11 najlepszych tapas według Hiszpanów

Najlepsze tapas są tak samo hiszpańskie jak czerwone: identyfikują nas. Co więcej, są one doskonałym produktem importowanym, który – krok po kroku – otworzył przestrzeń w światowym świecie gastronomii.

Historia tapas jest bardzo malownicza, choć nic dokładnego. Wskazują one na różne okresy w naszej historii i prawie zawsze wprowadza się króla dokładnie w momencie jego narodzin.

Poza tym, niesprawiedliwe byłoby zaprzeczanie ich wkładowi w turystykę narodową, całemu ruchowi, który powstał wokół nich i wkładowi w światową gastronomię.

Dlatego dziś postanowiliśmy przynieść Państwu wybór jedenastu tapas preferowanych przez Hiszpanów.

¿Qué encontrarás en este artículo?

Gazpacho

Gazpacho

Jeśli chcesz spróbować najlepszego gazpacho w całej Hiszpanii, powinieneś polecieć do Andaluzji, a konkretnie do jej stolicy: Sewilli.

Jest to zimna zupa zawierająca pomidory, warzywa, olej, ocet i chleb.

Zamawiając go w barze tapas, na pewno dostaniesz go w towarzystwie chleba w kostce, kromki szynki, a nawet jajka na twardo.

Bardzo popularny przysmak w letnie dni, ponieważ jest bardzo orzeźwiający.

Calamares a la romana

Kałamarnice a la romana, znane również jako rabas lub calamares fritos według regionu Hiszpanii, w którym się znajdujesz, są pierścieniami kałamarnic, przepełnionymi mąką i smażonymi w oleju.

Popularnie podaje się je z majonezem i cytryną.

Sekret tkwi w świeżości kalmarów i smażeniu ich w bardzo gorącym oleju. To jedyny sposób, aby znaleźć dokładny punkt.

To danie przeniosło się na inne szerokości geograficzne, gdzie dostosowuje się je, jedząc je tradycyjnymi sosami z każdego kraju.

Gambas al ajillo

Innym daniem, które pojawia się jako jedno z najlepszych tapas i które postawi Cię w walce podczas tapas, są krewetki z czosnkiem.

Jest to tapa, której towarzyszy bardzo zimne i orzeźwiające piwo.

Jest to bardzo popularne danie wśród barów na południu Hiszpanii i jest podawane w glinianym garnku.

Do przygotowania tego dania potrzebne są obrane krewetki, oliwa z oliwek i czosnek

Jak prawie wszystkie dania w gastronomii, ta tapa ma swoje odmiany. W niektórych miejscach dodaje się wino sherry, w innych paprykę chilli, aby podnieść temperaturę z łagodną i boską przyprawą.

Koronka w górę

Puntillas o chipirones

Można je również zamówić jako kałamarnice (txipirones), jeśli jesteś w Kraju Basków. Godne wpisania na jakąkolwiek listę najlepszych tapas w Hiszpanii.

Są to małe kałamarnice, które robione są według tej samej procedury co kałamarnice rzymskie.

Zazwyczaj towarzyszy im majonez i cytryna. Są zjedzone, najlepiej gorące.

Patatas bravas, otra de las mejores tapas de España

Pierwsza rzecz do wyjaśnienia: w tym przepisie nie ma ketchupu! I, ku zaskoczeniu wielu, bardziej tradycyjna receptura również nie zawiera pomidorów.

Jest on prosty w przygotowaniu i bardzo ekonomiczny. Las bravas to smażone ziemniaki pokrojone w kostkę i podawane z sosem ze słodkiej i gorącej papryki, cebuli, mąki i oleju.

Czerwony sos, który zdaniem wielu osób wynika z faktu, że zawiera pomidory, jest w rzeczywistości produktem mieszanki papryki.

Jest to przepis łagodnie pikantny, choć zawsze można go dostosować do smaku restauracji.

Boquerones en vinagre

Dla wielu idealny duet odważnych młodych ziemniaków.

To danie jest łatwe do przygotowania, ale wymaga czasu

Składa się z lędźwi sardeli gotowanych przez około 9 godzin, pomiędzy aguaalem a octem. Aby zwiększyć jego smak, dodaje się czosnek i pietruszkę

Można je jeść same, z chlebem lub z papas bravas.

Ze względu na wysoką kwasowość zaleca się picie piwa podczas jedzenia tego dania.

Warto wspomnieć, że potrawa ta jest bardzo podobna do peruwiańskiego ceviche, gdzie ryby gotuje się w soku z limonki.

Papas arrugás, una de las mejores tapas de la Islas Canarias

Jeżeli wybierasz się na wycieczkę po Wyspach Kanaryjskich, pomarszczone ziemniaki powinny być na twojej następnej trasie tapas.

Ziemniaki znane jako bonitas są gotowane bez skórki jest bardzo, bardzo słona woda. Zastanawiasz się , dlaczego tak dużo słonej wody? Cóż, tradycyjnie to danie jest gotowane z wodą morską.

Gotowe ziemniaki podaje się ze skórką, która będzie miała boską skórkę w wyniku poziomu soli w wodzie.

Pomarszczone ziemniaki są podawane jako dodatek do innych tapas, choć będą również podawane z pewną ilością pleśni.

Tortilla de papatas: la reinas de las tapas

Królowa hiszpańskich tapas!

Nie ma co do tego żadnych argumentów, choć w tej potrawie toczy się dyskusja, która trwa godzinami podczas tapas: z cebulą czy bez cebuli?

Villanueva de la Serena pojawia się jako kolebka hiszpańskiej tortilli. W tym mieście, które należy do prowincji Badajo, organizuje coroczny jarmark tortilli.

Oryginalna receptura to ziemniaki, jajka, sól i olej. Dla tych, którzy chcą, dodaje się cebulę.

Do tej receptury dodano nowe składniki, które wzbogacają jej smak: m.in . kiełbasy, paprykę, cukinię, sery.

Zazwyczaj spożywa się go na zimno i bardzo dobrze łączy się z winem.

Gilda

FOTO10

Gilpa: Mejor tapa del País Vasco.

Entre las mejores tapas en Galicia está el pulpo a la gallega

Kiedy jesteś na galicyjskiej ziemi, nie możesz się powstrzymać od spróbowania polbo á feirajak nazywa się to danie w Galicji.

Przepis, który zawiera w sobie wiele mistycyzmu w jego przygotowaniu i jest pełen sztuczek, wszystkie wskazujące w tym samym kierunku: Uzyskanie idealnego dania.

Ta tapa jest podawana bardzo gorąca. Przygotowuje się ją, strasząc ośmiornicę, wyjmując ją i wkładając wielokrotnie do wrzącej wody, a następnie gotując przez 30 lub 40 minut.

Po ugotowaniu macki są krojone i umieszczane w misce z chlebem, oliwą z oliwek i papryką w proszku.

Mówi się, że najlepszą ośmiornicę w stylu galicyjskim spożywa się na Carballiño Octopus Festival, święcie zainteresowania turystów, które odbywa się w drugą niedzielę sierpnia w Orense.

Ensaladilla rusa

Kolejna tapa, którą często można znaleźć podczas nocy tapas, to rosyjska sałatka

Świeża i boska tapa, jak również bardzo oszczędna, zawierająca ziemniaki, marchew, gotowane jajka i tuńczyka lub kurczaka, a wszystko to doskonale łączy się z dużą ilością majonezu.

Jest tyle wariantów, ile jest barów tapas. Niektóre z nich to między innymi krewetki, oliwki, krab, papryka.

Jako ciekawa historia, ta tapa zawdzięcza swoje imię francuskiemu szefowi kuchni, który po raz pierwszy wprowadził ją w Moskwie. Oryginalna receptura, która zawierała inne składniki, nigdy nie została dokładnie ujawniona.

Krokiety

Nuestra mejor tapa: Las croquetas

Bar de tapas

Oprócztych wyszukanych dań, w wieczór tapas znajdziemy także plasterki szynki Serrano, ser, oliwki, kiełbaski i tysiąc innych dań, które poprowadzą nas w inną i niezapomnianą chwilę.

Masz ulubioną tapę? Powiedz nam , co to jest i gdzie według ciebie jest najlepiej ugotowane.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.