućców w opakowaniach jednostkowych, aby ograniczyć możliwość zakażenia.
- Wyznacz pracowników do monitorowania klientów i podejmowania działań w przypadku wystąpienia niebezpiecznych praktyk.
Zachowaj nienaruszoną reputację swojej restauracji i ogranicz rozprzestrzenianie się chorób przenoszonych drogą pokarmową, praktykując dobre nawyki w zakresie bezpieczeństwa żywności. Wdrożenie programów zapobiegających tym problemom sprawi, że Twoi klienci będą czuli się bezpiecznie podczas spożywania lunchu lub kolacji w Twojej lokalizacji.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy