Makaron przejął kuchnie na całym świecie i nie ma znaczenia, jaki jest to przepis, prawda jest taka, że makaron jest najczęstszym dodatkiem do każdego przepisu. Dziś w Monouso mówimy o kluskach, kluskach po angielsku, jednej z najbardziej typowych i charakterystycznych potraw kuchni orientalnej, która rozwinęła się na całym świecie dzięki boomowi kuchni azjatyckiej
Trochę historii
Kto wynalazł makaron? Chińczycy twierdzą, że to oni wynaleźli makaron, a archeologia zdaje się potwierdzać ich twierdzenie. W rzeczywistości, w 2005 roku, zespół naukowców z Pekińskiej Akademii Nauk odkrył miskę zakopaną w błocie, która zawierała resztki bardzo drobnego makaronu z prosa pochodzącego z około 4,0000/5,000 lat wstecz w regionie Lajia wzdłuż rzeki Żółtej.
Wydaje się więc, że potwierdzone jest, iż kluski pochodziły z Chin, i że stopniowo docierały do innych krajów azjatyckich. Dziś to danie przekroczyło granice i dotarło na drugą stronę świata. Chcesz wiedzieć jak?
Makaron w każdym kraju
Kluski są tak wszechstronne, że można je umieścić w wielu różnych przepisach, nawet w kuchniach w różnych częściach świata, które nie mają ze sobą nic wspólnego miseczki biodegradowalnezwłaszcza bambusowe miseczkisą najbardziej poszukiwane do przedstawiania tego rodzaju azjatyckich receptur. I aby cieszyć się makaronem w domu, zabrać ze sobą pojemniki, takie jak skrzynki startowe są pierwszym wyborem biznesu.
Jak już mówiliśmy, istnieje kilka różnych rodzajów makaronu, a wiele z nich z dość dużą ilością różnic, więc oto lista najpopularniejszych:
Chiny
Kluski chińskie są pierwszą oryginalną wersją ramenu i są to bardzo drobne kluski, których przygotowanie ręcznie wymaga wielu umiejętności i cierpliwości ze strony kucharza. W kuchni azjatyckiej zwykle gotuje się go z mieszanymi warzywami, bulionami, warzywami i mięsem.
Japonia
Kluski japońskie są podstawą w kuchni japońskiej i istnieje duża różnorodność różnych klusków. Niektórzy z najbardziej znanych to Ramen, Shirataki, Soba, Yakisoba i Udon. Próbowałeś ich wszystkich?
Turcja i kuchnia perska
Najbardziej charakterystyczne jest jedzenie znanego reshteh podczas perskiego Nowego Roku. Dobry sposób na rozpoczęcie roku, prawda?
Hiszpania
Hiszpańska wersja kluski to to, co znamy jako fideuá. Wiedziałeś, że jej pochodzenie było przypadkowe? Kucharz okrętowy używał go jako substytutu ryżu, kiedy skończyło mu się na robieniu arroz a banda.
Włochy
We Włoszech są miłośnikami makaronów i jako takie gotują wiele różnych rodzajów makaronów, takich jak spaghetti, wermiszelli czy makaron.
Niemcy
A co z niemiecką wersją kluski? Najbardziej znanym może być spätzle. Mogą być spożywane w wersji słonej lub w wersji słodkiej jako deser.
Ty też jesteś miłośnikiem makaronu? Czy twoja restauracja oferuje taką kuchnię? Na naszej stronie internetowej Monouso znajdziesz tu szeroki wybór zastawy stołowej jednorazowej i biodegradowalnej, która będzie prezentować makaron, zarówno w restauracji, jak i do wyjścia. Czekamy na Ciebie!