Wskazówki dotyczące zamrażania żywności z użyciem worków z zamrażarką

Chociaż torby mroźnicze pozwalają nam na przechowywanie większej liczby produktów spożywczych i utrzymanie ich w stanie nienaruszonym, aby móc je spożywać tak, jak nam się podoba, konieczne jest, aby wiedzieć, jak zamrozić każdy z produktów, które umieszczamy w tych torbach.

Wiesz dlaczego? Okazuje się, że nie wszystkie produkty żywnościowe mają takie same właściwości i dlatego nie reagują w taki sam sposób na zimno.

W związku z tym, aby wykorzystać torby do zamrażania żywności, my w Monouso pokażemy Państwu kilka sztuczek, które pomogą Państwu nie narażać swojego zdrowia i w pełni je wykorzystać. Więc, wyjaśnijmy ci to poniżej.

Określ, której żywności nie należy zamrażać

Używając worków z zamrażalnikiem wierzymy, że wszystko można zamrozić, a rzeczywistość jest taka, że nie można, ponieważ niektóre produkty żywnościowe tracą konsystencję, smak i witaminy, jeśli zostaną poddane działaniu zimna. Wyraźnym przykładem są sosy, które niezależnie od tego, jaką bazę mają, oddzielają się po rozmrożeniu.

To samo dzieje się z kremami do ciast lub smażonymi potrawami, jak frytki, które po rozmrożeniu są gumowe i mdłe, ponieważ rzucają wodę, a wraz z nią sól i jej przyprawy.

Owoce też nie są idealne do zamrażania, ale sztuczka polega na tym, aby przed zamrożeniem obrać je i przykryć syropem.

Wszystko musi być świeże

Plastikowe torby do mrożenia żywności mogą być używane do przechowywania świeżej żywności. Na przykład, jeśli masz rybę, która była w lodówce przez dwa lub więcej dni i chcesz ją zamrozić, aby uniknąć jej utraty, po rozmrożeniu i ugotowaniu będzie trochę oślizgła, bez smaku i w gorszym stanie.

bolsa-congelador

Zamrażanie w oparciu o to, co konsumujesz

Wielu jest za tym, aby móc szybko gotować, więc wyobraź sobie, że używasz worków do zamrażania jedzenia za kilogram mięsa, ale mieszkasz sam.

Będziesz musiał poczekać, aż się rozmrozi, zanim zaczniesz siekać porcję, którą zjesz tego dnia, a następnie zamrozić resztę.

Tak więc, jeśli chcesz ułatwić sobie życie zamrażając jedzenie, rób to w małych porcjach! W ten sposób możesz użyć torby i rozmrozić to, czego potrzebujesz do tego posiłku.

Ponadto wielokrotne zamrażanie i rozmrażanie tego samego produktu powoduje nie tylko utratę jego jakości, tekstury i smaku, ale może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

To ostatnie często ma miejsce w przypadku żywności takiej jak mięso i ryby, które zawierają bakterie, które mogą być aktywowane przez rozmrożenie.

Plastikowe torby chłodzące należy dokładnie umyć

Często korzystamy z naszych worków z zamrażarką po zjedzeniu przechowywanej przez nie żywności. Dlatego bardzo ważne jest, aby zostały one odpowiednio umyte wodą i mydłem, wewnątrz i na zewnątrz, a następnie wysuszone i wystawione na działanie słońca przez kilka minut.

Dlaczego? W ten sposób można uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego. Na przykład, jeśli kurczak rozmrozi się, może uwolnić bakterie i wodę, które mogą stać się częścią kawałka mięsa lub warzywa, który włożysz do tego samego worka.

Ze wszystkich powyższych powodów oczywiste jest, że ważne jest, aby znać każdy produkt spożywczy i sposób, w jaki powinien być traktowany do zamrażania, ponieważ zapewnia to jakość, konsystencję, smak i wartości odżywcze każdego produktu w codziennej diecie.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top